Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody i kanalizacji w drodze prywatnej

Recommended Posts

Witam. Jestem właścicielka działki.dzialke.mamy po.lewej stronie drogi , której również jestem wlascircielka bo sama ja wykonałam. Sprzedaliśmy kilka działek władnie po swojej lewej stronie i kupcy mają udział.w drodze . Sąsiad po naszej prawej stronie wykonał.sobie swoją waska drogę bo nie chciał się z nami dogadać żeby była jedna. Tak więc zrobił drogę u sprzedał działki.wlasnie pk.orawej stronie. Teraz będę budowała.siec wodno.kanalizacyjna.w swojej drodze. Pp wybudowaniu jej chce ją przekazać na gminę, żeby dostać częściowy zwrot kosztów. Osoby , które od nas kupy działki.sa po lewej stronie naszej drogi będą chciały się podpiąć do tej sieci na co oczywiście wyrażę zgodę. Jednak co.z osobami z prawej strony ?? Dodam ,że drogi są oddzielone tujami które zasądziłam , nie chce żeby osoby po prawej stronie mogły sie podpiąć do wodociagu , bo nawet teraz nie chcą.wogole się dogadać. Mają swoją drogę, do naszej nie należą. Czy jak przekaze wodociąg na gminę i gmina wyda im pozwolenie na przyłącze to ja już nie mam nic do gadania ??? Dodam ,że drogi na gminę napewno nie przekażę przez najbliższej kilka.lat .

Sama sobie odpowiadasz na pytanie. Jeśli sprzedaż sieć wodociągową to nie będziesz już jej właścicelem i nie będziesz mogła wpływać na to komu będzie udpostępniana do kolejnych przyłączy. OCzywiście nikt cie nie zmusi do sprzedaży i możesz ją zostawić w swoim rozporządzaniu. Wtedy każdy chętny do podpięcia będzie musial do ciebie zgłaszać się po zgodę. Czy to z lewej czy z prawej strony. Oczywiście może to być zgoda odpłatna.