Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop w ziemiance 4 x 5 m

Coltt

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zamierzam wybudować ziemiankę, teren jest suchy.

Ściany z pustaka ceramicznego lub gazobeton.

Zastanawiam się jak i z czego wykonać strop.

Interesuje mnie najtańsze rozwiązanie.

Wymiary ziemianki to 4 x 5 x 2,5m [szer x dlug x wys]

Nie chciałbym angażować gruszki i wylewania betonu.

Zastanawiam się nad sklepieniem łukowym ze starych odpadowych cegieł.

Czy taki strop moge wykonać np z pustaka ceramicznego porotherm zeszlifowanego na klin ?

Proszę o sugestie

Edytowane przez Coltt

Nie możesz. I ściany także z innego materiału. Na sklepienia łukowe w ziemiance daje się nadbeton..i nie masz doświadczenia w tym.

Hmm... dlaczego?

Czytałem że nawet polecają Ytong, kwestia izolacji.

Właśnie ten nadbeton mnie trapi, teoretycznie i praktycznie jest to sklepienie samonośne.

W Turcji widziałem jak budowali podobne rzeczy to normalnie pełne cegły zacinali ala kielnią w klin i układali w łuk. Tynkowali to z zewnątrz na grubość 1-2cm i zasypywali.

Tutaj coś podobnego:

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_08_2016/post-67209-0-72535100-1471640528_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_08_2016/post-67209-0-89589300-1471640554_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_09_2016/post-67209-0-45951700-1474826741_thumb.jpg

Tylko że u mnie powierzchnia też robi róznice

Doświadczenie sie nabiera z czasem i gdzieś zawsze jest pierwszy krok, to rzecz nabyta nie warto o niej dyskutować.

Zamów prefabrykowaną ziemiankę (jak szambo).

Cena i nie ten gabaryt za 30m3 trzeba dać niemal 10tys

Gdyby na scianach zrobić dodatkowo zbrojony wieniec i ułożyć to w ten sposób nie wytrzyma? Samochody nie bedą po tym jezdzić.

Parcie ziemi na sciany pionowe i sklepienie w tej sytuacji były by moimi sprzymierzeńcami.

Czy taki strop moge wykonać np z pustaka ceramicznego porotherm zeszlifowanego na klin ?

Oczywiście cegła cięta tak :

[ATTACH=CONFIG]468745[/ATTACH]

Edytowane przez Coltt
  • Like 1

Gdyby na scianach zrobić dodatkowo zbrojony wieniec i ułożyć to w ten sposób nie wytrzyma? Samochody nie bedą po tym jezdzić.

Parcie ziemi na sciany pionowe i sklepienie w tej sytuacji były by moimi sprzymierzeńcami.

Parcie na ściany pionowe nie będzie Twoim sprzymierzeńcem. Wręcz przeciwnie.

Ja bym tak szamba (do którego nikt wchodzić nie będzie) nie próbował budować. A Ty chcesz tam wchodzić, zrobić bez projektu i obliczeń i jeszcze z materiałów, których (nie wiedzieć czemu) nikt do tego nie używa. To wyjdzie drogo. I oby tylko w pieniądzach.