Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Stoje przed dylematem zakupu mieszkania pod siebie, ale i czesciowo na wynajem.

Do wyboru sa dwa mieszkania w tym samym bloku, na tym samym piętrze ale inna klatka.

Rozmiar obydwu jest ten sam ok 56m2.

Pierwotnie obydwa mieszkania były 2p z oddzielną kuchnią, ale jedno z nich zostalo przerobione na 3p z aneksem.

Rozmiary mieszkania 2p - 1 pokój (sypialnia ) ok 4.5 x3.2m

2 pokój (salon) ok 4.8x3.9m, kuchnia ok 6m2 ze stolikiem na 3os.

Rozmiary mieszkania 3p - 1 pokoj 4.5x3.2 zostal połączony z kuchnią ok 6m2 , pzostale 2 pokoje zostały zrobione z salonu z tego pierwszego. Trzeba bylo przesunąć scianke z drzwiami onsseroki ok 1.5m aby weszly drugie drzwi do drugiego pokoju

i na oko maja ok 8.50 i 6.5m2.

Zdjec nie posiadam.

Moje pytanie jest ile moze kosztować przerobka tego salonu na dwa pokoje. Tam postanowiono ściankę KG o długości ok 3.9 i wysok 2.6m z lekkim skosem, poprowadzono po suficie nowe światło, przesunięto 1.5m scianke z drzwiami by zrobić miejsce na drugie drzwi do drugiego pokoju.

Obydwa mieszkania mi się podobają i nie wiem które wybrac.

Czy 2p z kuchnią do ewentualnej przeróbki salonu na 2p, czy 3p z aneksem, nic nie przerabiać, tylko przeplacic 40tys.

Prawdopodobnie przez co najmniej rok mieszkanie na początku pójdzie pod najem. Za 3p może dostane pare złotych więcej, ale roznica w cenie moze sie długo zwracać.

Mieszkania sa w stanie do wprowadzania, oprócz odmalowania nix nie trzeba robic. Lazienki prawie nowe, kuchnie w zabudowie tez prawie nowe.

Mieszkać bede z 1 osobą max, a raz w roku na pare dni odwiedza mnie dzieci.

Od tygodnia rozkminiam ten dylemat ������

Różnica w cenie ok 40tys zl na korzyść 2p.

Z góry dziękuję za ewentualne porady.

Edytowane przez Mario_80
https://forum.murator.pl/topic/277208-2p-z-kuchni%C4%85-czy-3p-z-aneksem-koszt-przerobienia/

szykujesz się pod patowynajem, że chcesz robić klitki po 6 m2? :D

Zastanów się komu chcesz wynająć? Rodzinie z dzieckiem, ze potrzebujesz tylu pokojów? Dwójce studentów?

A może osobie samotnej lub parze, której starczy salon i sypialnia.

Koszt mieszkania trzypokojowego jest o 40 tyś wyższy. Zakładając, że wynajmiesz mieszkanie za 2,5 tyś, to musiałbyś wynajmować przez 16 miesięcy by zwróciła ci się sama różnica w cenie zakupu.

A teraz pomyśl o tym, kiedy ty sam zamieszkasz w tym mieszkaniu - czy chciałbyś mieszkać w pokoju 6 m2 i sypialni do której poza łóżkiem niewiele się zmieści? Czy będziesz po zakończeniu najmu jednak likwidował ściankę, by mieszkanie było chociaż trochę funkcjonalne?

https://forum.murator.pl/topic/277208-2p-z-kuchni%C4%85-czy-3p-z-aneksem-koszt-przerobienia/#findComment-8105281

Dzieki za rozjaśnienie tematu.

W 3p z aneksem aktualnie sypialnia jest zrobiona w średnim pokoju ok 9m2.

Pomyślałem, ze dla siebie sypialnie bym zrobił w tym najmniejszym, bo lozko na styk wejdzie w poprzek pokoju przy oknie, wiec pare cm zostaje na jakas komode. Ciuchy w szafie w średnim pokoju lub w przedpokoju w dużych szafach w zabudowie Aktualnie w małym pokoju jest tam pokój niemowlaka z kojcem, siedziskiem rozkładanym do spania i komoda.

Co do wynajmu to nie wiem czy łatwiej znajde parę na 2p, czy mloda rodzinę z dzieckiem na 3p.

https://forum.murator.pl/topic/277208-2p-z-kuchni%C4%85-czy-3p-z-aneksem-koszt-przerobienia/#findComment-8105298