Daamian99 23.05.2024 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Cześć, zwracam się z prośbą o objaśnienie, jakie kroki powinienem poczynić żeby postawić w przyszłości dom na działce.Znalazłem sprzedającego, który posiada działkę rolną. Sprzedający, chce ją podzielić na mniejsze (ok. 1050m2) i sprzedać zainteresowanym.Działka ma ziemię o klasie V oraz VI oraz wstępnie wyrysowaną drogę wewnętrzną wraz orientacyjny podział działek. Księga wieczysta wygląda czysto, brak hipoteki, ograniczeń, jest on jedynym właścicielem działki - a jej oznaczenie to grunty orne.Wybrana przeze mnie miejscowość, nie posiada MPZP. Sprzedający, obecnie oczekuję na warunki zabudowy, które na dniach powinny zostać przedstawione. Jeśli wszystko pójdzie pomyślnie, mężczyzna przystąpi do podziału działki na mniejsze i będzie chciał zawrzeć umowę przed wstępną - nie wiem jeszcze, czy będzie to zaliczka czy zadatek.Wiem, iż zadatek nie podlega zwrotowi. Na tym, moja wiedza się kończy. Czy powinienem już poczynić jakieś kroki?Co zrobić po podpisaniu umowy przedwstępnej ?Czy mogę prosić o opisanie krok po kroku ?Może macie jakieś doświadczenie i chętnie się nim podzielicie ? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja najpierw niech przekształci rolną w budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts