Puchaczo 16.05.2024 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2024 Witam, Zdecydowałem się na budowę fundamentu pod ogrodzenie z bloczków betonowych i jest kilka kwestii których nie rozumiem, lub gdzie znalazłem niejednoznaczne odpowiedzi. Ogrodzenie w kształcie ,,U" (6-5-6m) , 10 słupków (chwilowo tylko metalowe, ale w przyszłości planuję je wybloczkować ) Fundament uskokowy, pod słupkami 1,2m (białystok), (podmurówka na 3 bloczki zakopane - te 5 cm wystające) 1. "Szerokość ławy fundamentowej powinna być jak najbardziej zbliżona (ale nie większa) do szerokości bloczka, który ma zostać na niej ułożony. " PSB mrówka Wydaje mi się to dziwne, ponieważ im większa powierzchnia tym większe rozłożenie sił. Jaka jest tego przyczyna? 2. Dylatacje. Czy w fundamencie uskokowym każdy słupek powinien być oddzielony od podmurówki? Czytając poprzednie tematu już na tym forum ludzie mieli odmienne zdania Czy nie będzie tak, że po latach każdy moduł będzie żył swoim życiem wygięty w inną stronę? Czym się takie przerwy dylatacyjne zalewa? 3. Czy murując fundament zbroi się warstwy pomiędzy bloczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.05.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2024 (edytowane) W punkcie 1 szerokość ławy jest niejako szerokością fundamentu pod ogrodzenie. Chodzi tu o to że na wystającej z boku podmurówce lub fundamencie który wystaje z ziemi zbiera się woda opadowa którą absorbuje pierwsza warstwa bloczków, pustaków podmurówki. Z jednej strony należy poprzez papę, folię lub inną hydroizolację odizolować murek ogrodzenia od wilgoci która podsiąka z ziemi poprzez fundament a z drugiej strony wystajacy element fundamentu powodował by jej tam gromadzenie i bezpośredni kontakt z taką zwiększoną ilości wody a następnie powodowała wsiąkanie w mur i destrukcję ogrodzenia od środka. Dylatacje w ławie fundamentowej wykonuje się na długości powyżej 10 - 15mb więc nie masz czego się obawiać. Robiąc fundament masz za zbrojoną ławę fundamentową a następnie dobrze jest wykonać zbrojenie na ostatniej warstwie.Można dać grubszą warstwę zaprawy z dwoma prętami lub zamiast bloczków zaszalować i wylać wieniec. Zbrojenie pomiędzy bloczkami daje się w ogrodzeniu co 2 - 3 warstwy. Edytowane 17 Maja 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unamtu 31.05.2024 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Mniej więcej to, co jest napisane na puszce. Załóżmy na przykład, że chcesz wbiec po ścianie pod górę i zachować najwyższy poziom, korzystasz z podpór. Jeśli mam być szczery, nie jestem dobry w budowaniu z nich, więc mam chybotliwe ściany. To jednak kwestia czysto estetyczna. Wiele osób używa również fundamentów do tworzenia dodatkowych punktów przyciągania na fundamentach budynków https://tutuapp.uno/ . Edytowane 3 Czerwca 2024 przez unamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wangwas3 01.06.2024 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2024 Fundamenty ogrodzeń mają niestety inną mechanikę niż zwykłe fundamenty. normalny fundament zostaje wymieniony i wszystko na nim zostaje, w przypadku fundamentu ogrodzeniowego nie działa to w ten sposób. behemot jest przyczepiony do fundamentu płotu, a podczas wymiany niszczy fundament płotu i rzeczy behemota, do których nie ma się czego przyczepić i ulegną zniszczeniu. Nie znalazłem jeszcze na to żadnego rozwiązania. Również fundamenty ogrodzeniowe można nakładać na siebie i czasami nie pozwala to nawet na wymianę starego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ouikada 12.06.2024 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2024 (edytowane) Mniej więcej to, co jest napisane na puszce. Załóżmy na przykład, że chcesz wbiec po ścianie pod górę i zachować najwyższy poziom, korzystasz z podpór. Jeśli mam być szczery, nie jestem dobry w budowaniu z nich, więc mam chybotliwe ściany. To jednak kwestia czysto estetyczna. Wiele osób używa również fundamentów do tworzenia router login 192.168.l.l.link/ dodatkowych punktów przyciągania na fundamentach budynków. Edytowane 15 Czerwca 2024 przez ouikada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts