Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas ekipa idzie jak burza, aż nam gorąco się zrobiło z załatwianiem materiałów

pytanie zatem na szybko, gdzie tanio kupić rury kanalizacyjne i do wody?

gdzie i jaki kupowaliśmie styropian na fundamenty?

Rury kanalizacyjne (koniecznie pomarańczowe!) kupiłem w Castoramie, tam były najtańsze. Markowe, PipeLife z Krokowej, ale murarze trochę mruczeli, że nie wchodziły im najlepiej.

Ze styropianem miałem niezłą jazdę, bo tygodniami dumałem nad wyborem Termoorganiki (SilverFundament), Swisspoor'a, Austrothermu ... Wreszcie KierBud stwierdził, że nie ma sobie co zawracać tym głowy i trzeba kupić dobry EPS 100. Nabyłem więc Kroltherm, produkowany w Obornikach Wlkp. Proste płyty, wizualnie bardzo dobrej jakości - twarde, drobnoziarniste, wysezonowane. Najlepszą cenę dali w Mag-Budzie przy Obornickiej (tym styropianem handluje także Begier i kilka innych hurtowni na północy miasta). Murarze nie mieli żadnych zastrzeżeń.

u nas dziś akcja budowa startuje, przyjechała ekipa i zaczynają kopać fundamenty

w związku z tym mam pytanie na cito, gdzie najkorzystniej zamówić zbrojenie

lipka71 a napisz gdzie kupiliscie stal? my zaczynamy 18-04 ale tez juz sie zaczynam rozglądac

w sprawie styropianu to złozyłam zapytanie do tych z allegro co byli tu polecani (mejl [email protected]) i widziałam tez ze duzy wybór i dobre ceny mają w icmarket.pl ale nie widziałam zeby ktos z forum u nich kupował, a co do samego styro to po tygodniu bicia sie z myslami czy styrodur czy styropian zdecydowałam sie na termoorganike silverfundament 20cm, teraz rozmyślam z czego zrobić izolacje poziomą fundamentów

ech własnie mi z tego pema odpisali ze min zamowienie na styro to 30m3 a ja na fundamenty 9 potrzebuje :/

Kejti30 stal w końcu kupiliśmy w Stalbudzie w Baranowie, nawet nie wiem jak cenowo wypadają, bo nie miałam czasu na porównania, potrzebowałam na juz i jak tam o 11 zamówiłam to o 15 towar był na budowie

dałam do wyceny kominek i .... miałam nadzieję na bardziej ekonomiczne wyceny

czy ktoś już jest po zamówieniu kominka? w wersji ekonomicznej raczej dodam ;)

pytanie kolejne: czym smarowaliście fundament od wewnątrz?

Mam w projekcie 12 cm, więc tyle dałem. Moim zdaniem nie ma sensu przesadzać, to tylko ściany fundamentowe. Główne "uderzenie" nastąpi na posadzkę i ściany (styropian z grafitem Platinum).

Ściany fundamentowe moi fachmani smarowali na zewnątrz i od wewnątrz Dysperbitem (2 razy).

Oddam swoją ekipę murarzy, bo przez nieoczekiwane problemy finansowe, zostawiliśmy ich na lodzie, a porządni ludzie byli :(

Doszliśmy do płyty fundamentowej. Potem kontrahent (pewna znana firma farmakologiczna z Katowic) nie zapłacił nam za kilka m-c pracy i skończyły się fundusze na SSO.

wodociągowe robił mi znajomy mojego ojca więc nie pomogę, natomiast gazowe robi gazownia Twoja sprawa to pociągnąć rurkę od skrzynki do odbiorników gazu

To co nazywasz rurką od skrzynki do odbiorników gazu to "wewnętrzna instalacja gazowa" - wymaga osobnego projektu i pozwolenia na budowę, uczulam, bo sama o tym nie wiedziałam...

O widzę, że się spóźniłam i sprawa instalacji gazowej już wyjaśniona.

Co do terminów to ja podpisałam właśnie z gazownią umowę na przyłączenie i zobowiązali się do końca września swoją część wykonać, więc mam nadzieję, że poślizgu nie będzie.

A i jeszcze jedna ważna rzecz - warunki przyłączenia gazu są ważne rok, trzeba się wyrobić ze złożeniem wniosku o PNB w ciągu tego roku, a jak nie to starać o nowe warunki...

O widzę, że się spóźniłam i sprawa instalacji gazowej już wyjaśniona.

Co do terminów to ja podpisałam właśnie z gazownią umowę na przyłączenie i zobowiązali się do końca września swoją część wykonać, więc mam nadzieję, że poślizgu nie będzie.

A i jeszcze jedna ważna rzecz - warunki przyłączenia gazu są ważne rok, trzeba się wyrobić ze złożeniem wniosku o PNB w ciągu tego roku, a jak nie to starać o nowe warunki...

Właśnie muszę wystąpić o aktualizację warunków technicznych (moje są z grudnia 2009, bo w styczniu 2010 dostałem PNB). Podniosło mi się dzisiaj ciśnienie z tym gazem, bo pod koniec sierpnia musimy opuścić mieszkanie. To oznacza miesiąc bez gazu. Skonsultowałem się z moim instalatorem, który po rzuceniu kwestii "oni są porąbani w tej gazowni" (w pełni się pod tym podpisuję!!!), obiecał przez kumpla pchnąć sprawę, żeby przyłącze było na lipiec/sierpień.

Pani w gazowni (dzwoniłem dzisiaj) powiedziała, że projekt przyłącza robi firma wykonująca tę czynność i mieści się on w kwocie 1540 zł + VAT (cena przyłącza). Inwestora to nie interesuje, musi tylko wyskoczyć ze wspomnianej wcześniej kasy. Przebieg instalacji od skrzynki do domu i w domu jest zawarty w projekcie budowlanym, odpowiedzialność bierze instalator, a gazownia ma zwis na to (żadnych dodatkowych głupawych projektów).

Problemy z gazownią, ENEĄ i Aquanetem najdobitniej pokazują, że takich monopolistów należy ...:stirthepot: Co wizytę na budowie zdejmuję ze ścian reklamówki najróżniejszych firm, od okien, rekuperacji, elewacji itd., które dzięki konkurencji na rynku prześcigają się w zdobywaniu klientów, a tutaj z takimi gnojami (sorry) trzeba się użerać, jak za komuny o telefon z Tepsą. Łaskę robią, że później raczą człowieka ze skóry obdzierać.

monmark a masz juz jakąś orientacje co do ceny tego co wam bedzie kominek robił? jaki wkład planujecie?

u nas w Enei jakoś poszło choc nie obyło sie bez interwencji, bo 11 miesięcy im nie wystarczyło, chcieli przedłużać jeszcze o kilka miesięcy, wodociąg sami będziemy robić a borykamy się wodociągami już od roku, z gazu przezornie zrezygnowaliśmy i słusznie jak sie okazuje, bo sąsiadowi tak wycenili przyłącze, że powinnam mieć za to conajmniej połowę pompy ciepła

Właśnie muszę wystąpić o aktualizację warunków technicznych (moje są z grudnia 2009, bo w styczniu 2010 dostałem PNB). Podniosło mi się dzisiaj ciśnienie z tym gazem, bo pod koniec sierpnia musimy opuścić mieszkanie. To oznacza miesiąc bez gazu. Skonsultowałem się z moim instalatorem, który po rzuceniu kwestii "oni są porąbani w tej gazowni" (w pełni się pod tym podpisuję!!!), obiecał przez kumpla pchnąć sprawę, żeby przyłącze było na lipiec/sierpień.

Pani w gazowni (dzwoniłem dzisiaj) powiedziała, że projekt przyłącza robi firma wykonująca tę czynność i mieści się on w kwocie 1540 zł + VAT (cena przyłącza). Inwestora to nie interesuje, musi tylko wyskoczyć ze wspomnianej wcześniej kasy. Przebieg instalacji od skrzynki do domu i w domu jest zawarty w projekcie budowlanym, odpowiedzialność bierze instalator, a gazownia ma zwis na to (żadnych dodatkowych głupawych projektów).

Problemy z gazownią, ENEĄ i Aquanetem najdobitniej pokazują, że takich monopolistów należy ...:stirthepot: Co wizytę na budowie zdejmuję ze ścian reklamówki najróżniejszych firm, od okien, rekuperacji, elewacji itd., które dzięki konkurencji na rynku prześcigają się w zdobywaniu klientów, a tutaj z takimi gnojami (sorry) trzeba się użerać, jak za komuny o telefon z Tepsą. Łaskę robią, że później raczą człowieka ze skóry obdzierać.

Egon ale Ty dostałeś PNB na instalację wewnętrzną razem z PNB na dom?

Bo to o czym piszesz i co leży po stronie gazowni i mieści się w ich opłacie to jest projekt na ich cześć przyłącza (od ujęcia gazu do skrzynki) - za ten fragment gazownia załatwia projekt i PNB oraz wykonawcę, za stosowną opłatą 1540 PLN.

Natomiast fragment instalacji do skrzynki do domu (instalacja wewnętrzna, tak to się po ichniemu nazywa) wymaga osobnego projektu i osobnego pozwolenia na budowę instalacji.

Jak tego nie przedstawisz, że masz pozwolenie na budowę instalacji i wykonane zgodnie z projektem oraz odebrane technicznie to oni nie przyłączą Twojej nieruchomości do sieci. Jest to wszystko dokładnie opisane w umowie o przyłączenie.

Nie słyszałam o jednym PNB łącznie na dom i wewnętrzna instalację gazową, no chyba, że co kraj (starostwo) to obyczaj).....

A tak na marginesie o monopolistach, dwa tygodnie temu złożyłam wniosek o zawarcie umowy kompleksowej z Eneą, mila być zaraz i od ręki, a do dziś nic do mnie nie dotarło....

monmark a masz juz jakąś orientacje co do ceny tego co wam bedzie kominek robił? jaki wkład planujecie?

nie mam jeszcze wyceny co do zrobienia kominka, bo jeszcze z fachowcem nie rozmawialiśmy o tym...Jeśli chodzi o wkład, to oczywiście nie wyrobiłam się w założonym przeze mnie koszcie (jak zwykle) bo niestety to co mi się podobało to miało też swoją cenę. Najpierw miał być Schmid, ale Panowie z saolonu mnie olali, może dlatego że koszt obudowy przez nich kominka wydał mi się kosmiczny i nie chciałam, żeby mi to robili, chciałam sam wkład, to przestali mi na maile odpisywać...więc ja nie będę się im narzucać, widocznie mają nawał klientów. Oglądałam też Lechmę, Sparke, Chazelles...i parę innych, ale to nie to...Dziś byłam i się zdecydowałam na Spartherm. Czytałam o różnych wkłądach i ile ludzi tyle opinii, czyli nie widziałam nic więcej niż na początku, więc sprawdzę wkłąd na własnej skórze.