Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie deszczówki a syfon

marcin761

Recommended Posts

Dobry wieczór,

Być może to głupie pytanie.

Chciałbym podłączyć odprowadzenie wody deszczowej z budynku gospodarczego (oddalonego o kilkanaście metrów) do zbiornika podziemnego na deszczówkę.

Problemem jest ukształtowanie terenu, w skrócie (droga rur 110mm):

- pierwsze 10 metrów od budynki gospodarczego mam bardzo duży spad, w sumie około półtora metra, następnie przez kolejne 5 metrów poziom terenu się wyrównuje a miejscowo może być tam nawet syfon (pod górkę, stała by tam woda) ale nie więcej niż 20 - 30 cm, ostatnie 3 metry przed wkopanym zbiornikiem znów mam spadek terenu kilku centymetrowy.

Czy podłączenie rynny z takimi spadami absolutnie nie wchodzi w grę? Nawet jeżeli założyłbym na wejściu rynny filtr? Wkopanego zbiornika nie mam jak obniżyć, innej drogi na rury 110 mm nie ma,

Woda będzie stała w owym syfonie ale podczas deszczu będzie ona wypychana przez tą nową. Filtr, czyszczak w postaci kratki zawsze jest potrzebny jednak drobiny pyłków przechodzące przez filtr i osadzające się w syfonie mogą mieć wpływ.

Nie zrozumiałem może trochę przekazu ale jeśli na owych 5 metrach rura wędruje 20 - 30 cm pod górkę to niestety prawie na całej długości światło rury będzie zapełnione.

Mając gęsty filtr na czyszczaku w rynnie trochę przeżyjesz ale po kilkunastu latach może jednak pojawić się problem.

Piszę to kilkanaście gdyż ze swojego doświadczenia wiem ile nieczystości się tam odkłada. Mam rynnę z 1/4 dachu (50m2) bez sitka podłączoną do mausera.

Warstwa na dnie o powierzchni 1m2 po 5 latach ma ok 0,5 cm.

Brak jest liści bo drzew w okolicy jest mało więc są to jedynie pyłki i inne drobne niesione z wiatrem które przejdą przez czyszczak z sitkiem.

Jeśli nie ma możliwości zrobienia stałego spadku na całej długości to przed i za syfonem można zrobić trójniki z tzw. studzienkami rewizyjnymi.

W razie problemów demontaż korka w trawie umożliwi udrożnienie.

Problemem w takim przypadku może być zima. Woda stojąca w rurze z brakiem zagłębienia do ok 0,8m może zamarzać co podczas rozmarzania spowoduje rozsadzenie rury.

Edytowane przez Mareks77