Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy montować rury spustowe tymczasowo?

Recommended Posts

Kończę stan surowy. Rynny oczywiście są, ale zastanawiam się czy zamontować rury spustowe czy nie? Ściana ma być ocieplana, ale będzie to za wiele miesięcy, z kolei tynkowanie może będzie nawet jeszcze rok później. Jeżeli zainstaluję rury spustowe trzeba je będzie demontować i ponownie montować może nawet dwa razy. Problemem jest też grubość warstwy ocieplenia planuję 12 cm. Jeżeli te rury mam tymczasowo założyć to czy zrobić ja na ścianie czy odstawić od ściany na te 12 cm. Jak robiliście?

Oczywiście że montować byle co aby tylko nie chlapało nakłady pracy na mocowanie rur spustowych sa śmiesznie niskie więc przeróbka tego to błyskawiczna sprawa zrób tak abyś mógł później te rury skaracać a nie musiał przedłużać. :wink: Na zasadzie powiedzenia stolarskiego o skracaniu nogi od stołu " 3 razy skracał i wciąż za krótkie"

Pozdrawiam

Ja zamontowałęm z powyższych powodów. Dłygości na max'a. Tynkować będę... hmmm no włąsnie - sam nie wiem kiedy ale w najbliższej przyszłości to nie będzie. Uchwyty są mocowane na wkręty do ściany. I tak chcę je całę demontować - mało roboty, małe prawdopodobieństwo uszkodzenia (zarysowania).

Są specjalne dystanse, które mocujesz do ściany i na to idzie ocieplenie!

Jest to kawałek blachy ( kwadrat z 4 otworami do zamocowania do ściany ) do tego pośrodku przyspawana tulejka z nagwintowanym na końcu prętem odpowiedniej długości na którą nakręcasz obejmę rynny.

Demontaż bezbolesny.

Pozdro

J

Nie wiem gdzie to kupić, bo to zamontowała ekipa od dachu.

Dlatego, że kolega Inżynier będzie etapował roboty :

- za jakiś czas ocieplenie, pół roku może więcej i dopiero tynk.

Odkręcenie 1 śruby obejmy ( x ilość obejm ) i demontaż rury spustowej to prosta i krótka robota.

Dystanse przymocowane są na stałe i gwarantują stabilność, unikając w ten prosty sposób tymczasowych wynalazków.

Pozdro

J