Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bielenie pieca w starym domu

mijok

Recommended Posts

Odziedziczyłem około 100-letni dom na Podlasiu. Kiedyś pewnie będę chciał go remontować, ale na razie chciałbym zrobić parę drobiazgów.

W szczególności jest tam taki wiejski zespół piecowy: bez kafli, nieco nieforemny, w kuchni piec a w pokoju kominek (obie części odprowadzają do wspólnego kanału, w środku widać cegły). Nie wiem jeszcze co z nim robić, być może będę szukał zduna.

Ale na razie - jak odnowić i pobielić taki piec? Ktoś starszy powiedział mi, że to robiono wapnem. Czy ktoś może polecić mi jakiś artykuł albo opisać jak to się robi?

Nie znalazłem nic w sieci, może nie znam dobrych słów kluczowych.

Piec jest mniej więcej taki jak tutaj: https://mierzwiceikrainabugu.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/02/kopia-dsc03760.jpg ale nie ma śladu kafli.

Edytowane przez mijok

Farba wapienna, wapno malarskie.

Kiedyś używano tego bo raz ze było tanie, dwa, wapno jest zasadowe i ogranicza rozwój pleśni.

Tak naprawdę możesz pomalować zwykłą farbą do ścian, zwłaszcza jak tego pieca nie używasz.

• Like 1

Dziękuję bardzo! A jeśli tego pieca czasem będę używał? Dom był zwykle opalany na wiosnę i początek jesieni. Czy możesz polecić jakąś farbę?

Jeśli się mocno nagrzewa to farba akrylowa lub lateksowa może pękać.

Jeśli zawsze była ta wapienna to daj wapienną.

Pod inne farby musiałbyś wapienną zmyć.

Można też dać farbę glinianą.