Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poziome kanały w ścianie zewnętrznej

Recommended Posts

Na zdjęciu nie wygląda to na głębokie na 7 cm wykucie bruzdy.

Dziwna ta ściana, jeżeli jest żelbetowa to ma mało zbrojenia.

Widać też ceramikę.

Masz jakieś zdjęcia domu z zewnątrz? albo widok z google.maps?

Mareks, dlaczego sądzisz, że ściany wewnętrzne mają być żelbetowe a zewnętrzne murowane?

Oparcie płyt stropowych raczej jest takie same na ścinach wewnętrznych i na ścianach zewnętrznych.

Nic nie przesądzam, w tej sprawie wiem tyle samo co i Ty.

Piszę jak to się robiło. Oparcie płyt zależy od grubości ścian, w tym przypadku opisywałem raczej minimum.

Na fotce wygląda to jednak zupełnie inaczej aniżeli z opisu. Raczej stare budownictwo.

Możliwe że coś w rodzaju wielkiej płyty , tylko te wstawki z ceramiki i rzadsze zbrojenie ?

Głębokość wygląda na 4 - 5cm.........te 7 to w najgłębszym miejscu ale fotka może mylić..

Jak już robiąc bruzdy napotkał na pierwsze zbrojenie to mógł zaprzestać

Autor ma trochę szczęścia że opiniował się pracownikiem spółdzielni.

• Like 1

Sprawa.zakonczyla.sie tak ze trzeba bylo naprawic sciane, powrocic do stanu poczatkowego. Wyciete prety zbrojeniowe zostaly polaczone poprzez.nawiercanie nowych pretow i łaczenie ich za pomoca specjalnego spoiwa a sciana zostala zamurowana. Rury zostaly wyciagniete i docelowo zostana pociagniete na zewnatrz sciany i nastepnie nakryte plyta gk

Generalnie wyszlo tak ze musialem to naprawic bardziej ze wzgledow formalnych, przepisow itp. No i dzieki temu mam ten komfort psychiczny ze jest bezpiecznie.