Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania dot. kotłów gazowych itp...

Senser

Recommended Posts

Co to znaczy turbo?Czy to dobry kocioł?

jest podwójny komin "rura w rurze" środkową rurą wychodzą spaliny a zewnętrzną jest pobierane powietrze do spalania i tym samych jest ono już podgrzane.

Ale uwaga komin ma ograniczoną wysokość chyba do 4 metrów i tym samym nie do każdego domu się nadaje.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy zestaw: kocioł jednofunkcyjny (np. zwykły wiszący gazowy Vailant) z zasobnikiem z wężownicą pracuje z priorytetem na c.w.u.? Tzn, że jak biorę prysznic w zimie to czy cała moc kotła idzie w ogrzewanie wody w zasobniku.

Prosze o "zrozumiałą" odpowiedź, bo jestem kompletnym ignorantem w temacie :(

Dokładnie TAK :D

Ja także mam cały czas dylemat jaki kocioł wybrać. Mój znajomy sprzedawca kotłów poleca mi własnie DeDitricha, ale z otwarta komorą, bo tańszy niz z zamkniętą, choć własnie wszyscy tu piszą, że te z zamkniętą sa lepsze (bardziej nowoczesny,bezpieczeństwo, nie wychładzają pomieszczenia i coś tam jeszcze).

Komin mam juz wymurowany z kwasówką, więc powietrze musiałbym doprowadzić osobną rurą chyba przez scianę (tylko nie wiem jak).

Tak więc czy warto płacić więcej za kocioł turbo, kombinować z powietrzem, czy zainstalowac dobry kocioł z otwartą komorą?

A może kondensat? No i czy kondensaty też wymagają rury w rurze jak turbo?

Ja także mam cały czas dylemat jaki kocioł wybrać. Mój znajomy sprzedawca kotłów poleca mi własnie DeDitricha, ale z otwarta komorą, bo tańszy niz z zamkniętą, choć własnie wszyscy tu piszą, że te z zamkniętą sa lepsze (bardziej nowoczesny,bezpieczeństwo, nie wychładzają pomieszczenia i coś tam jeszcze).

Komin mam juz wymurowany z kwasówką, więc powietrze musiałbym doprowadzić osobną rurą chyba przez scianę (tylko nie wiem jak).

Tak więc czy warto płacić więcej za kocioł turbo, kombinować z powietrzem, czy zainstalowac dobry kocioł z otwartą komorą?

A może kondensat? No i czy kondensaty też wymagają rury w rurze jak turbo?

Jak masz już gotowy komin z kwasówki to do tej kwasówki wkładasz jeszcze jedną na rozpórkach i nic nie musisz kombinować przez ścianę. Zaleta jest jeszcze taka że powietrze wlatujace ogrzewa się od rury spalinowej i do kotła wchodzi już cieplutkie :wink: może to jeszcze o jakiś z 1% sprawność poprawia :wink:

Pozdrawiam

Ja zaczynam ostro zastanawiać się nad otwartą komorą.W sumie oszczędność na kominie i kotle może sięgnąć 3-4 tys.A w trakcie budowy każdy grosz się liczy.To pieniądze na np.3-4 okna.Względy bezpieczeństwa chyba można pominąć,sądzę,że te urządzenia są na tyle nowoczesne,że to nie gra roli.To wychładzanie pomieszczenia to też chyba nie do końca prawda.Rodzice mają kocioł z otwartą komorą i w kotłowni jest upał,zdecydowanie najcieplejsze pomieszczenie w domu.

Pattaya - zanim qpisz kocioł z otwartą komorą/uznasz ze nie warto inwestowac w kondensata/zrobisz jeszcze cos innego - poczytaj też wątek o zuzyciu gazu

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38872

Ja nie mam żadnego interesu żeby promować jakikolwiek typ czy rozwiązaniem - jestem inwestorem, jak i wielu z was (tyle że już mieszkam i grzeję)

pozdr - Krzysiek[/url]

Witam panów.

Co Panowie Fachowcy sądzą o "lodówie" De Dietrich Eliade DTG 1205V?

Czy 8tys.brutto za ten kocioł to dużo czy mało?

Popros goscia z z watku Kondesat czy zwykly o pomoc on kupuje wswzystko za 1/2 ceny.

Kotla nie znam jesli to kondesat to tanio jesli nie to cena porownywalna z innymi.

Pattaya - JAKIEGO kotła ?

Viessmanna czy Termeta (z całym szacunkiem dla Termeta) ?

Gdy ja qpowałem instalację (listopad 2003) to kocioł

(sam kocioł) by wyglądał tak (juz po rabatach):

z otwartą komorą - jakies 1.8 - 2.5 kzł (raczej te tanie niz drogie)

z zamknietą komorą - o 0.5 - 1 kzł droższe

mój kondensat (Vaillant Ecotec 196) ok. 5 kzł

(bo kupiłem w pakiecie za 7.4 kzl kocioł, zasobnik, sterownik i co tam jeszcze. Potem jeszcze dopłąciłem za rurę łączącą z kominem, bo se zapomniałem - 0.6 kzł).

Licz zawsze cały pakiet (kocioł, zasobnik, sterowniki, inne cuda, komin): wtedy w moim przypadku pewnie nigdy się to nie zwróci, ale nie wiem, bo nie używałem w tym domu nigdy innego kotła :) - wg własnych wyliczeń zwrot po 10 latach, i to bez uwzględniania kosztu komina - schiedel i oprocentowania kredytu/wkładu), ale mam mały domek - 100 m2.

Wg mnie - jak cię stać, kup kondensata, szczególnie jak masz ściane z U=0.3 (np. 36.5 cm BK odm. 400 jednowarstwowo) bo gaz raczej nie stanieje :( Z drugiej strony jak masz dom b dobrze ocieplony i nieduży - inwestycja raczej się nie zwróci.

Aha: jak zbudujesz odpowiedni komin i kupisz kocioł turbo (czyli z zamkniętą komorą) - to w przyszłości będziesz mógł do niego podłączyć kondensata. Oczywiście zamiast komina można mieć przewód spalinowo-powietrzny przez ścianę/dach co taniej wyjdzie i też działa

pozdr - Krzysiek

Ja zaczynam ostro zastanawiać się nad otwartą komorą.W sumie oszczędność na kominie i kotle może sięgnąć 3-4 tys.A w trakcie budowy każdy grosz się liczy.To pieniądze na np.3-4 okna.Względy bezpieczeństwa chyba można pominąć,sądzę,że te urządzenia są na tyle nowoczesne,że to nie gra roli.To wychładzanie pomieszczenia to też chyba nie do końca prawda.Rodzice mają kocioł z otwartą komorą i w kotłowni jest upał,zdecydowanie najcieplejsze pomieszczenie w domu.

Ja nie wiem co wy tak cały czas komin i komin??!!

Piec taki czy inny i tak i tak kwasówka musi być!

Więc i tak i tak trzeba go kupić.

Powtarzam jeszcze raz, doprowadzenie pow. można zapewnić nawet przez ściane!!

Ja nie wiem co wy tak cały czas komin i komin??!!

Piec taki czy inny i tak i tak kwasówka musi być!

Więc i tak i tak trzeba go kupić.

Powtarzam jeszcze raz, doprowadzenie pow. można zapewnić nawet przez ściane

Komin jest ważny.Zamiast kwasówki może być ceramika.Ja nie chcę mieć dodatkowej rury w ścianie od frontu.

pattaya - nie analizowałem wszystkich kotłów dostępnych na rynku :) Dla mnie było jasne że ma to być kocioł małej mocy, bo mam zapotrzebowanie na moc cieplną 7.5 kW.

Kondensaty dobrze pracują (z dużą sprawnością) kiedy są przewymiarowane (czyli nie wykorzystuje się pełnej mocy).

Z drugiej strony jeśli mam grzać też cwu, to potrzebuję ok. 20 kW mocy kotła, żebym długo nie musiał czekać aż się woda w zasobniku nagrzeje (mam 120 l). Stąd, mimo że rachunek ekonomiczny niekoniecznie wspiera moją decyzję, kupiłem kondensata (ten mój ma moc modulowaną 9-20 kW).

Uważam że kotły żeliwne są dobre do dużych domów, z zapotrzebowaniem na ciepło rzędu 20 kW (mało kto teraz taki dom buduje). Zeliwnych stojacych (chyba tylko takie są) tanich i oszczędnych raczej nie bywa :).

Co ja mogę zaproponować: dowolny wiszący z zamkniętą komorą (masz kasę - to kondensat), + zasobnik + sterowanie pokojowe, ew. pogodówka. Takiej firmy gdzie najniżej wytargujesz, a serwis jest niedaleko (bo przeglądy).

Raczej proponuję produkt "firmowy", bo co masz pozwalać experymentować na sobie :)

pozdr - Krzysiek

PS A jakie masz zapotrzebowanie na ciepło ? Powinieneś mieć w projekcie domu.

PS A jakie masz zapotrzebowanie na ciepło ? Powinieneś mieć w projekcie domu.

20kW

Uważam że kotły żeliwne są dobre do dużych domów, z zapotrzebowaniem na ciepło rzędu 20 kW

Bingo!

Poza tym z tego co usłyszałem,żeliwne są o wiele trwalsze.

Podobno wiszące to 8-10 lat i kaputt!

Zeliwnych stojacych (chyba tylko takie są) tanich i oszczędnych raczej nie bywa

no właśnie coś takiego znalazłem.De Dietrich Eliade 1205 V z zasobnikiem w jednej obudowie 110l ,24kW za 8tys brutto.

Tylko pytam,czy to dobry kocioł

pattaya - to ile m2 pow. użytkowej ma twój dom ?

To chyba pałac jakiś ....

A czy dobry ten piec - to tylko ci odpowiedzą co go używają

(nie sądzę żeby było ich dużo ....)

Ze żeliwnych stojących, z zasobnikiem wielu chwaliło "Niedźwiedzia" Saunier-Duvala - powinien być tańszy.

Poszukaj na forum - było o nim dość dużo

Choć tak naprawdę to za niewiele więcej kupisz kondensata z zasobnikiem :) - a kondensaty (tak tu na forum pisywano - te z wymiennikiem ze stali kwasówki) ponoć mają większą żywotność niż "normalne kotły".

pozdr - Krzysiek