Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach - płytki na podstawkach na papie

HankMoody

Recommended Posts

Witam

Mam stropodach w nowym domu (balkon na górze pod spodem salon). Na tym stropodachu dekarz zrobił papę na to styropian spadkowy a na tym dwie warstwy papy. Koncepcja jest taka żeby teraz na tym położyć gres na podstawkach. Od początku taki był projekt.

Problem jest taki że jak chodzę po tej papie to jest to elastyczne i trochę się ugina pewnie dlatego że styropian spadkowy nie jest taki bardzo sztywny i twardy.

Boję się że jak położę okrągłe podstawki to pod ciężarem gresu plus dodatkowo człowieka z czasem papa przedrze się wokół podstawek jak one będą wgniatały regularnie tą papę.

Chciałbym tą nawierzchnię jakoś wzmocnić dodatkowo nie mogę tam zrobić wylewki bo nie ma na to miejsca jeżeli chodzi o wysokość. Myślałem o jakiejś masie bitumicznej która wzmocni i dodatkowo uszczelni powierzchnię ale chyba ona nie spełni zadania ze wzmocnieniem.

Co radzicie?

Pozdrawiam

Styropian jest materiałem sprężystym, więc nie nadaje się jako oparcie pod taras (to musiałby być XPS albo PIR, choć to i tak słabo). Musi być na tym jakaś warstwa nośna, najlepiej wylewka. Albo płyty OSB (choć zabezpieczenie tego przeciwko wilgoci będzie problematyczne, nie mówiąc o kwestiach kondensacji pary).

Pytanie więc, co konkretnie masz na tym projekcie, jakie warstwy stropodachu? Czy dekarz nie trzymał się projektu, czy też projektant zrobił błąd?