Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnia parterówka na planie kwadratu.

Recommended Posts

Dzień Dobry, mam problem z wyborem projektu domu. Działka 9 ar, wymiary 26,5 (front od północy) x34,7. Interesuje mnie dom parterowy, dla rodziny z dwójką dzieci. Maksymalna długość budynku 16,5 metrów. Preferowana szerokość do 16 metrów . Najlepiej w planie zbliżonym do kwadratu.

Pow. zabudowy do 200 mkw –jak nieznacznie więcej to nic się nie stanie.

Główne założenia 3 sypialnie 11-12 mkw. Salon około 30 mkw, Łazienka z oknem, kuchnia „z widokiem” na wejście, miejsce na gabinet, najlepiej przy garażu (minimum 6 mkw). Garaż na 1 auto- może być dolepiony do frontu budynku. Nie jestem fanem garderoby- szafa na całą ścianę wystarczy – ale jak jest to przeżyjemy.

Opcjonalnie pralnia, Sypialnia rodziców „oddalona” od sypialni dzieci. Dopuszczam lekkie wydłużenie lub poszerzenie gotowca.

Na tą chwile najbliżej mi do M14 murator, Klimek 2, antares-2t, Gwiazdka 5, N10 G1. Proszę o sugestie i inspiracje.

[ATTACH=CONFIG]469004[/ATTACH]

Edytowane przez Paweł_GeoLBN

Około 100 lat temu było sporo domów zbudowanych na planie kwadratu lub lekko prostokąta. Być może w Twojej okolicy wciąż jest ich trochę. Wyszukaj „plany domu Foursquare 1900”. Sears sprzedał wówczas niektóre z tych domów w formie zestawu https://omegle.onl/ vshare . Edytowane przez sumonsu

Około 100 lat temu było sporo domów zbudowanych na planie kwadratu lub lekko prostokąta. Być może w Twojej okolicy wciąż jest ich trochę. Wyszukaj „plany domu Foursquare 1900”. Sears sprzedał wówczas niektóre z tych domów w formie zestawu.

Nie chodzi o typową "kostkę" tylko o fakt, że wymiary działki ograniczają długość budynku do około 16,5 i szerokość do 16- żeby coś działki na ogród zostało, projekty z szeroką elewacją i te z mocno wysuniętym garażem się zwyczajnie nie zmieszczą.

... M14 murator, Klimek 2, antares-2t, Gwiazdka 5, N10 G1. Proszę o sugestie i inspiracje.

Ja proponuje telefon do architekta ! choć jest jeszcze parę tysięcy "sprawdzonych" gotowców.

Najlepsze zdanie jakie ostatnio przeczytałem, to od Inwestora, który napisał do mnie prosząc o podanie ZAKRESU i WYCENY PROJEKTU :

" Nie sztuką jest kupić gotowy projekt + go przerabiać + zaadoptować + coś tam i płakać, że coś nie pasuje "

W długości 16 metrów zmieści ci się 90% 150 metrowych parterówek, więc nie rozumiem jakie tu masz ograniczenie.

Projektów jest jakiś milion, kwestia dopasowania pod siebie.

Pierwszy z brzegu:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-31-KRK1628

Mam bardzo podobny dom do Muratora M14 ale dodatkowy pokój zamiast garażu. Auta stoją pod wiatą obok domu i też jest im dobrze. Przemyśl ten garaż.

Dzień Dobry, mam problem z wyborem projektu domu. Działka 9 ar, wymiary 26,5 (front od północy) x34,7. Interesuje mnie dom parterowy, dla rodziny z dwójką dzieci. Maksymalna długość budynku 16,5 metrów. Preferowana szerokość do 16 metrów . Najlepiej w planie zbliżonym do kwadratu.

Pow. zabudowy do 200 mkw –jak nieznacznie więcej to nic się nie stanie.

Główne założenia 3 sypialnie 11-12 mkw. Salon około 30 mkw, Łazienka z oknem, kuchnia „z widokiem” na wejście, miejsce na gabinet, najlepiej przy garażu (minimum 6 mkw). Garaż na 1 auto- może być dolepiony do frontu budynku. Nie jestem fanem garderoby- szafa na całą ścianę wystarczy – ale jak jest to przeżyjemy.

Opcjonalnie pralnia, Sypialnia rodziców „oddalona” od sypialni dzieci. Dopuszczam lekkie wydłużenie lub poszerzenie gotowca.

Na tą chwile najbliżej mi do M14 murator, Klimek 2, antares-2t, Gwiazdka 5, N10 G1. Proszę o sugestie i inspiracje.

Problemem tego projektu jest umieszczenie łaziennek między pokojami, wiec będzie słychać hałas spuszczalnej wody

Problemem tego projektu jest umieszczenie łaziennek między pokojami, wiec będzie słychać hałas spuszczalnej wody

Myślę że ściany z silki wytłumią hałas z łazienki. Łazienka jednocześnie izoluje sypialnie rodziców od pokojów dzieci, co też biorę pod uwagę w szukaniu projektu.

Myślę że ściany z silki wytłumią hałas z łazienki. Łazienka jednocześnie izoluje sypialnie rodziców od pokojów dzieci, co też biorę pod uwagę w szukaniu projektu.

lepiej oddzielić sypialnię rodziców od pokoi dzieci za pomocą garderoby lub pralni. Mam dom z silki i nie tłumi tak jak to sobie wyobrażasz.

lepiej oddzielić sypialnię rodziców od pokoi dzieci za pomocą garderoby lub pralni. Mam dom z silki i nie tłumi tak jak to sobie wyobrażasz.

A nawet wyolbrzymi czasami. Jak już musisz to tak aby media i sanitariaty były na przeciwnej od sypialni ściaany a w sypialni szafy .

Nie podajesz stron świata. Taki projekt to kiepski pomysł. Ja sobie zaprojektowałem L. W jednym skrzydle sypialnie dzieci z oknem na południe,, moją na zachód a w drugim skrzydle kuchnia od wschodu i salon z oknami od wsch, południa i zachodu. 3 łazienki i gabinet od północy

Edytowane przez pandzik

A nawet wyolbrzymi czasami. Jak już musisz to tak aby media i sanitariaty były na przeciwnej od sypialni ściaany a w sypialni szafy .

Nie podajesz stron świata. Taki projekt to kiepski pomysł. Ja sobie zaprojektowałem L. W jednym skrzydle sypialnie dzieci z oknem na południe,, moją na zachód a w drugim skrzydle kuchnia od wschodu i salon z oknami od wsch, południa i zachodu. 3 łazienki i gabinet od północy

Można o projekt tej "L"?- mnie ogranicza działka i zależy mi na jak najbardziej zwartej bryle budynku przy zachowaniu okna w łazience i trzech sypialni przy możliwie małej pow zabudowy.

DOM_2.jpg