silnor3ki 08.05.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja WitamNie wiem czy dobry dział, innego nie znalazłem pasującego bardziej do zapytania, które brzmi: Czy można czy też są jakieś przeciwwskazania aby na domek narzędziowy zbudowany ze szkieletu drewnianego przykręcić na ściany od zewnątrz blachę trapezową powlekaną ? (taką samą jak używa się do budowy domków/garaży narzędziowych wiat itp. itd. ze szkieletem wykonanym ze stali ) Nie widzę/nie znalazłem przykładów takich konstrukcji w necie więc się zastanawiam czy można by tak zrobić i zda to egzamin Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.05.2024 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja Obecnie chyba większość budynków w Polsce ma takie rozwiązanie, tyle że na dachu - drewniana konstrukcja + blacha. Działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnor3ki 08.05.2024 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja Obecnie chyba większość budynków w Polsce ma takie rozwiązanie, tyle że na dachu - drewniana konstrukcja + blacha. Działa. W sumie racja (tak też ma być skonstruowany dach na tym domku) z tym, że nie doprecyzowałem chyba pytania w pierwszym poście - Miałem na myśli postawiony szkielet ścian z drewnianych kantówek (dość gęsto umieszczonych powiedzmy tak, że będzie spore podparcie tej blachy oraz wystarczająco punktów na przymocowanie wkrętami jej ) i z w miarę podeschniętego drewna. I tutaj pytanie czy przykręcając blachę trapezową bezpośrednio do tego szkieletu nie powykrzywia się to wszystko po czasie ? Bo drewno pracuje, zawsze się coś tam podeschnie i skurczy. przekrzywi, pęknie. Czy jednak na konstrukcję ścian będzie trzeba przybić też poziome łaty pod tą blachę trapezową (tak samo jak na dachu kręci się łaty i kontrłaty) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts