Maciek Kra 19.01.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mam dylemat. Garaż bdzie przylegał do domu i grzac go nie mam zamiaru (ten temat był juz z resztą poruszany) ale nie wiem czy go w takim razie ocieplać. Szczególnie ocieplenie stropu byłoby kosztowne. W ostatnim muratorze piszą, że strop zawsze należy ocieplic bo w lecie jest za gorąco, czy na pewno ? Przecież średnio wysoki dach i dachówka cementowa nie powinny nagrzewać garażu. Prosze o poradę osoby które mają garaże nie ocieplone i ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 19.01.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 uwazam ze trzeba ocieplać koniecznie!!! Jeden koszt a całe lata korzystania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 19.01.2005 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 no tak ale po co mi cieplo w garażu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 19.01.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Ja miałem nieocieplony garaż przez trzy lata - i co? i nic kilka razy spadło poniżej zera wewnątrz (-2), ale ostatmiej zimy ani razu. Jak się nie ma kasy i ma się zamiar nigdy nie ogrzewać garażu to wystarczy ocieplić tylko styczną ścianę z domem - i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerbera17 20.01.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Nasz garaż będzie "obłożony" styropianem tak samo jak cały dom. Czasem pewnie przyjdzie mężowi coś "podłubać" w samochodzie. Wtedy na pewno ocieplenie się przyda coby mu łapki nie przemarzały . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 20.01.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 radził bym ocieplać , jesli jednak nie zdecydujesz się na ocieplenie to powinieneś przynajmniej ocieplić ścianę pomiedzy garażem a domem i strop nad garażem (o ile masz tam jakieś użytkowe pomieszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.01.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ciepły garaż zimą to przekleństwo dla samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 20.01.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ciepły garaż zimą to przekleństwo dla samochodu. nie bardzo wiem co takiego może się stać niedobrego w samochodzie jeśli będzie stał w ciepłym garażu - to że wyschnie jak się wiedzie mokrym samochodem. Ja natomiast widzę same zalety np.po umyciu samochodu zimą nie przymarzają uszczelki. Poza tym widzę jak jest z samochodem cinguecento teścia - jak w zimę stoi w garażu to zapala a jak na dworzu to trzeba go pchać i to nie zewzględu na akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 jesli ktos chce ocieplac garaz to tylko od wewnatrza na to plyta kartonowo gipsowepatent moze sie przydac, jak bedziecie zima chcieli podlubac w garazu i szybko zagrzac taki garaz wtedy nei bedziecie musieli najpierw zagrzac scian zewnetrznycvh garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.01.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 nie bardzo wiem co takiego może się stać niedobrego w samochodzie jeśli będzie stał w ciepłym garażu Korozja. Drogi są posypywane chemią,w wyższej tempereturze dochodzi do reakcji chemicznych z wodą z rozpuszczonego śniegu/lodu.I ten żrący płyn "pogryza" blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 20.01.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ciepły garaż zimą to przekleństwo dla samochodu. nie bardzo wiem co takiego może się stać niedobrego w samochodzie jeśli będzie stał w ciepłym garażu - to że wyschnie jak się wiedzie mokrym samochodem. Ja natomiast widzę same zalety np.po umyciu samochodu zimą nie przymarzają uszczelki. Poza tym widzę jak jest z samochodem cinguecento teścia - jak w zimę stoi w garażu to zapala a jak na dworzu to trzeba go pchać i to nie zewzględu na akumulator Blacha szybcie koroduje. Popieram ocieplenie stropu, a szczególnie jeśli jest jakieś pomieszczenie użytkowe nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 20.01.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ciepły garaż zimą to przekleństwo dla samochodu. nie bardzo wiem co takiego może się stać niedobrego w samochodzie jeśli będzie stał w ciepłym garażu - to że wyschnie jak się wiedzie mokrym samochodem. Ja natomiast widzę same zalety np.po umyciu samochodu zimą nie przymarzają uszczelki. Poza tym widzę jak jest z samochodem cinguecento teścia - jak w zimę stoi w garażu to zapala a jak na dworzu to trzeba go pchać i to nie zewzględu na akumulator Blacha szybcie koroduje. Popieram ocieplenie stropu, a szczególnie jeśli jest jakieś pomieszczenie użytkowe nad garażem. ale skoro blacha szybciej koroduje to w lato gdy jest gorąco nie wolno wyjeżdżać z garażu a nie daj Boże dopóścić do zmoczenia samochodu przez deszcz. Nie mówiąc juz o soli na drogach w zimę - nie popadajmy w paranoję. Acha zapomnialem dodac zeby nie włączać zimą ogrzewania w samochodzie - SZKODZI! Samochód i dom jest dla jego właścicieli i ich komfortu a nie odwrotnie - takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 acha pozwolmy naszemu samochodowi w zimie wyschnacw tym celu dobrze jest zadbac o jakis wywietrznik w garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.01.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 ale skoro blacha szybciej koroduje to w lato gdy jest gorąco nie wolno wyjeżdżać z garażu a nie daj Boże dopóścić do zmoczenia samochodu przez deszcz. Nie mówiąc juz o soli na drogach w zimę - nie popadajmy w paranoję. Acha zapomnialem dodac zeby nie włączać zimą ogrzewania w samochodzie - SZKODZI Proponuję kilka lekcji chemii a potem naukę wyciągania wniosków i myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 20.01.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Dla samochodu (w zimę) na prawdę do +5 stopni w garażu to jest OK. To człowiek potrzebuje +21, a maszyna nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 20.01.2005 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 dla zainteresowanych powiem , że temperatura + 5 C dla silnika nie ma żadnego znaczenia. Już wiem, że garaż ocieplę od środka jak mi starczy kasy, DZIĘKI wszystkim za pomoc w podjęciu właściwej decyzji !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 20.01.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ja mówiłem głównie o blacharce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 20.01.2005 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 a, tak, to co innego, dla blacharki to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.01.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Ocieplenie od środka ! Jeśli nie ocieplać i nie ogrzewać to po co było budować solidny murowany garaż. Wystarczyłaby solidna zamykana wiata również pod dachówką. Też będzie dobrze samochód wysychać a najbardziej uciążliwe rano dla kierowcy jest zaśnieżenie czy też zalodzenie. Jeśli ocieplać to na pewno nie od środka - trzeba przemyśleć, gdzie wówczas będzie punkt rosy. Ocieplenie od strony budunku tylko w przypadku garażu nieogrzewanego. Ocieplenie stropu od dołu tylko w wypadku użytkowanie pomieszczenia nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marx 21.01.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 wybaczcie ze sie wtrace, ale temat jest zblizonyw celu oszczednosci nie chcialbym budowac garazu od razu, ale przewidziec go w projekcie i po prostu na razie nie budowac1)co z ewentualnymi drzwiami do garazu - mozna je zamurowac,a potem w razie czego udroznic?2)co z ocieplaniem i tynkowaniem tego fragmentu, ktorym garaz bedzie dotykal do budynku - po zbudowaniu garazu zostawic bez zmian?3)czy dom zostanie odebrany, jesli np garaz nie zostanie wybudowany mimo iz jest w projekcie? Czy przy pozniejszej jego budowie wymagane jest ponowne zezwolenie itp4)moze dobrym rozwiazaniem jest postawienie samego zadaszenia teraz, a postawienie scian pozniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts