Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach wody _jajka i mokry pies

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w mieszkaniu gdzie mam problem z śmierdzącymi naczyniami po umyciu zapach można porównać do śmierdzących jajek albo do mokrego psa problem był od zawsze dlatego kupiłem zmywarkę i tu zdziwienie problem dalej został ten sam proszę Was doradźcie jaki zastosować filtr pod umywalkę żeby pozbyć się zapachów wody, chcę go tylko podłączyć pod zmywarkę czy wystarczy może filtr jednostopniowy Odżelaźniający UST ?? A może ktoś z ma inny skuteczny sposób na pozbycie się prawdopodobnie siarkowodoru z wody ??

Witam

Mieszkam w mieszkaniu gdzie mam problem z śmierdzącymi naczyniami po umyciu zapach można porównać do śmierdzących jajek albo do mokrego psa problem był od zawsze dlatego kupiłem zmywarkę i tu zdziwienie problem dalej został ten sam proszę Was doradźcie jaki zastosować filtr pod umywalkę żeby pozbyć się zapachów wody, chcę go tylko podłączyć pod zmywarkę czy wystarczy może filtr jednostopniowy Odżelaźniający UST ?? A może ktoś z ma inny skuteczny sposób na pozbycie się prawdopodobnie siarkowodoru z wody ??

Masz wodę ze studni? Za ten zapach odpowieda siarkowodór , i masz zapewne tak że śmiedzi przedewszystkim woda ciepła ? masz zapewne zasobnik CWU , wymień w nim anodę magnezową na tytanoową , a problem z cuchnącą ciepła wodą zniknie , aczkolwiek to rozwiązanie połowiczne , tutaj na wejściu wody do domu musisz zastosoawać napowietrzenie wody , naprostszy sposób to zainstalowanie naczynia bezprzeponowego , takiego z poduszką powietrzną . Sam filtr odżelaziający nie wystarczy , bo to nie żelazo jest odpowiedzialne za przykry zapach . Nie masz stacji odżelaziająco/odmangającej , powinieneś miec jesli masz studnię

dziękuje ci na wstepie za zainteresowanie tematem

Ja mieszkam w bloku i nie mogę w nic ingerować, parę razy się już skarżyłem na jakość wody do spółdzielni ale to jak rzucanie grochem o ścianę jedynie co mi zostaje to montaż jakiegoś filtra pod umywalka chce go tylko dla zmywarki bo mam mało miejsca na większe projekty

dziękuje ci na wstepie za zainteresowanie tematem

Ja mieszkam w bloku i nie mogę w nic ingerować, parę razy się już skarżyłem na jakość wody do spółdzielni ale to jak rzucanie grochem o ścianę jedynie co mi zostaje to montaż jakiegoś filtra pod umywalka chce go tylko dla zmywarki bo mam mało miejsca na większe projekty

Możesz zastosować filtr węglowy lub spróbować z filtrem odżelaziającym (mimo, że może pomóc to faktycznie potrzebuje do działania tlenu rozpuszczonego w wodzie - może jest go wystarczająco w Twojej wodzie i wtedy ma szansę zadziałać, a może nie).

Do zwykłego korpusu 10" możesz znaleźć oba typy wkładów więc możesz potestować i dać znać jakie efekty :)

Ja mieszkam w bloku i nie mogę w nic ingerować

Problem dotyczy tak samo wody ciepłej jak i zimnej?

Woda z wodociągu?

Zbadałbym próbkę w Sanepidzie żeby mieć twarde argumenty, co w niej jest i podjął temat we wspólnocie/spółdzielni. Bo w mieszkaniu niewiele sam zdziałasz a jak problem mają wszyscy, to taniej i lepiej będzie rozwiązać go dla całego bloku czy osiedla.

U mnie sąsiedzi nie za bardzo są chętni do walki o czystą wodę podejmowałem już temat nie chce mi się więcej załatwiać za nich sprawy wystarczy mi teraz czysta woda tylko u mnie w mieszkaniu dlatego szukam jakiegoś rozwiązania. U mnie problem jest z zimną wodą jak i z ciepłą , w całym mieszkaniu mam białe krany osad do tego dno czajnika jest już brązowe , najtaniej to rzeczywiście będzie spróbować z tym filtrem na korpus 10 ".

A czy szło by może jakieś inne urządzenie zamontować np. AQUAPHOR S550 czy to się sprawdza ?? czy tylko naciągnie na kasę dodam że mieszkam na parterze i mam swoją piwnicę zaraz pod łazienką a tamtędy idą wszystkie rury i mam do nich dostęp żeby coś przerobić tylko czy warto dla takich urządzeń albo innych ?

• Like 1