Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w bloku, czy własny dom?

Mieszkanie czy domek?  

141 użytkowników zagłosowało

1. 1. Mieszkanie czy domek?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AMReclik - a jakiego rezultatu tej ankiety się spodziewasz zadając to pytanie na Forum budujących?

To tak jakbyś przed głodnym szympanasem postawił banana i kość i z wypiekami na twarzy oczekiwał co wybierze... :wink: :p

Gdybyś zaś jako respondenta wybrał psa to zaręczam, że wynik sondy byłby odwrotny niż u szympansa. :wink:

Pozdrawiam a w ankiecie której wynik jest ułożony udziału nie biorę.

AMReclik - a jakiego rezultatu tej ankiety się spodziewasz zadając to pytanie na Forum budujących?

To tak jakbyś przed głodnym szympanasem postawił banana i kość i z wypiekami na twarzy oczekiwał co wybierze... :wink: :p

Gdybyś zaś jako respondenta wybrał psa to zaręczam, że wynik sondy byłby odwrotny niż u szympansa. :wink:

masz racje Wowka - tak samo pomyślałam :lol:

Proszę o wypowiedź, czy zdaniem szanownych forumowiczów lepiej jest kupić (i zamieszkiwać) mieszkanie w bloku (wielka płyta), czy wybudować sobie własny, niekoniecznie wielki - domek jednorodzinny. W miarę możliwości proszę przedstawić argumentację.

Pozdrawiam, MArcin :)

Myślę że to nie sa kryteria które należy brać pod uwagę. Osobiście uważam że najważniejsza jest strona praktyczna mieszkania. Owszem w bloku nie ma takiej swobody, człowiek nie czuje się jak na swoim, wszyscy chyba znają zebrania członków wspólnoty/spółdzielców itp. Patrzyłbym na miejsce zamieszkania raczej z perspwktywy zaspokojenia swoich/rodziny potrzeb na miejscu. Gdybym miał wybierać domek na za przeproszeniem zadupiu :wink: i mieszkanie w bloku w cywilizowanym miejscu to oczywiście lepiej jest mieszkać w bloku. Myślę że 3 najważniejsze sprawy związane z mieszkaniem to 1) lokalizacja 2) lokalizacja i 3) lokalizacja :wink: :D

Pozdrawiam

Obawiam się, że miarodajnych wyników, to tu nie uzyskasz - wszak większość forumowiczów buduje, więc już dokonała wyboru :)

Tym niemniej dołączam do "domkowych" - ogród, pościel na dworze, śniadanie na tarasie, duży pies...eeee, co ja będę sie rozpisywała:).

Oczywiście jak cos Ci się psuje to masz kłopot, którego nie rozwiąże za Ciebie miły pan ze spółdzielni raz dwa przysyłając ludzi.

Ale trudno. Obowiązków więcej, swobody więcej, miejsca więcej, koszt niższy, przynajmniej wg moich wyliczeń.

Porównałam co moge miec w ciekawym miejscu Wawy za 300 tys w bloku, a co wybudować na przysłowiowym końcu świata za te same pieniążki.

Nie zgadzam sie!

Wynik wcale nie jest taki oczywisty! Może na forum Muratora - gdzie większość forumowiczów jest zainteresowana budową domu, ale forum przeglądają również osoby, mieszkające w bloku, a szukające jedynie pomocy np. w remoncie mieszkania.

Pozdrawiam

To tak jakbyś spytał: Felicja czy Maybach :-) A do tego na codzień jeździł autobusem.

Wszystko kwestia:

-kasiorki

- trybu życia i pracy (jak cię nie ma 320 dni w roku, to po co dom)

Pytanie do Autora - czy masz jakieś argumenty za wielką płytą inne niż wymieniłam? Jeśli nie - buduj chałupę i tyle ;-)

BabaB