marcin761 16.05.2024 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2024 Dobry wieczór,Być może to głupie pytanie. Chciałbym podłączyć odprowadzenie wody deszczowej z budynku gospodarczego (oddalonego o kilkanaście metrów) do zbiornika podziemnego na deszczówkę.Problemem jest ukształtowanie terenu, w skrócie (droga rur 110mm):- pierwsze 10 metrów od budynki gospodarczego mam bardzo duży spad, w sumie około półtora metra, następnie przez kolejne 5 metrów poziom terenu się wyrównuje a miejscowo może być tam nawet syfon (pod górkę, stała by tam woda) ale nie więcej niż 20 - 30 cm, ostatnie 3 metry przed wkopanym zbiornikiem znów mam spadek terenu kilku centymetrowy. Czy podłączenie rynny z takimi spadami absolutnie nie wchodzi w grę? Nawet jeżeli założyłbym na wejściu rynny filtr? Wkopanego zbiornika nie mam jak obniżyć, innej drogi na rury 110 mm nie ma, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/277217-odprowadzenie-deszcz%C3%B3wki-a-syfon/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.05.2024 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2024 (edytowane) Woda będzie stała w owym syfonie ale podczas deszczu będzie ona wypychana przez tą nową. Filtr, czyszczak w postaci kratki zawsze jest potrzebny jednak drobiny pyłków przechodzące przez filtr i osadzające się w syfonie mogą mieć wpływ.Nie zrozumiałem może trochę przekazu ale jeśli na owych 5 metrach rura wędruje 20 - 30 cm pod górkę to niestety prawie na całej długości światło rury będzie zapełnione.Mając gęsty filtr na czyszczaku w rynnie trochę przeżyjesz ale po kilkunastu latach może jednak pojawić się problem.Piszę to kilkanaście gdyż ze swojego doświadczenia wiem ile nieczystości się tam odkłada. Mam rynnę z 1/4 dachu (50m2) bez sitka podłączoną do mausera.Warstwa na dnie o powierzchni 1m2 po 5 latach ma ok 0,5 cm.Brak jest liści bo drzew w okolicy jest mało więc są to jedynie pyłki i inne drobne niesione z wiatrem które przejdą przez czyszczak z sitkiem.Jeśli nie ma możliwości zrobienia stałego spadku na całej długości to przed i za syfonem można zrobić trójniki z tzw. studzienkami rewizyjnymi.W razie problemów demontaż korka w trawie umożliwi udrożnienie. Problemem w takim przypadku może być zima. Woda stojąca w rurze z brakiem zagłębienia do ok 0,8m może zamarzać co podczas rozmarzania spowoduje rozsadzenie rury. Edytowane 17 Maja 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/277217-odprowadzenie-deszcz%C3%B3wki-a-syfon/#findComment-8105326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts