Majsterkowicz112 17.04.2024 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Witam, Mam pytanie odnośnie norm ścian zewnętrznych w zabudowie szeregowej. Jestem zainteresowany zakupem mieszkania na poddaszu. Dom był w przeszłości jednorodzinny (rok budowy lata 80te) który przeszedł generalny remont przed developera a ostatnie pietro (poddasze) zostało dobudowane na nowo. Z informacji które znalazłem online wynika ze budynek powinien mieć osobna konstrukcje i ze tez powinna być zachowana dylatacja do sąsiadującego budynku. Udało mi się wymierzyć ze miedzy ściana wewnętrzną mieszkania a ścianą zewnętrzna do sąsiadującego budynku jest około 24cm Ściana składa się:• 12.5mm płyta GK• 7cm wełny • Mur??? ( do sąsiada zostało około 15cm tak ze w tych wymiarach musi zmieścić sciana murowana + dylatacja do muru sąsiada) Ściana jest zrobiona chyba nietypowo ponieważ za płytą GK znajduje się konstrukcja profilowa a w niej 7CM wełny i dopiero ścianą murowana. Chciałbym się dowiedzieć jakie są normy co do ścian zewnętrznych w zabudowie szeregowej i czy opisana grubość ścian jest poprawna? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2024 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Pewnie nie masz domu jednorodzinnego w zabudowie szeregowej tylko dom wielolokalowy zbudowany w formie sąsiadujących ze sobą mieszkań. I wełna pełni rolę izolacji dźwięków a nie termiczną. Nie ma czegoś takiego jak normy ścian jesli chodzi o grubość konstrukcji. Dom buduje się zgodnie z projektem, gdzie konstruktor wylicza grubości elementów konstrukcyjnych i bierze za to odpowiedzialność. Współczesne normy dotyczą izolacyjności przegród, ale obejmują domy nowo budowane a nie sprzed 40 lat. Edytowane 17 Kwietnia przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.05.2024 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja no tak, przy czym jeżeli realizuje się PRZEBUDOWĘ budynku ( nie stanowiącą REMONTU ), to projekt PRZEBUDOWY danego fragmentu budynku ( lub całości ) podlegającemu przebudowie, musi spełniać aktualne przepisy budowlane, w tym nośności konstrukcji ( ekspertyza techniczna ), czy też izolacyjności termicznej, akustycznej, ... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts