mnew 12.05.2024 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja Dzień Dobry,W czerwcu rozpoczynam budowę mojego pierwszego domu (całkowita 190m2, użytkowa 160m2). Z uwagi, że pierwszy raz podejmuje się takiego wyzwania, a przy okazji chciałbym zaoszczędzić zwracam się z prośba o poradę i Wasze wsparcie. Buduje dom, w którym będę montował rekuperację (mam już instalatora), pompę ciepła (przychylam się bardziej do gruntowej, ale wiele zależy od funduszy), kominek (raczej bez płaszcza wody - jako asekuracyjne ogrzewanie w domu w razie "W"), fotowoltaikę (przydałby. Zapoznałem się z obecnie obowiązującymi warunkami i będę chciał skorzystać z: 1. Mój prąd 6.0Prawdopodobnie nabór wniosków będzie od IV kwartału roku, więc akurat do tego czasu pewnie uda się mieć SSZ z dachem. Chciałbym skorzystać na zakup, foto oraz pompy ciepła. Myślałem także nad magazynem energii, ale to chyba dość odległe. 2. Program czyste powietrzeCzy ktoś z Was był sytuacji, że budował dom, założyć rekuperację, a po 2 latach (po odbiorze) zgłosił się o zwrot pieniędzy z tą instalację? Czy ktoś z Was korzystał z innych dotacji lub je łączył ze sobą?Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i poradę, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 02.11.2024 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Są dotacje czasem w gminach na retencjonowanie wody. W wojewódzkim funduszu ochrony środowiska może być dotacja na biooczyszczalnie. Np max 50% kosztu ale nie więcej niż 8000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts