Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

przychodzę do Was z pytaniem, gdyż nurtuje mnie jedna sprawa. Mam możliwość kupna działki i z tego co wyczytałem w uchwale załączonej do MPZP są na niej m. in. takie warunki zabudowy:

11) dachy budynków mieszkalnych:

a) w zabudowie wolnostojącej: strome, dwuspadowe, o symetrycznym nachyleniu połaci pod kątem 30 - 45,

b) w zabudowie szeregowej: strome, o nachyleniu do 45° lub płaskie, jednolite w szeregu, co najmniej 5 domów;

11) pokrycie dachów stromych: dachówką lub podobnym materiałem w odcieniach kolorów: czerwonego, brązowego lub grafitowego;

12) usytuowanie głównej kalenicy budynku mieszkalnego:

a) w zabudowie wolnostojącej: równoległe lub prostopadłe do dłuższych granic działki,

b) w zabudowie szeregowej: prostopadłe do bocznych granic działki;

Szukam projektów domów na Archonie, w filtrach zaznaczam domy z dachem dwuspadowym o nachyleniu 40 stopni i wyskoczył mi taki, który mi się spodobał:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-nefrisach-2-g2-md5224b6390945

No i teraz pytanie do Was - czy to jest faktycznie dach dwuspadowy? Czy jest możliwość postawienia takiego domu z takimi warunkami zabudowy jakie wkleiłem powyżej? Czy ta część dachu nad garażem to już są dwa spady w inną stronę i jest to już dach wielospadowy?

Bardzo proszę o wyjaśnienie :)

Dach jest dwuspadowy ale z tzw. wykuszem nad garażem.

Równie dobrze na domu z dachem dwuspadowym może być umiejscowiona lukarna, i to że posiada dwie połacie skierowane w inną stronę niż dach nie czyni tego dachu 4 spadowym.

Dach 4 spadowy to tzw koperta.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Dzięki za odpowiedź! Czyli jest szansa, że taki lub podobny projekt mógłby być zrealizowany na takiej działce?

Oczywiście jeszcze będę się tego oficjalnie dowiadywał, ale na chwilę obecną działka jeszcze nie jest moja i robię takie wstępne rozeznanie, co ewentualnie mogłoby tam być.

Kwestią podstawową jest interpretacja zapisu MPZP przez urzędników.

Należy przejechać się po okolicy i zorientować jak wygląda nowe budownictwo.

To będzie zawsze jakaś wskazówka w jaki sposób traktowany jest plan.

Czytając zapisy z punków 12 a i b raczej nie powinno być problemu aby dom z wykuszem czyli niejako dwoma kalenicami ( główną i boczną związaną z wykuszem ) stanął na działce.

Nie zwalnia to jednak z oficjalną wizytą w urzędzie i dowiadywanie się u źródeł.