Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto ocieplać (nie grzać) garaż ?

Recommended Posts

Mam dylemat. :-? Garaż bdzie przylegał do domu i grzac go nie mam zamiaru (ten temat był juz z resztą poruszany) ale nie wiem czy go w takim razie ocieplać. Szczególnie ocieplenie stropu byłoby kosztowne. W ostatnim muratorze piszą, że strop zawsze należy ocieplic bo w lecie jest za gorąco, czy na pewno ? Przecież średnio wysoki dach i dachówka cementowa nie powinny nagrzewać garażu. Prosze o poradę osoby które mają garaże nie ocieplone i ocieplone.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciepły garaż zimą to przekleństwo dla samochodu.

nie bardzo wiem co takiego może się stać niedobrego w samochodzie jeśli będzie stał w ciepłym garażu - to że wyschnie jak się wiedzie mokrym samochodem.

Ja natomiast widzę same zalety np.po umyciu samochodu zimą nie przymarzają uszczelki. Poza tym widzę jak jest z samochodem cinguecento teścia - jak w zimę stoi w garażu to zapala a jak na dworzu to trzeba go pchać i to nie zewzględu na akumulator :D

jesli ktos chce ocieplac garaz to tylko od wewnatrz

a na to plyta kartonowo gipsowe

patent moze sie przydac, jak bedziecie zima chcieli podlubac w garazu i szybko zagrzac taki garaz

wtedy nei bedziecie musieli najpierw zagrzac scian zewnetrznycvh garazu

nie bardzo wiem co takiego może się stać niedobrego w samochodzie jeśli będzie stał w ciepłym garażu - to że wyschnie jak się wiedzie mokrym samochodem.

Ja natomiast widzę same zalety np.po umyciu samochodu zimą nie przymarzają uszczelki. Poza tym widzę jak jest z samochodem cinguecento teścia - jak w zimę stoi w garażu to zapala a jak na dworzu to trzeba go pchać i to nie zewzględu na akumulator :D

Blacha szybcie koroduje.

Popieram ocieplenie stropu, a szczególnie jeśli jest jakieś pomieszczenie użytkowe nad garażem.

Blacha szybcie koroduje.

Popieram ocieplenie stropu, a szczególnie jeśli jest jakieś pomieszczenie użytkowe nad garażem.

ale skoro blacha szybciej koroduje to w lato gdy jest gorąco nie wolno wyjeżdżać z garażu a nie daj Boże dopóścić do zmoczenia samochodu przez deszcz. Nie mówiąc juz o soli na drogach w zimę - nie popadajmy w paranoję.

Acha zapomnialem dodac zeby nie włączać zimą ogrzewania w samochodzie - SZKODZI! :D Samochód i dom jest dla jego właścicieli i ich komfortu a nie odwrotnie - takie jest moje zdanie.

ale skoro blacha szybciej koroduje to w lato gdy jest gorąco nie wolno wyjeżdżać z garażu a nie daj Boże dopóścić do zmoczenia samochodu przez deszcz. Nie mówiąc juz o soli na drogach w zimę - nie popadajmy w paranoję.

Acha zapomnialem dodac zeby nie włączać zimą ogrzewania w samochodzie - SZKODZI

Proponuję kilka lekcji chemii a potem naukę wyciągania wniosków i myślenia.

Ocieplenie od środka ! :o :o

Jeśli nie ocieplać i nie ogrzewać to po co było budować solidny murowany garaż. Wystarczyłaby solidna zamykana wiata również pod dachówką.

Też będzie dobrze samochód wysychać a najbardziej uciążliwe rano dla kierowcy jest zaśnieżenie czy też zalodzenie.

Jeśli ocieplać to na pewno nie od środka - trzeba przemyśleć, gdzie wówczas będzie punkt rosy.

Ocieplenie od strony budunku tylko w przypadku garażu nieogrzewanego.

Ocieplenie stropu od dołu tylko w wypadku użytkowanie pomieszczenia nad garażem.

wybaczcie ze sie wtrace, ale temat jest zblizony

w celu oszczednosci nie chcialbym budowac garazu od razu, ale przewidziec go w projekcie i po prostu na razie nie budowac

1)co z ewentualnymi drzwiami do garazu - mozna je zamurowac,a potem w razie czego udroznic?

2)co z ocieplaniem i tynkowaniem tego fragmentu, ktorym garaz bedzie dotykal do budynku - po zbudowaniu garazu zostawic bez zmian?

3)czy dom zostanie odebrany, jesli np garaz nie zostanie wybudowany mimo iz jest w projekcie? Czy przy pozniejszej jego budowie wymagane jest ponowne zezwolenie itp

4)moze dobrym rozwiazaniem jest postawienie samego zadaszenia teraz, a postawienie scian pozniej?