Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament ogrodzenia kilka drobnych pytań

Puchaczo

Recommended Posts

Witam,

Zdecydowałem się na budowę fundamentu pod ogrodzenie z bloczków betonowych i jest kilka kwestii których nie rozumiem, lub gdzie znalazłem niejednoznaczne odpowiedzi.

Ogrodzenie w kształcie ,,U" (6-5-6m) , 10 słupków (chwilowo tylko metalowe, ale w przyszłości planuję je wybloczkować )

Fundament uskokowy, pod słupkami 1,2m (białystok), (podmurówka na 3 bloczki zakopane - te 5 cm wystające)

1. "Szerokość ławy fundamentowej powinna być jak najbardziej zbliżona (ale nie większa) do szerokości bloczka, który ma zostać na niej ułożony. " PSB mrówka

Wydaje mi się to dziwne, ponieważ im większa powierzchnia tym większe rozłożenie sił. Jaka jest tego przyczyna?

2. Dylatacje. Czy w fundamencie uskokowym każdy słupek powinien być oddzielony od podmurówki? Czytając poprzednie tematu już na tym forum ludzie mieli odmienne zdania :D Czy nie będzie tak, że po latach każdy moduł będzie żył swoim życiem wygięty w inną stronę? Czym się takie przerwy dylatacyjne zalewa?

3. Czy murując fundament zbroi się warstwy pomiędzy bloczkami?

W punkcie 1 szerokość ławy jest niejako szerokością fundamentu pod ogrodzenie. Chodzi tu o to że na wystającej z boku podmurówce lub fundamencie który wystaje z ziemi zbiera się woda opadowa którą absorbuje pierwsza warstwa bloczków, pustaków podmurówki.

Z jednej strony należy poprzez papę, folię lub inną hydroizolację odizolować murek ogrodzenia od wilgoci która podsiąka z ziemi poprzez fundament a z drugiej strony wystajacy element fundamentu powodował by jej tam gromadzenie i bezpośredni kontakt z taką zwiększoną ilości wody a następnie powodowała wsiąkanie w mur i destrukcję ogrodzenia od środka.

Dylatacje w ławie fundamentowej wykonuje się na długości powyżej 10 - 15mb więc nie masz czego się obawiać.

Robiąc fundament masz za zbrojoną ławę fundamentową a następnie dobrze jest wykonać zbrojenie na ostatniej warstwie.

Można dać grubszą warstwę zaprawy z dwoma prętami lub zamiast bloczków zaszalować i wylać wieniec.

Zbrojenie pomiędzy bloczkami daje się w ogrodzeniu co 2 - 3 warstwy.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...
Mniej więcej to, co jest napisane na puszce. Załóżmy na przykład, że chcesz wbiec po ścianie pod górę i zachować najwyższy poziom, korzystasz z podpór. Jeśli mam być szczery, nie jestem dobry w budowaniu z nich, więc mam chybotliwe ściany. To jednak kwestia czysto estetyczna. Wiele osób używa również fundamentów do tworzenia dodatkowych punktów przyciągania na fundamentach budynków https://tutuapp.uno/ . Edytowane przez unamtu

Fundamenty ogrodzeń mają niestety inną mechanikę niż zwykłe fundamenty. normalny fundament zostaje wymieniony i wszystko na nim zostaje, w przypadku fundamentu ogrodzeniowego nie działa to w ten sposób. behemot jest przyczepiony do fundamentu płotu, a podczas wymiany niszczy fundament płotu i rzeczy behemota, do których nie ma się czego przyczepić i ulegną zniszczeniu. Nie znalazłem jeszcze na to żadnego rozwiązania. Również fundamenty ogrodzeniowe można nakładać na siebie i czasami nie pozwala to nawet na wymianę starego

• 2 weeks później...
Mniej więcej to, co jest napisane na puszce. Załóżmy na przykład, że chcesz wbiec po ścianie pod górę i zachować najwyższy poziom, korzystasz z podpór. Jeśli mam być szczery, nie jestem dobry w budowaniu z nich, więc mam chybotliwe ściany. To jednak kwestia czysto estetyczna. Wiele osób używa również fundamentów do tworzenia router login 192.168.l.l.link/ dodatkowych punktów przyciągania na fundamentach budynków. Edytowane przez ouikada