Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu poliwęglanem

daveb

Recommended Posts

Cześć,

Tak jak w tytule zamierzam pokryć taras dachem z poliwęglanu. Czy kupując poliwęglan w kawałku 5m x 2.1m muszę ciąć go w kawałki po 70cm szerokości, czy mogę go położyć w jednym kawałku? Następnie czy jeżeli mogę go położyć w jednym kawałku to wystarczy przymocowanie go kółkami farmerskimi w podkładkach grzybkowych do belek z zachowaniem przestrzeni dylatacyjnej wokół wkręta , a łączenie płyt wykonać na uszczelce SD-12, na wierzchu profil aluminiowy z uszczelką?

Dla dokładniejszego zobrazowania przesyłam film na YouTube, na którym dokładnie jest pokazany sposób montażu jaki chciałbym zastosować

Pytanie czy to jest prawidłowy sposób montażu? Poliwęglan jaki chciałbym użyć w moim rozwiązaniu to oczywiście poliwęglan komorowy o grubości 10mm

Zrobiłem długi odcinek przydymionego szarego poliwęglanu na patio, które było pełne północnego słońca. Zamiarem było zatrzymanie zimowego światła słonecznego, ale zdecydowanie poświęciło to komfort w lecie. Pod spodem było dość gorąco, nawet przy wysokim współczynniku blokowania ciepła.

https://omegle.onl/ vshare

Gdybym zrobił to jeszcze raz, prawdopodobnie zdecydowałbym się na 1/2 lub 1/3 arkuszy poliwęglanu i resztę stali o wiązaniu kolorystycznym.

Edytowane przez roilaa

Cześć,

Tak jak w tytule zamierzam pokryć taras dachem z poliwęglanu. Czy kupując poliwęglan w kawałku 5m x 2.1m muszę ciąć go w kawałki po 70cm szerokości, czy mogę go położyć w jednym kawałku? Następnie czy jeżeli mogę go położyć w jednym kawałku to wystarczy przymocowanie go kółkami farmerskimi w podkładkach grzybkowych do belek z zachowaniem przestrzeni dylatacyjnej wokół wkręta , a łączenie płyt wykonać na uszczelce SD-12, na wierzchu profil aluminiowy z uszczelką?

Dla dokładniejszego zobrazowania przesyłam film na YouTube, na którym dokładnie jest pokazany sposób montażu jaki chciałbym zastosować

Pytanie czy to jest prawidłowy sposób montażu? Poliwęglan jaki chciałbym użyć w moim rozwiązaniu to oczywiście poliwęglan komorowy o grubości 10mm

Sposób jest prawidłowy i nie wymaga cięcia płyt na odcinki 70 cm. Należy zachować odległość dylatacji od płyt oraz odległości przy mocowaniu środka płyty. Najlepiej sprawdzaja się tu tzw. grzybki

https://allegro.pl/oferta/podkladka-grzybki-poliweglan-komorowy-biale-6mm-7007982128?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsPCyBhD4ARIsAPaaRf2Dq16vEevafupZiXyY1qki2ZYnpuKFLwiErGD7ZAaXWzYagmJeutYaAr_AEALw_wcB

Uszczelki dolne na każdej krokwii natomiast profile górne Alu z uszczelkami tylko na łączeniu płyt.

Pozostałe mocowania płyt z krokwiami za pomocą grzybków gdzie otwór powinien być przynajmniej 0,5cm większy odtrzpienia w grzybku który wchodzi w płytę.