MalgPluc 30.05.2024 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2024 Witam. Mam problem z pochylonym gruntem w kierunku ściany piwnicznej mego 100-letniego drewnianego domu na całej jej szerokości - ok. 11 m. To jest tak, że grunt wznosi się nieznacznie (może 3 cm) od ściany na przestrzeni ok. 2 metrów, a następnie stopniowo opada w kierunku skarpy. To nieznacznie wzniesienie gruntu jest jednym ze źródeł zawilgocenia piwnicy. Czy "ścięcie" tej wyniosłości byłoby dobrym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.05.2024 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2024 Wzdłuż sciany budynku powinna być opaska odprowadzajaća wode od budynku oraz grunt tak uksztłtowany by odprowadzał wodę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalgPluc 31.05.2024 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2024 Wzdłuż sciany budynku powinna być opaska odprowadzajaća wode od budynku oraz grunt tak uksztłtowany by odprowadzał wodę. . Dziękuję za odpowiedź, chciałam się upewnić czy "ścinając" wybrzuszenie gruntu nie popełnię glupstwa. Oczywiście, myślę także o opasce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.05.2024 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2024 Ściągnięcie owych 3 lub nawet 10 cm zmieni skupisko wody która nie będzie już przy budynku tylko przy skarpie,Zawilgocenie piwnicy nie jest wynikiem wody ze skarpy ale ogólnie opadowej która wędruje w stronę budynku zamiast od niego.To na pewno poprawi sytuację ale jej nie rozwiąże bo woda opadowa będzie wędrować do skarpy ale także i wsiąkać w grunt i to ta część nadal będzie powodować wilgoć w piwnicy.Dlatego na początek drenaż i jakaś hydroizolacja ścian zagłębionych pod ziemią a następnie podczas prac ziemnych kształtowanie poziomów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalgPluc 01.06.2024 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2024 Ściągnięcie owych 3 lub nawet 10 cm zmieni skupisko wody która nie będzie już przy budynku tylko przy skarpie, Zawilgocenie piwnicy nie jest wynikiem wody ze skarpy ale ogólnie opadowej która wędruje w stronę budynku zamiast od niego. To na pewno poprawi sytuację ale jej nie rozwiąże bo woda opadowa będzie wędrować do skarpy ale także i wsiąkać w grunt i to ta część nadal będzie powodować wilgoć w piwnicy. Dlatego na początek drenaż i jakaś hydroizolacja ścian zagłębionych pod ziemią a następnie podczas prac ziemnych kształtowanie poziomów. Tak właśnie jest, woda opadowa zamiast od domu wsiąka w stronę domu. Wydaje mi się, że drenaż będzie mżna wykonać dopiero po kształtowaniu poziomów, gdyż wzniesienie gruntu jest bardzo blisko ściany piwnicznej. Bardzo dziękuję za wskazówki, potwierdzające moją ocenę sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts