Ricc 05.05.2024 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2024 Chciałem się dopytać ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji co to jest i czym może być spowodowana wypływająca gęsta piana spomiędzy fug balkonowych w ciepłe dni na dwóch rzędach. Blok nowy 5 letni, spadek jest, na reklamacji chcą mi fugi na nowe wymienić jako "rozwiązanie". W poprzednim roku na jesień wykwity zamalowali i zrobili "poprawki" blacharki z frontu, zalepili szczeliny maks. 1mm w elewacji balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2024 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2024 dlaczego nie ma zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ricc 06.05.2024 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2024 https://m.fotosik.pl/zdjecie/f80338143204ea56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2024 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2024 piany nie widzę, raczej wykwity solne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.05.2024 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2024 piany nie widzę, raczej wykwity solne Piana jest w dolnej partii zdjęcia, widoczna po powiększeniu. Też zajęło mi to chwilę, by ją wypatrzeć. Autor mógł oznaczyć jakoś to miejsce, o które pyta. Ad rem. Wygląda na to, że to efekt parowania wilgoci, która dostaje się pod płytki do warstwy klejowej. Dlatego pojawia się w ciepłe dni. Raz, nie wiadomo jak i z czego wykonano stare fugi. Być może przepuszczają za wiele wody opadowej (jeśli balkon nie zadaszony). Wykwity solne uprawdopodobniają to, że wykonawca nie trzymał się technologii, może za szybko wykonał prace i gdy przyszły pierwsze deszcze fuga i/lub klej nie zdążyły w pełni związać i woda wypłukała związki tworząc wykwity solne. Raz powstałe wykwity będą się odnawiać mimo zamalowania. Dwa, pytanie czy te obróbki blacharskie od czoła są poprawnie wykonane. One powinny mieć szczeliny pomagające w odprowadzaniu pary wodnej z warstwy klejowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts