nie_znam_sie1719518690 23.04.2024 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Dzień dobry, remontuję segment z lat 70-tych. Budynek jest poddawany termomodernizacji. Zostały wymienione okna i drzwi. Rekuperacja centralna nie wchodzi w grę. Z drugiej strony nie chcę przywracać teraz wentylacji grawitacyjnej poprzez wstawianie kratek albo nawiewników. Moje myśli krążą wokół wentylacji mechanicznej ściennej. Mam jednak pewien kłopot z łazienkami, które nie mają dostępu do ścian zewnętrznych. Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie z podobną sytuacją? Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest mimo wszystko zostawienie jednego kanału wentylacyjnego pod łazienki i wymuszenie zwykłym wiatrakiem. Tylko czy takie rozwiązanie nie będzie się "kłóciło" z koncepcją rekuperacji? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.04.2024 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest mimo wszystko zostawienie jednego kanału wentylacyjnego pod łazienki i wymuszenie zwykłym wiatrakiem. A skąd powietrze napłynie, jak ten wentylator wyciągnie? Żeby wentylacja prawidłowo działała musi być wywiew i nawiew. Nie ma rzeczy niemożliwych. I naprawdę powalcz o rekuperację centralną. Wyjdzie taniej i lepiej. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377157-Rekuperator-%C5%9Bcienny-nowy-dom-Pomocy&p=8131105&viewfull=1#post8131105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts