fred123 19.06.2024 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca Cześć wszystkim,posiadam grzejnik o wymiarach 1m szerokości i chciał bym dołożyć drugi grzejnik do tego metrowego o szerokości 0,5m.podłączenie chcę wykonać równoległe.Czy zda to egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 19.06.2024 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca pamiętaj ze woda jest leniwa i płynie tam gdzie jest jej łatwiej. takie podpiecie grzejnka może spowodowac że ten drugi badzie zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 19.06.2024 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca nie chcę kupować nowych grzejników bo te są stosunkowo nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 20.06.2024 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca (edytowane) Jeśli konstrukcyjnie są jednakowe to nie powinno być problemu. Jednak najlepiej gdyby je połączyc równolegle dając trójniki przed pierwszym grzejnikiem. Edytowane 20 Czerwca przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 20.06.2024 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca Mają pracować na niskim parametrze(pompa ciepła) i te trójniki nie bardzo pasują ,fajnie jak by ktoś coś takiego miał przetestowane.Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 20.06.2024 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca te trójniki nie bardzo pasują ,fajnie jak by ktoś coś takiego miał przetestowane.Dzięki za odpowiedzi. A niby dlaczego ? pompa i tak przetłoczy tyle ile trzeba a przepływy zrównoważysz ewentualnie lekko przycinając zawór większego grzejnika. Miałem dosłownie do przedwczoraj dwa panele na trójniku tylko on był pomiędzy nimi i grzało to i grawitacyjnie i pompą. Z jednej strony były dwa panele z drugiej jeden. Większe obawy mam teraz bo zapodałem 3płytowy grzejnik każda płyta po 2 metry i trochę obawiam się czy przepustowość zaworu termostatycznego nie okaże się za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 20.06.2024 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca Nie chodzi o pompkę wody czy inne techniczne rzeczy tylko o przeróbkę instalacji,wolał bym nie ruszać rurek czy przenosić grzejnika. w grę wchodzi tylko dołożenie grzejnika z prawej strony tak jak na rysunku.Przerobienie instalacji to dla mnie nie problem,tylko żona ma dość wielkich remontów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 20.06.2024 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca Sądzę że raczej będzie działać - zrób jak narysowałeś bo to niewiele roboty dopiero jak pojawią się kłopoty to jakas rada się znajdzie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 20.06.2024 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca (edytowane) Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.Pozdrawiam.Chris powiedz tak z ciekawości ile kwh bierze ci pompa ciepła przez sezon bo mam podobny budynek i pompę 7kw. Edytowane 20 Czerwca przez fred123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 21.06.2024 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca Sądzę że raczej będzie działać - zrób jak narysowałeś bo to niewiele roboty dopiero jak pojawią się kłopoty to jakas rada się znajdzie zawsze. na 100% nie będzie działać, opory przez pierwszy grzejnik sa nieporównywalnie mniejsze niż przez drugi więc wodado drugiego nie popłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 21.06.2024 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca strzelasz czy widziałeś podobnie zrobione?trzeba pamiętać że drugi jest o połowę mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts