Vinniez 04.06.2024 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2024 Cześć, przychodzę do Was z pytaniem, gdyż nurtuje mnie jedna sprawa. Mam możliwość kupna działki i z tego co wyczytałem w uchwale załączonej do MPZP są na niej m. in. takie warunki zabudowy: 11) dachy budynków mieszkalnych: a) w zabudowie wolnostojącej: strome, dwuspadowe, o symetrycznym nachyleniu połaci pod kątem 30 - 45, b) w zabudowie szeregowej: strome, o nachyleniu do 45° lub płaskie, jednolite w szeregu, co najmniej 5 domów; 11) pokrycie dachów stromych: dachówką lub podobnym materiałem w odcieniach kolorów: czerwonego, brązowego lub grafitowego; 12) usytuowanie głównej kalenicy budynku mieszkalnego: a) w zabudowie wolnostojącej: równoległe lub prostopadłe do dłuższych granic działki, b) w zabudowie szeregowej: prostopadłe do bocznych granic działki; Szukam projektów domów na Archonie, w filtrach zaznaczam domy z dachem dwuspadowym o nachyleniu 40 stopni i wyskoczył mi taki, który mi się spodobał: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-nefrisach-2-g2-md5224b6390945 No i teraz pytanie do Was - czy to jest faktycznie dach dwuspadowy? Czy jest możliwość postawienia takiego domu z takimi warunkami zabudowy jakie wkleiłem powyżej? Czy ta część dachu nad garażem to już są dwa spady w inną stronę i jest to już dach wielospadowy? Bardzo proszę o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.06.2024 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2024 (edytowane) Dach jest dwuspadowy ale z tzw. wykuszem nad garażem. Równie dobrze na domu z dachem dwuspadowym może być umiejscowiona lukarna, i to że posiada dwie połacie skierowane w inną stronę niż dach nie czyni tego dachu 4 spadowym.Dach 4 spadowy to tzw koperta. Edytowane 5 Czerwca 2024 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vinniez 06.06.2024 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2024 Dzięki za odpowiedź! Czyli jest szansa, że taki lub podobny projekt mógłby być zrealizowany na takiej działce?Oczywiście jeszcze będę się tego oficjalnie dowiadywał, ale na chwilę obecną działka jeszcze nie jest moja i robię takie wstępne rozeznanie, co ewentualnie mogłoby tam być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.06.2024 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2024 Kwestią podstawową jest interpretacja zapisu MPZP przez urzędników.Należy przejechać się po okolicy i zorientować jak wygląda nowe budownictwo.To będzie zawsze jakaś wskazówka w jaki sposób traktowany jest plan. Czytając zapisy z punków 12 a i b raczej nie powinno być problemu aby dom z wykuszem czyli niejako dwoma kalenicami ( główną i boczną związaną z wykuszem ) stanął na działce.Nie zwalnia to jednak z oficjalną wizytą w urzędzie i dowiadywanie się u źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts