chcialbympompe 15.06.2024 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca Po półtora roku używania instalacji zauważyłem jej "braki". I doszedłem do wniosku, że optymalnie byłoby dołożyć jeszcze kilka paneli.Jednak nie mogę tego dołączyć do obecnych 2 stringów, bo one by pracowały najefektywniej w innych porach dnia.Zastanawiam się nad dołożeniem dodatkowego falownika ale gdzieś coś czytałem, że jest niebezpieczeństwo wzajemnego "wzbudzania się" falowników przy braku zasilania w sieci energetycznej. Oraz, że dostawca energii może sobie zażyczyć jakiego systemu zarządzania. Ma ktoś praktyczne doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.06.2024 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca Dołożyć możesz, ale zgodnie z przepisami. Falowniki muszą być dopuszczone do pracy w Polsce. Do mocy poniżej 3,68 kW mogą być to falowniki 1-fazowe, powyżej tej mocy 3-fazowe.W przypadku braku zasilania instalacja PV on grid nie działa, każdy falownik (sprawny) nie produkuje energii do sieci i się wyłącza. Rozbudowę instalacji PV musisz zgłosić do 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 17.06.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca Oraz, że dostawca energii może sobie zażyczyć jakiego systemu zarządzania. Może, a nawet są takie ZE, które żądają tego typu rozwiązania przy rozbudowach PV, integrującego dwa lub więcej falowników różnych producentów. Przy falownikach jednego producenta muszą one wtedy mieć odpowiednią konfigurację wewnętrzna, realizująca te same funkcje co integrator. Inaczej mówiąc - dostępny dla pracowników ZE port RS-485 z protokołem SUNSPEC. Obecnie zależne jest to od operatora. Przykładowo --> ENEA ---> https://www.operator.enea.pl/uploads-ev2/Operator/us%C5%82ugidystrybucyjne/iriesd/iriesd_ened_ka_21_2021_1.2..pdf - punkt 9.1.1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts