Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozterki co do wielkości domu

migota

Recommended Posts

Dom już mamy naniesiony na mapkę działki a ja mam ciągle wątpliwoąci co do wielkości domu. :roll:

Wybraliśmy dom 151 m pow użytkowej, 209 m pow całkowitej.

Zastanawiam się czy nie jest zbyt duży.

Docelowo mają w nim mieszkać 2+2 +1(prawdopodobnie moja mama).

Martwi mnie to, że większość naszych znajomych (z bloków) gdy zobaczy projekt pyta po co nam taki wielki dom. Tylko jedna koleżanka, która wybudowała dom o pow użyt.120m stwierdziła, że nasz będzie idealny bo jej jest zbyt mały i nie może w nim pomieścic tego co miała w bloku w 86m.

Jesteśmy młodzi i w tym domu spędzimy całe nasze życie.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz dom ma w parterze 200m2 /razem z podwójnym garażem/.

Raz wydaje mi się za mały, raz za duzy.

Za mały, gdy:

- przyjedzie kupa gości

- nie mieszczą mi się wszystkie stare graty

za duzy:

- do sprzatania

- jak woła sie dzieci, to idą, idą, idą....... :D , a mąż to potrafi udawać, że nie słyszy z tak dużej odleglości 8) :lol: :lol: :lol:

Wiesz, mi się wydaje, że tu jest tylko kwestia czy Was na taki dom stać. Jeśli tak - to spokojnie budujcie - dla 5-osobowej rodziny powinien być akurat :)

A co do znajomych z bloków... my mamy 120 metrów i też niektórzy mówili nam "po co taki wielki?"

A będzie dokładnie taki jak na stronie, czy coś zmieniliście?

Wiesz, mi się wydaje, że tu jest tylko kwestia czy Was na taki dom stać. Jeśli tak - to spokojnie budujcie - dla 5-osobowej rodziny powinien być akurat :)

A co do znajomych z bloków... my mamy 120 metrów i też niektórzy mówili nam "po co taki wielki?"

A będzie dokładnie taki jak na stronie, czy coś zmieniliście?

Bardzo chciałabym małą łazienkę przy naszej sypialni.

Raczej nie będzie większych zmian.

Jak czasowo, to dobre rozwiązanie. Bo jak mialaby mieszkać na stałe, to przydałaby się jej łazienka z wejściem z jej pokoju.

Serio, bardzo fajny dom :D

Bardzo się cieszę, że Ci się podoba.

:D

Mam wielką frajdę gdy ktoś, kto ma własne doświadczenie w budowie domu, utwierdza mnie w moich decyzjach.

Czuję się mniej "zielona" :wink:

migota,

domek sympatyczny i bez większych problemów mozna nawet Mamie zrobic pokój z mini łazienką osbno, ale jesli nie ma zamiaru męczyc swoja osoba Twego męża codziennie to domek jest idealny dla Was!

projekt niz za trudny w budowaniu także szybko zaczynaj i wprowadzaj się,

ja też mam domek z pokojem dla tesciowej i dorobiłem jej lazienkę i osobne wejście gdyby się kiedyś na mnie obraziła to ma pewność, że do odmu ma wejście

Migota, to jest bardzo fajny projekt. I wcale nie jest wielki. Jak ja zobaczyłam nasz projekt (190m) na papierze, to mi się wydawało, że po korytarzu będę mogła na wrotkach jeździć a tymczasem wcale nie jest duży. O reszcie pomieszczeń się nie wypowiadam, bo jeszcze nie mam ścian działowych ( :wink: ), ale zobaczysz, że Twój dom wcale nie będzie za duży. Jak pisze Kingaa - jeżeli Was stać, to o co chodzi? Dom jest śliczny i ma być dla Was, a zawsze mieszkańcom 40 metrowych mieszkań, coś powyżej 100 metrów wydaje się wieeeelkie :p

Mamy bardzo podobny projekt. Tylko u nas wejście jest ze strony pd-zach. Zmiany, których nie żałujemy to:

- wydłużenie garażu do przodu tak aby można było wchodzić do domu z garażu pod schodami (garaż jest położony niżej o 3 stopnie)

- garaż na dwa samochody

- powiększenie łazienki na górze do 9 mkw z pełnym programem (bidet, dwie umywalki)

Niestety to kosztuje. Miało być 1500zl/mkw dochodzi już do 1850zł/mkw. Życzę powodzenia.

bardzo przyjemny projekt, wcale nie za duzy dla 2+2+1, ale pewnie niepotrzebnie duzy dla 2+2.

Polaczylabym w jedna dwie sypialnie na parterze - wtedy wykrojenie dodatkowej lazienki przy sypialni nie byloby zadnym problemem.

istniejaca lazienke bym skurczyla do WC, a wtedy wygospodarowaloby sie moze cos w rodzaju spizarni.

Przy sypialni na gorze (moze na strychu?) wykroilabym lazienke.

Na parterze ulokowalabym najchetniej srednie pokolenie, jesli tylko stan najstarszej czlonkini rodziny pozwala jej na bieganie po schodach.

Bardzo ladny projekt :)

Moim zdaniem dom jest nieco za duży dla rodziny 2+2. Czy wasza mama będzie chciała z wami mieszkać ? Rozumiem, że w zaawansowanej starości-chorobie. Ale teraz?

Najlepiej planować dom dla siebie i wg możliwości finansowych. Dzieci rosną ,wybywają z domu i robi się za dużo miejsca.

Dom może być za duży ale..... tylko w stosunku do możliwości finansowych. Jeżeli nie ma bariery kosztów to buduj tak duży jak ci się podoba. Bo jak jest kasa to wybudujesz, wykończysz, będzie cię stać na utrzymanie a jak nie będzie ci się chciało sprzątać to zatrudnisz gosposię. A w dużym domu na pewno mieszka się wygodniej niż w małym.

Kasa, kasa, kasa ona tak naprawdę rządzi naszymi decyzjami. I nie słuchaj tych co to mówią że wybudowali mały domek bo im się duże nie podobają, to taki sam tekst jak „chciałem kupić BMW, ale w końcu wziąłem Fiata bo bardziej mi się spodobał”. My wybudowaliśmy dom 140 m2, dlatego że na taki mieliśmy budżet, po 1,5 roku mieszkania wiemy że kilkadziesiąt dodatkowych metrów nie zmarnowało by się. Ale nie żałujemy decyzji bo woleliśmy 140 m2 pod klucz niż 200 nie wykończone z braku funduszy. Jak sytuacja pozwoli to kiedyś wybudujemy większy, a na razie cieszymy się tym co mamy.

My poszliśmy "pod prąd" i wybraliśmy projekt większy :o . Najpierw było zdroworozsądkowe 170 m po podłodze (132 użytkowej), teraz mamy 238 po podłodze (180 użytkowej). Wielkości po podłodze liczę wraz z garażem.

Jest nas 5 osób, dużo pracujemy w domu - potrzebna spora pracownia. W tym "zdroworozsądkowym" projekcie już patrząc na rzuty zastanawialiśmy się, gdzie upchniemy to czy owo> Z tym czujemy się swobodnie :-)

Dzieci wyfruną, ale za jakieś 20 lat najwcześniej w naszym przypadku. A to sporo czasu...

BabaB