msilent 13.05.2024 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2024 Mam pytanie dot. tego jak daleko od granicy sąsiad może pociągnąć kabel przyłączeniowy od skrzynki elektrycznej do swojego domu? Znalazłem informację, że minimum 50cm od granicy, ale pytanie co jeżeli w granicy stoi dom. Sąsiad musiałby wykopać wzdłuż moich fundamentów wykop głęboki na 70-80cm pod kabel. Jak blisko może się zbliżyć z wykopem i czy musi mieć jakieś dodatkowe zgody/pozwolenia/ekspertyzy dot. możliwości naruszenia fundamentów. Nie wiem jaka odległość jest bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.05.2024 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2024 (edytowane) Odległość zależy od głębokości posadowienia fundamentów domu. Bezpieczne odległości wykonywania wykopów od istniejących budynków (od krawędzi wykopu) wynoszą: 3m - jeśli poziom dna wykopu jest położony ponad 1 m w stosunku do spodu fundamentu budynku, 4 m - jeśli dno wykopu i spód fundamentu są w jednym poziomie, i 6 m - jeśli dno wykopu jest poniżej spodu fundamentu, lecz nie więcej niż 1 m. Generalnie rozchodzenie się obciążeń przedstawia fotka. Jeśli będzie robił wykopy odcinkami co 1,5 - 2m a po zasypaniu następny to może się zbliżyć. Edytowane 14 Maja 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts