Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pion kanalizacyjny w ścianie

Recommended Posts

Witam

W projekcie mam 3 piony kanalizacyjne narysowane w ścianach działowych. Jedną ścianę murarze zrobili ja rozdzieloną. Niedługo będą murować następne. Nie za bardzo mi się to podoba, ale nie mam pojęcia czy to jest błąd projektu, czy to jest poprawnie

https://drive.proton.me/urls/TFWKH0GTZ4#HBQWxtzKGZPV

Proszę o pomoc

Edytowane przez jowik2

Ścianki działowe są dość cienkie na umieszczenie tam pionu 110. W tym przypadku jednak muszla, bidety itp rzeczy będą prawdopodobnie na stelarzach oddalonych od ściany więc te piony należało by przewidzieć gdzieś w narożniku ściany blisko stelarza , pralni i prysznica tak aby następnie była możliwość ich zabudowy.

Jeśli to domek parterowy to po wyjściu z posadzki powyżej muszki można je puścić cieńszą rurą fi 75.

Projektant jednak mógł przewidzieć to inaczej tak aby inwestor oraz budowlańcy na placu budowy nie wymyślali sposobów rozwiązania tego problemu..

To zwykły dom parterowy wszystkie rury to 110 odpowietrzające.

Jedna ściana jest podzielona na poł na ten pion, co wg mnie to błąd, zapytam się w poniedziałek kierownika nie chce mu dzwonić w niedzielę. Pozostałe ściany kazałem zostawić nad rura puste miejsce na 40 cm a reszta normalna pełna ściana.

Dodatkowo odpływ od sedesu wypadł w 2 mniejszej łazience. Dlaczego ja

Edytowane przez jowik2

Skoro to odpowietrzenie to 100 niema sensu.

Nie odpowietrzenie tylko napowietrzenie.

W przypadku muszli WC po spłukaniu woda z zawartością najczęściej płynie całym światłem rury tworząc podciśnienie co będzie powodowało wysysanie wody z syfonu.

Zawory napowietrzające są rozwiązaniem ale jeśli instalacja jest rozległa opary spowodują po kilku latach ich sklejanie więc problem powróci.

Umieszczając go w zabudowie stelaża musimy przewidzieć w nim kratkę wentylacyjną.

Po drugie montujemy go przynajmniej 20 - 30 cm powyżej poziomu, oraz raczej z boku w oddaleniu od osi podejścia tak aby opary miały możliwość i powierzchnię do skraplania i spływu.

Rozmieszczenie zależy od rozmiaru podejść pod posadzką lub odległości od pionu głównego.

Raczej radzę uderzyć do projektanta z pytaniem co on tam konkretnie wymyślił.

To projekt gotowy, projektant nic z kanalizacją nie robił. Kierownik budowy powiedział, że nie może być przerwy w ścianie bo będzie osłabiona.

Oczywiście że nie może być przerwy tym bardziej jeśli jest na niej mocowany stelaż.

Wyjścia są 2.

Pod podłogą instalację kanalizacyjną wraz z odejściami do odbiorników robić rurami fi 160 i tylko ponad posadzką przechodzić redukcjami na 110.

To pozwoli na zastosowanie zaworów napowietrzających.

Druga opcja to dwa feralne piony wykonać ponad muszlami i bidetami rurą 75 przy ścianie a następnie zabudować je półeczkami, itp upiększeniami podczas zabudowy stelaża WC.

Pion w pomieszczeniu 11 wykonać przy narożniku ściany graniczącej z pralnią i prysznicem a w pomieszczeniu 10 w narożniku przy WC 11 i prawdopodobnie korytarzu.

Pisząc projektant nie miałem na myśli tego adaptującego projekt do działki.

Projekt gotowy kupiony z biura architektonicznego itp. także ma swojego autora.

Albo rozwiązanie jest opisane w treści dalszej części projektu lub napisać email do autorów celem wyjaśnienia tego babola.

Edytowane przez Mareks77

To projekt gotowy, projektant nic z kanalizacją nie robił. Kierownik budowy powiedział, że nie może być przerwy w ścianie bo będzie osłabiona.

Zazwyczaj Inwestorzy szukają TANIEJ tzw. " adaptacji " projektu gotowego. A skoro ma być tanio, to z jakiej okazji ktoś ma się " pochylać " nad błędami w gotowcu skoro i tak nikt mu za to nie zapłaci ?

Odpowiem nie było tanio.

Tak? tyle co u naszych południowych sąsiadów Czechów, gdzie projekt " prostego " domku to koszt 8 - 10% wartości całości inwestycji, czy też ( na " warunki polskich gotowców " ) jednak trochę mniej ?

Bez względu na przyjętą wycenę i koszty projektu, jeśli projektant podejmuje się zaprojektowania budynku i zagospodarowania, powinien wykonywać swoją pracę rzetelnie i bez tak kuriozalnych błędów projektowych o których piszesz.