Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Michałówek i Izabela

Moira

Recommended Posts

• Odpowiedzi 685
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Planuję budowę domu w okolicy.

Mam pytanko: czy komuś z was udało się zmienić warunki zabudowy tak, żeby zbudować sobie przydomową oczyszczalnię?

Wywóz to spore koszty, ale gmina wydaje się być nieugięta...

Pozdrawiam

Witaj Wjaz,

przydomowa oczyszczalnia to bardzo fajna sprawa. Nie wiem jak w Twojej ulicy, ale moja na przykład niemalże tonie w tym roku.

W tej okolicy miejscami jest dość wysoki poziom wód gruntowych, więc nie wiem czy to dobry pomysł.

Witam,

Planuję budowę domu w okolicy.

Mam pytanko: czy komuś z was udało się zmienić warunki zabudowy tak, żeby zbudować sobie przydomową oczyszczalnię?

Wywóz to spore koszty, ale gmina wydaje się być nieugięta...

Pozdrawiam

o jest ktoś jeszcze ...

a gdzie budujesz???

Przydomowa oczyszczalnia , to może ekonomicznie i fajnie ale jakoś nie przemawia do mnie ... zwłaszcza jak popada - na wiosne było naprawde mokro i nie wyobrażam sobie zeby to całe szambo mi wypływało na trawe... wiem, wiem ..niby oczyszczone ...ale .......

Edytka: a opłaty - ja mam 10,3 m i wybieram co ok 70 dni co kosztuje 200 zł ...

a jakie są koszty eksploatacji oczyszczalni ?

o jest ktoś jeszcze ...

a gdzie budujesz???

Przydomowa oczyszczalnia , to może ekonomicznie i fajnie ale jakoś nie przemawia do mnie ... zwłaszcza jak popada - na wiosne było naprawde mokro i nie wyobrażam sobie zeby to całe szambo mi wypływało na trawe... wiem, wiem ..niby oczyszczone ...ale .......

Edytka: a opłaty - ja mam 10,3 m i wybieram co ok 70 dni co kosztuje 200 zł ...

a jakie są koszty eksploatacji oczyszczalni ?

A przy ilo osobowej rodzinie taka częstotliwość ?

srednio 4 osoby

a co, za czesto ??

Aigiel,

bynajmniej, Dla mnie to jeszcze czysta abstrakcja.

Znajomi, którzy już od jakiegoś czasu mieszkają w domu (rodzina też 4 osobowa) wywożą podobno raz w miesiącu.

Płacą podobnie i za każdym razem szlag ich trafia, że tyle pieniędzy wydają na g....no.

Szambo, to chyba jedno z niewielu rzeczy jakie przerażają mnie w tym domu.

Aigiel,

bynajmniej, Dla mnie to jeszcze czysta abstrakcja.

Znajomi, którzy już od jakiegoś czasu mieszkają w domu (rodzina też 4 osobowa) wywożą podobno raz w miesiącu.

Płacą podobnie i za każdym razem szlag ich trafia, że tyle pieniędzy wydają na g....no.

Szambo, to chyba jedno z niewielu rzeczy jakie przerażają mnie w tym domu.

to chyba nic nie robią tylko sie kąpią ...;-)

ale fakt ze kanaliza by sie przydała... moze kiedyś zrobią ...

a to Ty jeszcze nie mieszkasz ???

aigel

to chyba nic nie robią tylko sie kąpią ...;-)

ale fakt ze kanaliza by sie przydała... moze kiedyś zrobią ...

a to Ty jeszcze nie mieszkasz ???

aigel

Niestety, jeszcze nie mieszkam.

Jakoś tak się nie składa. Raczej bywam. Być może na wiosnę uda się nam wprowadzić.

Póki co, rozległe nowo powstałe leśne "jeziora", woda z pola sąsiada zalewająca

moją działkę, wszem obecne błoto i dziury w drodze- odstraszają.

Wiosną i latem jest pięknie. Zima też ujdzie (mimo że nie lubię tej pory roku), natomiast deszczowa jesień jest ... nie fajna.

Trzeba będzie jakoś zaradzić czemu się da z tych niedogodności i w końcu zamieszkać.

Przecież kiedyś zakochałam się w tym skrawku ziemi.

Pozdrawiam

cudka1

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Jako czytelnik-amator tematu POŚ mogę jedynie powiedzieć, że jeżeli to jest faktycznie oczyszczalnia, a nie tylko zwykłe szambo z drenażem, to zanieczyszczenia gruntu raczej nie trzeba się obawiać. U nas jest raczej problem z pozbyciem się oczyszczonej wody.

Zgodnie z prawem, drenaż do takiej POŚ musi być położony 1,5m powyżej maksymalnego rocznego poziomu wód gruntowych. U nas maksymalny poziom to 10-15 cm pod poziomem gruntu, więc żeby spełnić wymagania prawa trzeba usypać górkę i tam pompować wodę do rozsączania.

Wjaz, u mnie w zeszłym roku to miejscami był poziom 10-15 cm n a d poziomem gruntu:bash:

ręce opadają. Tereny zrobiły się z podmokłych w bagienne. Do domu niedługo nie dojadę, utonę w błocie.

Przydomowa oczyszczalnia... u nas to chyba marzenie. Ja myślałam, że to jakaś duża inwestycja.

Pozdrawiam wszystkich zmagających się z dziurami i błotem na naszych drogach.

• 2 months później...

Zapraszam wszystkich na nowe forum pod adresem http://michalowek.phorum.pl/, Forum jest na chwilę obecną założone na darmowym serwerze jeżeli nie umrze śmiercią naturalną i spodoba się społeczności przeniosę je pod na normalny serwer pod stałą domenę.

Jeszcze raz zapraszam i pozdrawiam. Arek. M

• 1 month później...

Witam,

Dawno mnie tutaj nie było i jak widzę rzadko tutaj zaglądacie/my...

Mam jednak nadzieję, że ktoś przeczyta i tę wiadomość, bo staramy się (oj, bardzo się staramy) o Plac Zabaw dla naszych dzieci z Michałówka, Izabeli, Majdanu i okolicznych sołectw.

A staramy się o niego klikając na Nivei.

W TV pewnie widzieliście taką akcję 100 Placów Zabaw na 100 Lat Nivei.

W Izabeli przy głównej drodze jest wykupiony przez Gminę teren na cele kulturalno-sportowe i Gmina zgłosiła ten teren w akcii Nivei.

Żeby Plac Zabaw jednak powstał, musimy zebrać dużą liczbę głosów i znaleźć się w pierwszej setce lokalizacji starających się o Place, a na razie jesteśmy na 145 miejscu. Na dziś dzień wyszło mi, że brakuje jeszcze ok. 150 głosów dziennie, więc poproście każdego, kto tylko ma dostęp do NETu, żeby się zarejestrował i codziennie oddawał po 1 głosie - może uda się. U mnie cała rodzina już jest zarejestrowana i głosuje - począwszy od moich małoletnich dzieci, przez ciotki i kuzynów, a skończywszy na prababci, ale to i tak mało.

Zasada jest prosta:

- Każdy może oddać codziennie 1 głos, czyli nagradzana jest systematyczność. Każdy z rodziny .

- Trzeba się zarejestrować na stronie i codziennie oddawać swój głos. Link do rejestracji: http://100latnivea.pl/glosowanie/rejestracja?inv=dorotacholewa

- Codziennie oddawać jeden głos : http://100latnivea.pl/glosowanie/plac/1382. Każdy oddany głos przybliża nas do wygranej.

- Akcja trwa aż do końca października i do teg czasu musimy znaleźć się w 1-szej SETCE szęśliwców.

Poniżej link do facebooka. Proszę Was też podesłanie tego maila do Waszych znajomych - może też wesprą Izabelę.

http://www.facebook.com/pages/Plac-Zabaw-dla-Izabeli/137784486297168

PROSZĘ, POMÓŻCIE NAM W TEJ WALCE.

Pozdrawiam wszystkich ciepło.

Dorota

• 10 months później...

Reanimacja wątku :)

Jest nas coraz więcej w okolicy, czy ktoś wie jakie plany ma gmina na nasze tereny?

Co z drogą przez Izabelę, kanalizacją, nazewnictwem ulic (dwa lata temu Pan w gminie powiedział, że muszą w nadchodzącym roku- czyli 2011 zrobić porządek w nazewnictwie ulic). Ha, ha, ha! A obwodnica (jeżeli w ogóle powstanie).

Pzdr.