Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa falowniki ongrid

chcialbympompe

Recommended Posts

Po półtora roku używania instalacji zauważyłem jej "braki". I doszedłem do wniosku, że optymalnie byłoby dołożyć jeszcze kilka paneli.

Jednak nie mogę tego dołączyć do obecnych 2 stringów, bo one by pracowały najefektywniej w innych porach dnia.

Zastanawiam się nad dołożeniem dodatkowego falownika ale gdzieś coś czytałem, że jest niebezpieczeństwo wzajemnego "wzbudzania się" falowników przy braku zasilania w sieci energetycznej. Oraz, że dostawca energii może sobie zażyczyć jakiego systemu zarządzania.

Ma ktoś praktyczne doświadczenie w tym temacie?

Dołożyć możesz, ale zgodnie z przepisami. Falowniki muszą być dopuszczone do pracy w Polsce. Do mocy poniżej 3,68 kW mogą być to falowniki 1-fazowe, powyżej tej mocy 3-fazowe.

W przypadku braku zasilania instalacja PV on grid nie działa, każdy falownik (sprawny) nie produkuje energii do sieci i się wyłącza.

Rozbudowę instalacji PV musisz zgłosić do 14 dni.

Oraz, że dostawca energii może sobie zażyczyć jakiego systemu zarządzania.

Może, a nawet są takie ZE, które żądają tego typu rozwiązania przy rozbudowach PV, integrującego dwa lub więcej falowników różnych producentów. Przy falownikach jednego producenta muszą one wtedy mieć odpowiednią konfigurację wewnętrzna, realizująca te same funkcje co integrator. Inaczej mówiąc - dostępny dla pracowników ZE port RS-485 z protokołem SUNSPEC.

Obecnie zależne jest to od operatora. Przykładowo --> ENEA ---> https://www.operator.enea.pl/uploads-ev2/Operator/us%C5%82ugidystrybucyjne/iriesd/iriesd_ened_ka_21_2021_1.2..pdf - punkt 9.1.1...