Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa zagrodowa - o co chodzi?

kwiniarski97

Recommended Posts

Dzień dobry,

posiadam 1ha ziemi, popytałem w gminie i pozwala mi to na budowę domu w trybie budowy zagrodowej.

Mam jednak kilka pytań, z czymm to się wiążę.

1. Czy dom wybudowany w takiej formule ma jakieś dodatkowe obostrzenia które nie mają zwykłe budynki? Czy można później go bez problemu remontować lub sprzedać?

2. Co w przypadku gdy w przyszłości sprzedałbym część ziemi i nie miałbym już hektara?

3. Czy procedura jest nadal taka sama jak w przypadku działek bez MPZP?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

• Like 1

Teoretycznie to budynek mieszkalny i zabudowania gospodarcze (stodoła, obora, itp.) Widziałem obiekty które w projekcie miały zabudowania gospodarcze w II etapie, czyli postawiono mieszkalny, odebrano (mapa inwent, DB oddany) czyli mieszkalny odebrany, ludzie mieszkają. Nie interesowałem sie jaki podatek płacą lecz z szosy widzę że o II etapie nikt nie myśli. Teoretycznie urząd może zablokować odbiór i zarówno ze strony PINB, jak i ze strony organu prowadzącego EGiB. Oba te organy sprawnie wymieniają się informacjami. Odpowiedź znajdziesz u lokalnego niemłodego architekta, on bedzie wiedział jakie obyczaje panują w waszym księstwie. Prawo jest jedno na caym obszarze PL, lecz interpretacja i stosowanie to całkiem inny świat. Polska to 314 + 66 powiatów i bywa różnie...

• 1 month później...