Freedomm1899 20.05.2024 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Witajcie.Planuje zrobić fotowolkaike off-grid około 12/15 kw i mam do was kilka pytań. Do inwertera chce wpiąc przewod od licznika bo jak braknie prądu w aku to się przelaczy. Panele chce mieć na stelazu w ogrodzie. Stawiam właśnie budynek dospodarczy w którym zamontuje inwerter. Mam juz wkopany kabel od miejsca w którym będą panele do budynku G. 4x16 miedz. Za niedługo chce powkopywac resztę kabli. I jak to zrobić?Jest tak kolejno skrzynka licznik/dom/budynek gospodarczy/panele.Czy dobrze myślę od licznika do budynku gospodarczego 4x16 i później spowrotem do strzynki w domu 4x16 ? Czy są może inwertery które pociągnąć te 12/15kw jednofanowe? Czy rozdzielić to na dwa a może trójfazowy? Jak to najlepiej zrobić? I czy elektryk mi to podbije jak kabel pójdzie od licznika do inwertera w ten sposób? Jak ktoś ma proszę o linki do inwertera który by się wpasowal w to Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.05.2024 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Panele chce mieć na stelazu w ogrodzie. Stawiam właśnie budynek dospodarczy w którym zamontuje inwerter. Mam juz wkopany kabel od miejsca w którym będą panele do budynku G. 4x16 miedz. Czyli tymi 4x16 chcesz puścić 15kW DC? Czyli dwa stringi? Jakie panele i jak chcesz je połączyć (czyli jaki prąd i napięcie popłyną tym kablem i co to za kabel)? Zamierzasz zamontować magazyn energii czy masz inny sposób na dużą zmienność mocy instalacji? I czemu rezygnujesz z 50% (najprawdopodobniej) dopłaty i darmowego magazynu o 100% sprawności w ramach godzin zegarowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freedomm1899 20.05.2024 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Czyli tymi 4x16 chcesz puścić 15kW DC? Czyli dwa stringi? Jakie panele i jak chcesz je połączyć (czyli jaki prąd i napięcie popłyną tym kablem i co to za kabel)? Zamierzasz zamontować magazyn energii czy masz inny sposób na dużą zmienność mocy instalacji? I czemu rezygnujesz z 50% (najprawdopodobniej) dopłaty i darmowego magazynu o 100% sprawności w ramach godzin zegarowych? Kiedyś wyczytałem że 4x16 wystarczy. Przewod yky ziemny. Panele 540w. Właśnie pytam nie zastanawiałem się jeszcze jak polaczyc, a jak najlepiej? Dom bede stawiał dopiero za 3/4lata do dopłaty nie dotyczą mnie. I sam to bede robil to papierka nie będzie. Magazyn bym zrobił z akumulatorów połączonych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.05.2024 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Kiedyś wyczytałem że 4x16 wystarczy. Przewod yky ziemny. Jakie dokładnie mają oznaczenia - czyli jakie napięcie prądu stałego będzie dla nich bezpieczne. Panele 540w. Jakie dokładnie? Jakie mają napięcie maksymalne? Właśnie pytam nie zastanawiałem się jeszcze jak polaczyc, a jak najlepiej? Zależy od falownika (ile stringów obsłuży, jaki ma zakres pracy MPPT, jakie napięcie maksymalne i minimalne ma), rozkładu paneli względem stron świata, od zacienienia (jak na jakąś część paneli będzie padał cień, to lepiej je wydzielić na osobny string, żeby te w pełnym słońcu nie traciły mocy, chyba, że ... i tu kilka wyjątków pewnie się znajdzie). I jeszcze trochę innych zmiennych warto uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 21.05.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja (edytowane) Kiedyś wyczytałem że 4x16 wystarczy. Przewod yky ziemny. Panele 540w. Właśnie pytam nie zastanawiałem się jeszcze jak polaczyc, a jak najlepiej? Dom bede stawiał dopiero za 3/4lata do dopłaty nie dotyczą mnie. I sam to bede robil to papierka nie będzie. A jak 4 x 16 nie wystarczy...? Chcesz "bez papierka" - przy off-ie twoja wola. Ale, nie znasz się w ogóle na temacie elektryki, a chcesz postawić dość duży system, więc może być różnie. Już nie zależnie od tego, że jeśli masz ubezpieczenie chałupy, to jakby co, bez papierków może być problemowo w razie czego. Do tego długoletnie gwarancje na panele czy falowniki wymagają typowo sygnatury osoby z uprawnieniami. I jeszcze instalacje odgromowe, przeciwporażeniowe, wyrównawcza, Więc moja rada jest taka - wziąć elektryka z doświadczeniem w PV albo projektanta od PV - niech wszystko policzy, wstawi tam, gdzie potrzeba, odpowiednią aparaturę elektryczną i dadzą papierek z pieczątką. Naprawdę zaoszczędzisz czasu i unikniesz problemów po budowie, bo zawsze są, jeśli ktoś pierwszy raz buduje PV z zerową wiedzą. A problemy są z tego, że nie znasz wszystkich niuansów takiej instalacji, więc nie o wszystko się zapytasz - a z kolei odpowiadający nie o wszystkim istotnym napiszą, bo się nie zapytasz. O kółko się zamyka. Taki człowiek to nie byłyby koszty powalające na kolana przy takiej inwestycji, a ilość korzyści tego nie do przecenienia. I tak na marginesie, co do przekrojów i typu okablowania - o typie zastosowanego kabla decyduje głównie jego przeznaczenie (DC czy AC) i rodzaj montażu, a o przekrojach założone poziomy strat napięcia / mocy na okablowaniu oraz realne długości takich tras kablowych. I od tego są m.in. kalkulatory - np. --> https://photovoltaic-software.com/solar-tools/voltage-drop-calculator-dc-ac. Ale kalkulator tylko liczy - dane wejściowe trzeba podać samemu. Magazyn bym zrobił z akumulatorów połączonych. Nowoczesny magazyn, zwłaszcza na LFP, to też trochę niuansów, żeby to dobrze i długo sprawnie działało. Ale to już można ogarnąć samemu. Edytowane 21 Maja przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freedomm1899 24.05.2024 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja Kazein, 600 do 1kv Panel 540wVmp - 40,70vLmp- 13.27AVoc - 49.42A1500 vdc Panele będą wszystkie w kierunku poludnie. Tak zrobię jak piszecie wezme kogoś zeby to podlaczył. Ale jestem na etapie wkopywania kabli. Czy ten kabel da rade? I czy resztę kabli wkopac w ten sposób co napisałem wyżej? Może ktoś podać linka do inwertera który da rade na taką instalacje. Podejrzewam ze musi być tu trzyfozawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2024 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja Wkop tam rurę osłonową z pilotem.Taniej wyjdzie.To co potrzebne wciągniesz na etapie instalacji systemu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts