Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja posadzki żywicznej

Recommended Posts

Witam. Na balkonie o wymiarach 10mx1m od około 12 lat polożona jest warstwa posadzki żywicznej chyba epoksydowej(trochę zżółkła z czasem) firmy Sika(bdb),pod nią znajduje się coś w rodzaju bezbarwnego gruntu również marki Sika, który po wyschnięciu przypominał szkło, pod tym gruntem posadzka betonowa. Po tych 12 latach zauważyłem dwa pęknięcia(około 1-2 mam szerokości, które przechodzą przez całą szerokość posadzki(zaczynają się w narożach drzwi balkonowych). W tym roku przymierzam się do malowania elewacji, także chciałbym odnowić te posadzkę żywiczną oraz ją wzmocnić(zszyć) pęknięcia. I teraz pytanie czym i jak naprawić pęknięcia oraz czym zabezpieczyc całość posadzki. Czy konieczne jest zrywanie tej warstwy żywicy na całym balkonie(nie odwarstwia się, występują jedynie te dwa nipęknięcia). Proszę o wskazanie propozycji preparatów do tej renowacji. Z góry dziekuje za pomoc. Mam nadzieję że dobrze trafiłem z tematem.

Renowacja normalna polegała by na pokryciu jedną warstwą Silki natomiast ze względu na pęknięcie należało by na całą posadzkę wtopić zbrojenie w postaci maty z włókien szklanych,

https://allegro.pl/oferta/mata-szklana-150-zywica-poliestrowa-7415617828

Martwi mnie to pęknięcie.

Nie mogę wymyślać skąd ono powstało i co mają w tej zagadce drzwi balkonowe.

Może zamieść jakieś zdjęcia całości oraz pęknięć z bliska.

Żywica jest raczej odkształcalna więc pęknięcie wiąże się z czymś poważniejszym i boję się że aby to nie wracało lub się powiększało.

Renowacja normalna polegała by na pokryciu jedną warstwą Silki natomiast ze względu na pęknięcie należało by na całą posadzkę wtopić zbrojenie w postaci maty z włókien szklanych,

https://allegro.pl/oferta/mata-szklana-150-zywica-poliestrowa-7415617828

Martwi mnie to pęknięcie.

Nie mogę wymyślać skąd ono powstało i co mają w tej zagadce drzwi balkonowe.

Może zamieść jakieś zdjęcia całości oraz pęknięć z bliska.

Żywica jest raczej odkształcalna więc pęknięcie wiąże się z czymś poważniejszym i boję się że aby to nie wracało lub się powiększało.

Próbowałem wykona zdjęcie ale jest to na tyle niewielkie pęknięcie, że ciężko jest mi go złapać.

Można jeszcze spróbować zeszlifować warstwę wzdłuż samego pęknięcia po 5 cm z każdej strony szpary a następnie uzupełnić tam żywicę razem ze zbrojeniem.

Po stwardnieniu robisz na całości jedną odnawiającą odświeżającą warstwę żywicy.

Takie rozwiązanie zależy jednak od powagi sytuacji z tymi pęknięciami.