Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w sprawie wody informuję, że znalazłam najtaniej badanie za 370zł netto wraz z pobraniem próbki

jak będę zadowolona to firme wrzuce na białą listę

na razie potrzebuje badanie żeby wiedzieć do czego ta woda może mi się przydać, czy da sie ja uzdatnić i jakie urządzenia dobrać w tym celu

Kejti -u nas pokoje które były robione w pierwszych 3-4 dniach sa już suche. Ściany praktycznie zupełnie białe.

Reszta = połowa domu, jakoś schnie.

ale po naradzie na budowie - robimy tak. Teraz ocieplamy wełną i kładziemy sufity. Jednocześnie od piątku uruchamiamy na full wentylację mechaniczną z Reku - która powinna ładnie wyciągnąć wilgoć i zaczynamy wygrzewanie podłogówki. Stwierdzono, ze to najlepszy pomysł - zobaczymy, czy sie sprawdzi ;)

A Ty coś robisz - czy czekasz aż same wyschną ??

atika no my mamy 4 osuszacze - 2 duże i 2 takie małe i osuszamy, teraz tez robimy sufity podwieszane i zabudowy w łazienkach, w przyszłym tygodniu płytki na podłogach i zabudowach, potem wełna na poddasze i myśle ze po takim czasie bedzie już mozna gruntować i malować

niestety nie mozemy jeszcze grzac podłogą bo mamy niepodłączony sprzęt, dopiero w przyszłym tygodniu przyjedzie szambo, potem podłączamy wodę i dopiero wtedy możemy uruchomić co :(

a nic sie nie stanie z reku jak uzywacie teraz? w sensie nie boisz się że kurz budowlany uszkodzi maszynę? zadzwonię do tego naszego gościa od WM co o tym mysli może to i dobry pomysł :eek:

Kejti30, coś mi się zdaje a wszystkie gwiazdy na niebie na to wskazują ;), że jeżeli mamy Kierbuda p. Zbyszka i budowy mamy koło siebie? to dał mi Twój numer telefonu, żebym się z Tobą umówiła na obejrzenie Twoich pięknych tynków zewnętrznych ;) Bardzo je chwalił....

Ale jeżeli to nie jesteś TY.......to już nie wiem......

Anka nie wiem czy ja to ja ale mam kierbuda ZK i chyba dobrze zrobione tynki zewnetrzne :D buduję się w Bolechówku więc zapraszam - w tygodniu przez cały czas są panowie od wykończniówki więc zawsze mozna podjechac i zobaczyc, tynk jest biały i zacierany na 2x więc nie widać siatki (pomysł kierasa hehe) z daleka nawet mozna pomyslec ze to juz docelowy tynk :cool:

Kejti - Rekuperatorowi nic się nie stanie - jesteśmy umówieni z Panami, którzy nam robią WM - że teraz reku jest włączony do czasu kiedy będą szlifowane sufity. Na razie nie ma pyłu za bardzo. Na czas szlifowania reku będzie wyłączone, i dopiero po posprzątaniu włączymy ponownie.

U mnie tynki już praktycznie wszędzie w części użytkowej suche, a przynajmniej białe. Został tylko garaż - był robiony ostatni i tam są tylko 2 pętle ogrzewania więc jest zimno. Nie chce schnąć.

A w całej reszcie domku jest fajnie ciepło ;)

Kejti - Święta już w nowym domku ???

Kejti - mam jeszcze pytanie - zakładacie Renoventa - ten najnowszy model czy ten starszy ?? Mnie namówili na ten nowszy. Jest naprawdę bezszelestny. ;) Niby zużywa mniej prądu, ma wmontowaną nagrzewnicę i jakieś nowsze rozwiązania. Zobaczymy.... U mnie też 400 large.

I napisz mi proszę skąd macie pożyczone osuszacze i za ile na dobę ?? Nie wiem czy też nie będziemy musieli ich wstawić do garażu.

atika zakładamy tego co sie excellent nazywa, niby w promocji kupilismy :cool: cieszę się że jestes zadowolona :) i nam gość od reku odradził stosowanie teraz maszyny więc ja raczej wystartuje z wm na koniec

osuszacz mamy 1 od tych co nam wm zakładają (50 zł net za dobe 60L/24h), 2 mniejsze przywiezli panowie od wykończniowki, a 1 mieliśmy pożyczyć jeszcze z ewpy ale sie rozmyśliłam :eek: bo widzę ze wietrzenie sporo daje i stwierdziłam ze szkoda kasy na osuszacze, poza tym dla osuszacza dobrze jest mieć super szczelne pomieszczenie, a goście od wykończeniówki średnio tego przestrzegają i wydaje mi się ze małą efektywność uzyskuję, do malowanie jeszcze ze 4 tygodnie więc myślę ze wiatr wysuszy :)

a co do przeprowadzki to mam nadzieje na koniec listopada :stirthepot:

atika zakładamy tego co sie excellent nazywa, niby w promocji kupilismy :cool: cieszę się że jestes zadowolona :) i nam gość od reku odradził stosowanie teraz maszyny więc ja raczej wystartuje z wm na koniec

osuszacz mamy 1 od tych co nam wm zakładają (50 zł net za dobe 60L/24h), 2 mniejsze przywiezli panowie od wykończniowki, a 1 mieliśmy pożyczyć jeszcze z ewpy ale sie rozmyśliłam :eek: bo widzę ze wietrzenie sporo daje i stwierdziłam ze szkoda kasy na osuszacze, poza tym dla osuszacza dobrze jest mieć super szczelne pomieszczenie, a goście od wykończeniówki średnio tego przestrzegają i wydaje mi się ze małą efektywność uzyskuję, do malowanie jeszcze ze 4 tygodnie więc myślę ze wiatr wysuszy :)

a co do przeprowadzki to mam nadzieje na koniec listopada :stirthepot:

To ja też mam tego excellenta ;)

Ja chyba osuszacze też sobie daruję. Teraz mamy podłogówkę podkręconą zgodnie z grafikiem na 45st. Brama garażowa otwarta, wietrzymy zresztą też - w dzień wietrzenie, w nocy reku - i dom praktycznie wyschnięty... a ten garaż mam nadzieję wyschnie przez następne kilka dni...

Napisz mi jeśli mozesz na priva ile płaciłaś za reku.

Koniec listopada ?? Nieźle - trzymam kciuki i powodzenia !!!

Czy założysz jakąś galerię ?? albo można Twój domek gdzieś zobaczyć ??

Czy możecie polecić kogoś sensownego do wykonania drewnianych stopnic na betonowych schodach? Okolice Swarzędz-Poznan-Pobiedziska-Gniezno

Ja skopiuję swój wpis na białej liście:

Witam,

schody nam wykonał pan Robert Bocian z Mosiny (tel. 509 802 032 ). Jeden z najbardziej solidnych wykonawców na naszej budowie. Sprawnie, terminowo i cena też ok. Szczerze polecam

Ps. można się powołać na budowę w Gruszczynie

Witam! My czekamy dopiero na pozwolenie na budowe. Pewnie juz nie uda sie zaczac jeszcze w tym roku, niestety.

Pochwalcie sie co budujecie? My kupilismy projekt o wdziecznej nazwie TK12 pracowni ArchiTeKa, nie obylo sie oczywiscie bez zmian. Bedziemy budowac systemem gospodarczym, do SSZ wlasnymi rekami i silami, pomijajac oczywiscie kopanie fundamentow i zalewanie betonem towarowym law, posadzki i stropu.

Pozdrawiamy

Gosia i Tomek

No to życzę powodzenia w budowie, ja będę też budował gospodarczo. Gotowe będę miał tylko dach (wiązary). Zaczynam na wiosnę. Dostałem kilka wycen od fachowców od murowania i lekko przysiadłem, mam kumpla który budował sam i powiedział że mi pomoże. Mam zamiar się wprowadzić i wydać maksymalnie do 200 tyś. Zobaczymy czy się uda ale z projektem z69 z studia Z500 powinno :)

Takie mam jeszcze pytanie do Poznańskiej grupy budujących, gdzie można kupić w okolicach miasta lub w nim samym stal zbrojeniową na fundament ??

No to życzę powodzenia w budowie, ja będę też budował gospodarczo. Gotowe będę miał tylko dach (wiązary). Zaczynam na wiosnę. Dostałem kilka wycen od fachowców od murowania i lekko przysiadłem, mam kumpla który budował sam i powiedział że mi pomoże. Mam zamiar się wprowadzić i wydać 200 tyś. Zobaczymy czy się uda ale z projektem z69 z studia Z500

Takie mam jeszcze pytanie do Poznańskiej grupy budujących, gdzie można kupić w okolicach miasta lub w nim samym stal zbrojeniową na fundament ??

Życzę powodzenia.

Napisz z której strony Poznania/okolicy/ sie budujesz - bo w przypadku transportu stali, betonu, itp. ma to znaczenie.