Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieżyczliwi sąsiedzi

Gość Oktawian

Recommended Posts

Gość Oktawian
Latem zeszłego roku kupiłem dom, parę miesięcy wcześniej sąsiad psotawił płot-okazuje się że na mojej działce (sprawdziłem plany), okazało się, że sąsiad przekopał słupek graniczny. Próbowałem z nim rozmawiać ale spotkało się to z agresją z jego strony. Czy mam prawo zarządać od sąsiada żeby rozebrał płot?

Latem zeszłego roku kupiłem dom, parę miesięcy wcześniej sąsiad psotawił płot-okazuje się że na mojej działce (sprawdziłem plany), okazało się, że sąsiad przekopał słupek graniczny. Próbowałem z nim rozmawiać ale spotkało się to z agresją z jego strony. Czy mam prawo zarządać od sąsiada żeby rozebrał płot?

Jak to okazalo sie ze przekopal punkt graniczny? :o skad wiesz , on ci powiedzial ze to zrobil??? jesli tak to jak najbardziej mozesz wymagac rozebrania ogodzenia i przesuniecia go w granice.

Czy geodeta potwierdził, że faktycznie płot stoi źle? Zgadzam się, że nie warto kruszyć kopii o parę centymetrów, ale jeśli faktycznie przestawił znak graniczny to takie zachowanie gościa nie najlepiej rokuje dla przyszłych stosunków, bo oznacza, że to najprawdopodobniej typ bezczelnego złodzieja. Powiedzieć "nieżyczliwy" to byłby duży komplement. W zasadzie należy mu się grzywna - Prawo geodezyjne i kartograficzne:

"Art. 48. 1. Kto:

3) wbrew przepisom art. 15 niszczy, uszkadza, przemieszcza znaki geodezyjne, grawimetryczne lub magnetyczne i urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, a także nie zawiadamia właściwych organów o zniszczeniu, uszkodzeniu lub przemieszczeniu znaków geodezyjnych, grawimetrycznych lub magnetycznych, urządzeń zabezpieczających te znaki oraz budowli triangulacyjnych,

- podlega karze grzywny."

Oczywiście jeśli się udowodni, że to on przestawił.

Z pierwszego postu Oktawiana zrozumiałem, że sąsiad umyślnie przestawił znak graniczny i świadomie wybudował płot na jego działce, a po zwróceniu mu uwagi poszczuł psami lub coś w tym rodzaju. Jeśli tak jest, to trudno mi inaczej ocenić postępowanie sąsiada. Ale, tak jak inni, radziłem zacząć od potwierdzenia stanu faktycznego przez geodetę.