Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Normy dla współczynnika przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych

domatorka_

Recommended Posts

Dzień dobry,

zastanawiam się nad warstwą ocieplenia i jestem ciekawa, jaki faktycznie współczynnik przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych mnie obowiązuje.

Google twierdzi:

Okres obowiązywania (lata) Dokument odniesienia Ściana zewnętrzna Umax [W/m2K]

2002-2009 Dz.U. 2002 r. Nr 7 poz. 690 0,30 - 0,50

2009-2014 Dz.U. 2008 r. Nr 201 poz. 1238 0,30

2014-2017 Dz.U. 2013 r. poz. 926 0,25

2017-2021 Dz.U. 2015 r. poz. 1422 0,23 ,

W Dz.U. 2013 r. poz. 926 zapisane jest, że od 1 stycznia 2014 r.obowiązuje 0,25.

Ma to o tyle znaczenie, że pozwolenie na budowę uzyskałam 30.12.2013 :-)

Czy powinnam kierować się właśnie tą datą? Czy może uwzględnić jeszcze czas uprawomocnienia? A może jeszcze zupełnie inna data ma znaczenie?

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

• Like 1

• 1 month później...

Wygląda na to, że zaczęłam w 2016 i przerwy były krótsze niż 3 lata.

Z kolei w dokumentacji do PnB są wyliczenia dla planowanych ścian (0,25), nie ma odniesienia do żadnych określonych prawem norm.

Tyle tylko, że ściany uległy zmianie względem projektu - zamiast ocieplenia od zewnątrz mają jednak ocieplenie od wewnątrz, więc te wyliczenia też nie mają już raczej sensu.

• 3 months później...

Ocieplenie od wewnątrz - nie ma sensu. W żaden sposób nie zapobiegnie to wykraplaniu wody wewnątrz przegrody, nieosłoniętej izolacja termiczną od zewnątrz. Jednym słowem : wyrzucone pieniądze i ciężki remont,

Współczynniki przenikania ciepła dla podłogi na gruncie, ścian, dachu, ... podane są " na tacy " w Rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie "