Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość garażu

kreb

Recommended Posts

Jaką uważacie wysokość powinien mieć garaż?

Chciałbym miec trochę wyższy, ale mój architekt projektuje mi go na 2,20 m (garaż jest wbudowany w dom).

Twierdzi, że do tej wysokości będzie on traktowany jako pomieszczenie gospodarcze i kiedy wejdzie podatek katastralny to nie trzeba będzie płacić za niego podatku.

Czy ktos wie cos na temat wysokości garażu i wpływu tego na wysokość ewentualnego podatku katastralnego???

podobno wielkosc i rozmiary domów, garazy, etc, beda brac z zatwierdzonych projektow budowy, ktore znajduja sie w urzedach.

Nie beda przychodzic do kazdego budynku i patrzec czy cos sie zmienilo.

A jesli tak, to trzeby byłoby składac pozwolenia do urzedu o zmiany budowlane, etc i mogłoby to zajac wiecej roboty niz to warte... ???

argument nie jest glupi, bo wysokosc podatku katastralnego jest takze uzalezniona od przeznaczenia budynku. Do 2,20 garaz liczy sie jako pomieszczenie gospodarcze, a powyzej jako czesc domu.

Moze to oznaczac ,ze np. od domu podatek bedzie wynosil 2%, a od pomieszczenia gospodarczego 0,5%.

No i to wlasnie jednak robi mi roznice!

Czy dla powiedzmy 1,5% od garażu warto zastanawiać się nad wysokością garażu? Myślę, że należy zrobić taką wysokość, by było funkcjonalnie. Pomyśl sobie, że jak będziesz miał np. samochód kombi to w garażu o wysokości 2.2 może być kłopot z otwarcie tylniej klapy.. :(

Co Ci przyjdzie z kilku złotych rocznie jesli będziesz miał niefunkcjonalny garaż? :-?

Czy dla powiedzmy 1,5% od garażu warto zastanawiać się nad wysokością garażu? Myślę, że należy zrobić taką wysokość, by było funkcjonalnie. Pomyśl sobie, że jak będziesz miał np. samochód kombi to w garażu o wysokości 2.2 może być kłopot z otwarcie tylniej klapy.. :(

Co Ci przyjdzie z kilku złotych rocznie jesli będziesz miał niefunkcjonalny garaż? :-?

no właśnie, najważniejsze to FUNKCJONALNY garaż, w moim przypadku garaż w bryle budynku, wiec i tak nie jest duży powierzchniowo, ale za to ma 2,8 wysokości. Ile rzeczy można podwiesić pod sufitem !!! (rowery, koła z oponami, narzędzia, itp) na hakach albo na opuszczaniej na linkach platformie.

• 11 years później...
Mam pytanie o wysokość kondygnacji na której będzie garaż, piwnica i kotłownia gazowa. Nie chcę robić schodów, tylko całą kondygnację piwniczną mieć na jednym poziomie. Ze względu na samochód pasowałoby 2,50 m wysokości. Widzę, że do celów podatkowych warto byłoby obniżyć kondygnację do 2,19 m, bo od 2,20 m w górę jest liczone 100% podatku, a poniżej 2,20 m jest liczone 50% podatku od powierzchni budynku. Ale z drugiej strony garaż na 2,19 m to wydaje mi się mały. Poza tym drzwi garażowe musiałyby być jeszcze niższe, żeby zmieścił się mechanizm do otwierania bramy garażowej. No i jeszcze pytanie czy wysokość 2,19 wystarczy na te wszystkie urządzenia w kotłowni. Jaką wysokość kondygnacji piwnicznej wybrać?

Jaką uważacie wysokość powinien mieć garaż?

Chciałbym miec trochę wyższy, ale mój architekt projektuje mi go na 2,20 m (garaż jest wbudowany w dom).

Twierdzi, że do tej wysokości będzie on traktowany jako pomieszczenie gospodarcze i kiedy wejdzie podatek katastralny to nie trzeba będzie płacić za niego podatku.

Czy ktos wie cos na temat wysokości garażu i wpływu tego na wysokość ewentualnego podatku katastralnego???

- wysokość garażu w świetle konstrukcji powinna wynosić co najmniej 2,2 m, ale odradzam projektowanie po " minimach " choćby z tego powodu, że dojdą zawsze warstwy wykończeniowe ścian, sufitu, ...

- garaż to garaż, a pomieszczenie gospodarcze to pomieszczenie gospodarcze, choć to drugie również może mieć 2,2m

argument nie jest glupi, bo wysokosc podatku katastralnego jest takze uzalezniona od przeznaczenia budynku. Do 2,20 garaz liczy sie jako pomieszczenie gospodarcze, a powyzej jako czesc domu.

Moze to oznaczac ,ze np. od domu podatek bedzie wynosil 2%, a od pomieszczenia gospodarczego 0,5%.

No i to wlasnie jednak robi mi roznice!

a może odwrotnie będzie ?

2% od pom. gospodarczych a 0,5% od domu?

Czy ktokolwiek wie coś o podatku katastralnym ?

Minimum 2,20m to znaczy że dla własnej wygody powinno być wyżej.

Drzwi garażowe jakiej będą wysokości i szerokości?

O ja przepraszam, cóż za rozkminki! Zapłacę 1% mniej podatku, ale jak bedem wyjmował zakupy z bagażnika mojego auta, to poproszę żonę, żeby przytrzymała mi klapę, bo jak siłowniki pierdzielną klapą w sufit...

Ludzie! Opanujcie się! Ten dom to ma wam służyć, czy wy budujecie po to, aby być niewolnikami we własnym domu?

- Staraaaaa!!!!!"

- Co?!

- Potrzymaj klape, bo zakupy przywiezłem!

- Zaraaa, kompiem siem!

"rzesz ty kuwa jego mać, kompie się teraz..."

- Patryyyk!!! .... Paaaatryk!

- Co?

- Nie CO, tylko do garażu, natychmiast!

- Po co?

- Zakupy przywiezłem z markietu!

- A Chipsy kupiłeeeś??

- Tak!

- No to przynieś, bo gram na komputerze...

- (^&^%&^()*(% JEB!