Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenia do sieci kanalizacyjnej pomimo braku takiej w granicach działki

wiertar

Recommended Posts

Witam, przedsiębiorstwo kanalizacyjne wydało mi warunki techniczne przyłączenia do kanalizacji pomimo tego że sieć kanalizacyjna nie znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie mojej działki. Sieć ta znajduje się w odległości około 60 metrów od jej granicy. Całość budowy przyłącza, także tego poza granicami mojej działki spoczywał by w takim przypadku na mnie.

Z tego co czytam to obowiązek przyłączenia się do sieci jest tylko wtedy gdy sieć ta znajduje się w pobliżu granicy działki, czyli mojego przypadku można wywnioskować że obowiązku raczej nie powinienem mieć skoro sieci niema.

Czy miał ktoś podobna sytuację?

60 m to nie jest jakaś wielka odległość. Na forum były tematy w których budowa wymagała odległości ponad 150m a urząd nie dawał zezwolenia np.na szambo.

Po drugie to interpretacja czy warunki są czy ich nie ma jest uzależniona od urzędu i ewentualnie od zakładu wodociągów.

Po trzecie to urzędnik zażyczy sobie np. opinii zakładu wodociągów iż warunków przyłączenia nie ma lub są one nieopłacalne.

Po czwarte to wyjściem z całej sytuacji jest przydomowa oczyszczalnia ścieków bowiem spełnia ona przepisy o zapewnieniu porządku i czystości a takze umożliwia wykluczenie przymusu przyłączenia do sieci kanalizacyjnej