Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich CZYTAJACYCH... moze ktos ma zamontowana pompe ciepla..prosze o opinie ..i wymiane doswiadczen..Myslimy o PC w naszym domu.

pozdrawiam

Ja mam zamontowaną pompę ciepła i sobie i chwalę. Teraz będzie już 2 sezon ale na razie nie odpalałem, bo przepalam tylko wieczorami kominkiem i mi to wystarcza. JA mam PC z firmy Ekodom z Grudziądza - polecam dużo tańsza niż w większości firm i się sprawdza. Oprócz mnie z tej firmy ma jeszcze 1 sąsiad, który zakładał ją w tym samym czasie z tej samej firmy i teraz 3 sąsiad, który się buduje wziął i jest w trakcie montażu. JA płaciłem za wszystko, czyli za rozprowadzenie wody i kanalizy, podłogówkę, montaż pompy i odwierty 45 tys. a sąsiad chyba już teraz 51 tys. Takze cena moim zdaniem dobra za to wszystko.

Rachunki, bo pewnie to najbardziej Ciebie interesuje to miarodajne beda teraz bo mam prąd 2 taryfowy G12w i dopiero w tym roku sie okaze jak to wyglada a tak to średnio wychodziło za cały prad w domu w 1 sezonie miedzy 700 -800 zł. Najwiecej zapłaciłem w styczniu ale to był jeszcze prąd budowlany. Mam zapisane ile zużywałem prądu w KW/h jeśli chcesz. W okresach jak nie grzałem to za prąd w domu plus podgrzewanie wody płace 200 zł czyli pompa tak śrenio pewnie mi zabierała 500 zł a teraz myślę, że będzie to w granicach 350-400 zł. w taryfie weekendowej.

Jeśli to taka ważna decyzja można zawsze podjechać, zobaczyć i pogadać :) Gdybym miała jeszcze raz wybierać to bym to samo zrobił. To że jest bezobsługowe i czysto jest na prawdę bezcenne.

Co do firm to z Pasłęka polecam Primbud. Budowali dom sąsiadów i tera 2 robią i jest na prawdę porządnie. Tylko oni budują z własnym materiałem i się o nic nie martwisz. Na pewno jest troche drożej ale masz pewność, że solidnie a to z perspektywy czasu jest bezcenne. Są jeszcze tacy bracia z Zielonego grądu. Robią po prostu obłednie ale sa bardzo rozchwytywani i za stan surowy bez dachówki u sąsiada chyba wzieli 50 tys. Sam ich chciałem ale nie mieli terminów. Jak bym miał wybierać to ich. Zawsze mogę sie dowiedzieć o kontakt do nich od sąsiada jak go spotkam ale teraz żadko jest na budowie

Rachunki, bo pewnie to najbardziej Ciebie interesuje to miarodajne beda teraz bo mam prąd 2 taryfowy G12w i dopiero w tym roku sie okaze jak to wyglada a tak to średnio wychodziło za cały prad w domu w 1 sezonie miedzy 700 -800 zł. Najwiecej zapłaciłem w styczniu ale to był jeszcze prąd budowlany. Mam zapisane ile zużywałem prądu w KW/h jeśli chcesz. W okresach jak nie grzałem to za prąd w domu plus podgrzewanie wody płace 200 zł czyli pompa tak śrenio pewnie mi zabierała 500 zł a teraz myślę, że będzie to w granicach 350-400 zł. w taryfie weekendowej.

Wracając do PC. Wczoraj pierwszy raz uruchomiłem C.O., bo do tej pory wystarczało mi przepalanie w kominku wieczorem i wrzucanie jednego kawałka na noc. Po uruchomieniu i sprawdzeniu jak mam poustawiane programy grzania okazało się, że zegarek w pompie był źle ustawiony i zamiast wodę grzać mi w taniej taryfie miedzy 13-15 to grzał mi dopiero po 15 i rano tak do 9. Czyli pewnie nie były by w okresie wiosna - jesień miedzy 170 - 210 zł tylko ze 20-30 zł mniej.

Mój kumpel, który ma też PC mówił, że miał w okresie wiosna - jesień rachunki około 150 zł za cały prąd w domu plus grzanie wody.

Witam wszystkich :)

Jako, że planuję budowę domu na wiosnę i szukam ekipy moje pytanie do Wszystkich którzy już wybudowali ? Ile zapłaciliście za robociznę SSO z dachem (deskowanie, papowanie i dachówka). Dom około 147m, moje wyceny wachaja się od 48000 do 67000 i nie wiem czy szukać dalej czy zostać przy tych 48000. Dodam, że ekipy sprawdzone i z polecenia :). Pozdrawiam

Wracając do PC. Wczoraj pierwszy raz uruchomiłem C.O., bo do tej pory wystarczało mi przepalanie w kominku wieczorem i wrzucanie jednego kawałka na noc. Po uruchomieniu i sprawdzeniu jak mam poustawiane programy grzania okazało się, że zegarek w pompie był źle ustawiony i zamiast wodę grzać mi w taniej taryfie miedzy 13-15 to grzał mi dopiero po 15 i rano tak do 9. Czyli pewnie nie były by w okresie wiosna - jesień miedzy 170 - 210 zł tylko ze 20-30 zł mniej.

Mój kumpel, który ma też PC mówił, że miał w okresie wiosna - jesień rachunki około 150 zł za cały prąd w domu plus grzanie wody.

Dzieki ryba1977 ,ja osbiscie to wolalabym gaz ale narazie nie ma a z butli ..no coz ponoc trzy razy drozszy... wiec zastanawiam sie nad PC.. a moze ;na podczerwien???? zanim zaczne budowac to zwarjuje i bedzie spokoj ... kasa zostanie ..a ja w kaftanie..hihi pozdrawiam...pisz prosze o swoich przemysleniach i doswiadczeniach.Jaka pompe ma ten Twoj kumpel 150 zl to spoko ..to wiosna jesien a zima?? ma kominek czy tylko PC

Witam serdecznie barbarka ... tak potrzebuje ekipy ..dom blizniak razem 220 m.. przeprowadzilam rozmowy wstepne z jedna Firma ale chca bardzo drogo... musze szukac dalej..jezeli jeszcze aktualne to prosze podaj namiary moze na priv?

Ja mogę polecić grupę Michała Grabowskiego z Nowiny koło Gronowa Górnego. Wybudowali domek u nas i sąsiada. Jeśli chodzi o robotę, to porządni i to jest nie tylko moje zdanie, ale również naszej rodziny. Gdy wycenialiśmy ekipy, to ta którą wybraliśmy była pośrodku. Zrobili z przykryciem dachówką. POLECAM! tel. do p.Michała 796-524-765

• 3 weeks później...

Witam grupę elbląską:)

przymierzam się do budowy domu ale na razie jestem na etapie wybierania działki. Chce przeznaczyc 50-70 tys, max 100 tys za dzialke 1500-2000m2. Przeglądam ogłoszenia i mam już swoje typy ale chciałbym poznać wasze zdanie, gdzie mieszkacie ? jak się wam tam mieszka ? dojazdy, infrastuktura? czy polecacie/niepolecacie szczegolnie jakas okolice ?

Dzieki ryba1977 ,ja osbiscie to wolalabym gaz ale narazie nie ma a z butli ..no coz ponoc trzy razy drozszy... wiec zastanawiam sie nad PC.. a moze ;na podczerwien???? zanim zaczne budowac to zwarjuje i bedzie spokoj ... kasa zostanie ..a ja w kaftanie..hihi pozdrawiam...pisz prosze o swoich przemysleniach i doswiadczeniach.Jaka pompe ma ten Twoj kumpel 150 zl to spoko ..to wiosna jesien a zima?? ma kominek czy tylko PC

PC uruchomiłem 15 listopada W tanich godzinach mam na 24 st ustawione, a w weekend 23,5. Zona straszny zmarzluch a te 24 to daje mi to ze temp. w drogiej taryfie spada na tyle ze zonie jest ciepło, a i ja mam spokoj psychiczny.

Ze te 15 dni listopada PC i cały prad w domu z wodą za cały miesiac wyszedł mi rachunek 251 zł

W drogiej taryfie poszło mi - 131 KW

W taniej - 450 KW

Przy okazji Wesołych Świąt dla wszystkich

• 3 weeks później...

Witam i zycze wszystkim Forumowiczom wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Od razu tez zapytuje, czy ma ktos moze (lub mial) godnego polecenia kierownika budowy? A tak przy okazji to mam do sprzedania dzialke w Dabrowie, przy ul. Orzechowej. 1503m2.

http://www.portel.pl/ogloszenia.php?id_ogl=634426

Witam i zycze wszystkim Forumowiczom wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Od razu tez zapytuje, czy ma ktos moze (lub mial) godnego polecenia kierownika budowy? A tak przy okazji to mam do sprzedania dzialke w Dabrowie, przy ul. Orzechowej. 1503m2.

Witaj dy-zio ta dzialka to ile kosztuje? sa media ? jakie? pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...