Coltt 18.04.2024 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2024 (edytowane) Dzień dobry, Zamierzam wybudować ziemiankę, teren jest suchy.Ściany z pustaka ceramicznego lub gazobeton.Zastanawiam się jak i z czego wykonać strop. Interesuje mnie najtańsze rozwiązanie. Wymiary ziemianki to 4 x 5 x 2,5m [szer x dlug x wys] Nie chciałbym angażować gruszki i wylewania betonu. Zastanawiam się nad sklepieniem łukowym ze starych odpadowych cegieł. Czy taki strop moge wykonać np z pustaka ceramicznego porotherm zeszlifowanego na klin ? Proszę o sugestie Edytowane 18 Kwietnia 2024 przez Coltt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.04.2024 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2024 Nie możesz. I ściany także z innego materiału. Na sklepienia łukowe w ziemiance daje się nadbeton..i nie masz doświadczenia w tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2024 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2024 Interesuje mnie najtańsze rozwiązanie. Zamów prefabrykowaną ziemiankę (jak szambo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coltt 18.04.2024 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2024 (edytowane) Nie możesz. I ściany także z innego materiału. Na sklepienia łukowe w ziemiance daje się nadbeton..i nie masz doświadczenia w tym. Hmm... dlaczego? Czytałem że nawet polecają Ytong, kwestia izolacji. Właśnie ten nadbeton mnie trapi, teoretycznie i praktycznie jest to sklepienie samonośne. W Turcji widziałem jak budowali podobne rzeczy to normalnie pełne cegły zacinali ala kielnią w klin i układali w łuk. Tynkowali to z zewnątrz na grubość 1-2cm i zasypywali. Tutaj coś podobnego: https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_08_2016/post-67209-0-72535100-1471640528_thumb.jpg https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_08_2016/post-67209-0-89589300-1471640554_thumb.jpg https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_09_2016/post-67209-0-45951700-1474826741_thumb.jpg Tylko że u mnie powierzchnia też robi róznice Doświadczenie sie nabiera z czasem i gdzieś zawsze jest pierwszy krok, to rzecz nabyta nie warto o niej dyskutować. Zamów prefabrykowaną ziemiankę (jak szambo). Cena i nie ten gabaryt za 30m3 trzeba dać niemal 10tys Gdyby na scianach zrobić dodatkowo zbrojony wieniec i ułożyć to w ten sposób nie wytrzyma? Samochody nie bedą po tym jezdzić. Parcie ziemi na sciany pionowe i sklepienie w tej sytuacji były by moimi sprzymierzeńcami. Czy taki strop moge wykonać np z pustaka ceramicznego porotherm zeszlifowanego na klin ? Oczywiście cegła cięta tak : [ATTACH=CONFIG]468745[/ATTACH] Edytowane 18 Kwietnia 2024 przez Coltt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2024 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2024 Gdyby na scianach zrobić dodatkowo zbrojony wieniec i ułożyć to w ten sposób nie wytrzyma? Samochody nie bedą po tym jezdzić. Parcie ziemi na sciany pionowe i sklepienie w tej sytuacji były by moimi sprzymierzeńcami. Parcie na ściany pionowe nie będzie Twoim sprzymierzeńcem. Wręcz przeciwnie. Ja bym tak szamba (do którego nikt wchodzić nie będzie) nie próbował budować. A Ty chcesz tam wchodzić, zrobić bez projektu i obliczeń i jeszcze z materiałów, których (nie wiedzieć czemu) nikt do tego nie używa. To wyjdzie drogo. I oby tylko w pieniądzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.04.2024 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2024 Strop łukowy daje duży poziomy rozpór.Możesz dać wieniec i prostopadłe ściągi.Jak wysoki ma być ten łukowy strop z cegieł lub z pustaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts