Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających na wiosnę 2007 z PODKARPACIA

Gość AAgnieszk@

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry! :p Co słychać?

Ja dzisiaj podpisuję umowę z ZE i za 3 miesiące prąd docelowy powinien być, a tymczasem okazało się, że trzeba występować o warunki na prowizorkę więc pewnie trochę to potrwa ...szkoda, że ciut wcześniej się tym nie zajęłam :-?

Ale i tak zaczynam na wiosnę :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

A dzień dobry Pani!!! :)

Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa i w tym tygodniu (jak tylko znajdę chwilę czasu) jadę je kupić. Zapłacone poczekają na placu u producenta do kwietnia.

Zaczynam rozglądać się za stalą na zbrojenie ław. Ile to teraz kosztuje? :o Bo "zielonka" jestem.

A dzień dobry Pani!!! :)

Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa i w tym tygodniu (jak tylko znajdę chwilę czasu) jadę je kupić. Zapłacone poczekają na placu u producenta do kwietnia.

Zaczynam rozglądać się za stalą na zbrojenie ław. Ile to teraz kosztuje? :o Bo "zielonka" jestem.

witaj... a po ile te bloczki jeśli można zapytać ????

Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa

Alfa 24x24x49cm 1000 szt. po 5,75 zł brutto ale niestety na prośbę firmy sprzedającej nie mogę napisać gdzie je kupiłem. Piszę to bardziej dla informacji że u producenta można taką cenę załatwić. Mnie to kosztowało "dużą" flaszkę.

Witam

Widzę, ze przygotowania do budowy trwają...

Ja uparłam się na styropian Termoorganiki ale jak usłyszałam dzis ceny to mi ręce opadły... :o Od 1 marca jedna podwyzka a od 10 kwietnia kolejna...

A teraz pytanie z innej beczki, jak mogę szybko załatwić-wydzierżawić 1 ha ziemi rolnej? Chodzi mi o dokumenty: gdzie do kogo i za ile...

Dzieki..

Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa

Alfa 24x24x49cm 1000 szt. po 5,75 zł brutto ale niestety na prośbę firmy sprzedającej nie mogę napisać gdzie je kupiłem. Piszę to bardziej dla informacji że u producenta można taką cenę załatwić. Mnie to kosztowało "dużą" flaszkę.

zamówiłem taniej.. u producenta właśnie

Skoro jesteście tak sprytni 8) panowie, to może podpowiecie gdzie najtaniej kupię okna dachowe ...??? :wink:

To dla mnie temat tak odległy że nawet przez myśl mi nie przeszło jakimi "kanałami" to szukać.

zamówiłem taniej.. u producenta właśnie

Szczere gratulacje!!! Wydaje mi się że poniżej 5,75zł to już majstersztyk negocjacyjny. :)

W najbliższym czasie chcę kupić drewno na więźbę.

Może wiecie gdzie najlepiej kupić? Jak długo trzeba czekać na towar? Dzieki z góry :wink:

Jak daleko mozesz odjechac od Rzeszowa?Znam maly,ale niezawodny tartaczek z ktorego bralam i brac jeszcze bede(juz zamowione).I znam jeszcze taki,z ktorego bralam i wiecej nie wezme( :evil: :evil: :evil: ). Ktory wolisz?O tym drugim wspominalam w ktoryms z poprzednich postow.Oba piecdziesiat pare kilo od Rzeszowa na poludnie.

W najbliższym czasie chcę kupić drewno na więźbę.

Może wiecie gdzie najlepiej kupić? Jak długo trzeba czekać na towar? Dzieki z góry :wink:

Jak daleko mozesz odjechac od Rzeszowa?Znam maly,ale niezawodny tartaczek z ktorego bralam i brac jeszcze bede(juz zamowione).I znam jeszcze taki,z ktorego bralam i wiecej nie wezme( :evil: :evil: :evil: ). Ktory wolisz?O tym drugim wspominalam w ktoryms z poprzednich postow.Oba piecdziesiat pare kilo od Rzeszowa na poludnie.

Oczywiście wolę lepszy tartak :) i mogę zrobić podane przez Ciebie kilometry.Podaj namiary :wink:

Ot co znalazłem :

Madar50

SYMPATYK FORUM (min. 10)

Wysłany: Czw, 11 Styczeń 2007 11:02 Temat postu:

Ufff....Przeczytałem to wszystko i mam wiele przemyśleń na ten temat. Trochę się boję zabierać głos z obawy przed linczem, bo występuję tu w roli inwestora i wykonawcy. Inwestorem to byłem w latach sześćdziesiątych i początek siedemdziesiątych. Niewielu z Was to pamięta. Teraz jestem wykonawcą ( jak to się określa "fachowiec z polecenia").Gromy się sypią na wykonawców, może i słusznie tyle że ja nie mogę pojąć jak można dopuścić do takich sytuacji jak opisujecie. Nie na jednej budowie poprawiałem po partaczach choć inwestor mógł zareagować na początku danej partaniny i pogonić pseudo fachowca.Z drugiej stron, muszę bronić tych uczciwych fachowców. Kij ma zawsze dwa końce. A postawcie się w roli wykonawcy, dobrego wykonawcy, który pracuje przez pewien czas na budowie, nie bierze zaliczki i po zakończeniu swojej pracy zamiast zapłaty otrzymuje odpowiedż "nie zapłacę bo mi się nie chce i co mi zrobisz?". Piszę to, bo raz w życiu mi się to przytrafiło. Znam kilka przypadków wybudowania domu za friko w taki właśnie sposób. Trafiło mi się być u takich, co prosili o dokończenie roboty ("bo fachowiec uciekł lub pijak") Po oględzinach dobrze zaczętej i nienagannej roboty, już wiedziałem co w trawie piszczy i odmawiałem. W tej dziedzinie trzeba trochę wyczuci ze strony inwestora jak i fachowca. Na nic się zda dobrze podpisana umowa, jak jedna ze stron będzie nieuczciwa. Ja wolę trochę stracić w skrajnych wypadkach, niż ciągać się po sądach i tracić nerwy.I tu jest nowa nazwa w moim wypadku "inwestor z polecenia". To tyle na ten temat. Teraz co do porad.

1. Przed kupnem działki nie lekceważyć dobrego radiestety.

2. Robić b. dużo zdjęć w postępujących pracach (przyda się w 100%)

3. Dopóki fachowiec nie odszedł a Wam coś nie pasuje i chcielibyście to następnym razem zrobić inaczej, to jest właśnie ten moment by to zrobić już teraz.

4. Wstawiając okno w kuchni zwróć szczególną uwagę na poziom i wysokość parapetu.

5. Pod wypusty kabli na kinkiety i lampy sufitowe, stosuj puszki podtynkowe. Kinkiet czy żyrandol je zakryje a o wiele łatwiej z montażem lub ukrycia w razie rezygnacji.

6. Przed kupnem projektu warto pojeździć po budowach i zorientować się w układach pomieszczeń i różnych rozwiązań technicznych.

7. Ci co lubią przebywać w ogrodzie i urządzać gryla, powinni zrobić sobie gryla przed rozpoczęciem budowy w określonej porze dnia a nawet postawić namiot i się przespać. Zobaczyć jak i gdzie wschodzi i zachodzi słońce. To pomoże w usytuowaniu budynku na działce, tarasów, balkonów itp. To moim zdaniem jest najważniejsze.

8. Nie budować przy drodze tylko jak najdalej od niej. Jeśli dziś nie ma ruchu, to za dziesięć dwadzieścia lat będzie i będzie przeszkadzać. (wiem z autopsji)

To tyle co mi przychodzi w tym momencie do głowy.

Życzę powodzenia na budowach.

Pozdrawia Adam