Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziome pęknięcia śnian w narożniakach budynku

Recommended Posts

Hej,

Dwa tygodnie temu zaczęto u mnie robić tynki gipsowo-wapienne. Dzisiaj na budowie zauważyłem, że w każdym z czterech narożników budynku są dokładnie na takiej samej wysokości poziome "pękniecia" może "skurcze" tynku. Występują one na wysokości między pierwszym a drugim pustakiem termotonu od góry. Strop wylany rok temu, na ścianach nigdzie nie było żadnych widocznych pęknieć ani od zewnatrz ani od wewnątrz prze położeniem tynku. Czym to może być spowodowane?

[ATTACH=CONFIG]468893[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468894[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468895[/ATTACH]

Mały edit, przejrzałem budynek od zewnętrznej strony i w miejscach tych pęknięć widać jakby ostatni pustak termotonu oderwał się od tego niżej i pozostał połączony ze stropem. Jakby w każdym z narożników strop oderwał lekko pustaka od ścianki poniżej. W całym obrysie domu nie ma kompletnie żadnych innych pęknięć.

[ATTACH=CONFIG]468896[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]468897[/ATTACH]

Czy powinienem z tym coś zadziałać? Coś sprawdzić, czy to normalne aby budynek tak zapracował?

Edytowane przez pawel2209

Ale czy to jest normalne? Dodam że jest zrobiony wieniec wraz ze ścianą kolankowa. Dom jest parterowy z poddaszem nieużytkowym. Wydawało mi się że właśnie taka ściana kolankowa działa na tej zasadzie że dociąży dół i nie dojdzie do takiej sytuacji :/ Czy coś powinienem z tym zrobić? Jakieś kotwy chemiczne w narożnikach ? Czy po prostu olać temat i zostawić jak jest ?

Nie widzę w takim rozwiązaniu większego sensu.

Punktowe (w pionie) przeniesienie oddziaływań.

Może pomoże a może nie pomoże, raczej nie zaszkodzi. :)

Strop nie oderwie się do góry a cały i tak opiera się na reszcie ścian.

Mozę lepiej wypełnić szczelinę (po jej powiększeniu) jakąś zaprawą montażową.