AAgnieszk 24.02.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Właśnie zastanawiamy się co najpierw humus czy tyczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 24.02.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Właśnie zastanawiamy się co najpierw humus czy tyczenie? tyczenie bo nie kazdy geota bedzie chciał "skakać" po dołkach, wiem bo jak szukałem to o to pytali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.02.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Dzień dobry! Co słychać? Ja dzisiaj podpisuję umowę z ZE i za 3 miesiące prąd docelowy powinien być, a tymczasem okazało się, że trzeba występować o warunki na prowizorkę więc pewnie trochę to potrwa ...szkoda, że ciut wcześniej się tym nie zajęłam Ale i tak zaczynam na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 27.02.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Dzień dobry! Co słychać? A dzień dobry Pani!!! Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa i w tym tygodniu (jak tylko znajdę chwilę czasu) jadę je kupić. Zapłacone poczekają na placu u producenta do kwietnia. Zaczynam rozglądać się za stalą na zbrojenie ław. Ile to teraz kosztuje? Bo "zielonka" jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.02.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Z cenami stali nie jest żle, czyba trochę potaniała. Ja kupiłam już na całość, trochę się pośpieszyłam, bo za 2 tygodnie było ciut taniej Ale teraz bliżej prawdziwego sezonu to pewnie zdrożeje i nie ma na co czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 27.02.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Z cenami stali nie jest żle, czyba trochę potaniała. Ja kupiłam już na całość, trochę się pośpieszyłam, bo za 2 tygodnie było ciut taniej Ale teraz bliżej prawdziwego sezonu to pewnie zdrożeje i nie ma na co czekać. A jakiej ceny mogę się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.02.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 od 2640 do 2700 za tonę... tak było kilka tygodni temu, ale teraz nie wiem... łatwo to jednak sprawdzisz ja za całość zapłaciłam coś ok. 6000 tys - na cały dom w tym strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 27.02.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Dzień dobry! Co słychać? A dzień dobry Pani!!! Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa i w tym tygodniu (jak tylko znajdę chwilę czasu) jadę je kupić. Zapłacone poczekają na placu u producenta do kwietnia. Zaczynam rozglądać się za stalą na zbrojenie ław. Ile to teraz kosztuje? Bo "zielonka" jestem. witaj... a po ile te bloczki jeśli można zapytać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 27.02.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Dzień dobry! Co słychać? Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa witaj... a po ile te bloczki jeśli można zapytać ???? Alfa 24x24x49cm 1000 szt. po 5,75 zł brutto ale niestety na prośbę firmy sprzedającej nie mogę napisać gdzie je kupiłem. Piszę to bardziej dla informacji że u producenta można taką cenę załatwić. Mnie to kosztowało "dużą" flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 27.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam Widzę, ze przygotowania do budowy trwają... Ja uparłam się na styropian Termoorganiki ale jak usłyszałam dzis ceny to mi ręce opadły... Od 1 marca jedna podwyzka a od 10 kwietnia kolejna... A teraz pytanie z innej beczki, jak mogę szybko załatwić-wydzierżawić 1 ha ziemi rolnej? Chodzi mi o dokumenty: gdzie do kogo i za ile... Dzieki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 27.02.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Dzień dobry! Co słychać? Wczoraj dostałem bardzo dobra cenę na bloczki fundamentowe Alfa witaj... a po ile te bloczki jeśli można zapytać ???? Alfa 24x24x49cm 1000 szt. po 5,75 zł brutto ale niestety na prośbę firmy sprzedającej nie mogę napisać gdzie je kupiłem. Piszę to bardziej dla informacji że u producenta można taką cenę załatwić. Mnie to kosztowało "dużą" flaszkę. zamówiłem taniej.. u producenta właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.02.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Skoro jesteście tak sprytni panowie, to może podpowiecie gdzie najtaniej kupię okna dachowe ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 27.02.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Skoro jesteście tak sprytni panowie, to może podpowiecie gdzie najtaniej kupię okna dachowe ...??? To dla mnie temat tak odległy że nawet przez myśl mi nie przeszło jakimi "kanałami" to szukać. zamówiłem taniej.. u producenta właśnie Szczere gratulacje!!! Wydaje mi się że poniżej 5,75zł to już majstersztyk negocjacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 28.02.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 witajcie, no to jestem o krok dalej ... oby nie zadaleko... zamówiłem dziś dachówkę Euronit S grafit, taki mie się podoba, nadal szukam dostawcy okiem, gdyby ktoś coś wiedział to chętnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 28.02.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 nadal szukam dostawcy okiem, gdyby ktoś coś wiedział to chętnie skorzystam. Spróbuj tutaj http://www.mariot.pl dostałem od nich niezłe ceny. Reszta na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 28.02.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 nadal szukam dostawcy okiem, gdyby ktoś coś wiedział to chętnie skorzystam. Spróbuj tutaj http://www.mariot.pl dostałem od nich niezłe ceny. Reszta na priv... masz rację odwiedziłem ich... ceny dosyć dobre, czekam na szczegółową wycenę. Zapowiada się interesująco. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 01.03.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 W najbliższym czasie chcę kupić drewno na więźbę. Może wiecie gdzie najlepiej kupić? Jak długo trzeba czekać na towar? Dzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 W najbliższym czasie chcę kupić drewno na więźbę. Może wiecie gdzie najlepiej kupić? Jak długo trzeba czekać na towar? Dzieki z góry Jak daleko mozesz odjechac od Rzeszowa?Znam maly,ale niezawodny tartaczek z ktorego bralam i brac jeszcze bede(juz zamowione).I znam jeszcze taki,z ktorego bralam i wiecej nie wezme( ). Ktory wolisz?O tym drugim wspominalam w ktoryms z poprzednich postow.Oba piecdziesiat pare kilo od Rzeszowa na poludnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 02.03.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 W najbliższym czasie chcę kupić drewno na więźbę. Może wiecie gdzie najlepiej kupić? Jak długo trzeba czekać na towar? Dzieki z góry Jak daleko mozesz odjechac od Rzeszowa?Znam maly,ale niezawodny tartaczek z ktorego bralam i brac jeszcze bede(juz zamowione).I znam jeszcze taki,z ktorego bralam i wiecej nie wezme( ). Ktory wolisz?O tym drugim wspominalam w ktoryms z poprzednich postow.Oba piecdziesiat pare kilo od Rzeszowa na poludnie. Oczywiście wolę lepszy tartak i mogę zrobić podane przez Ciebie kilometry.Podaj namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 02.03.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Ot co znalazłem : Madar50SYMPATYK FORUM (min. 10) Dołączył: 10 Sty 2007Posty: 11Skąd: Białystok Wysłany: Czw, 11 Styczeń 2007 11:02 Temat postu: Ufff....Przeczytałem to wszystko i mam wiele przemyśleń na ten temat. Trochę się boję zabierać głos z obawy przed linczem, bo występuję tu w roli inwestora i wykonawcy. Inwestorem to byłem w latach sześćdziesiątych i początek siedemdziesiątych. Niewielu z Was to pamięta. Teraz jestem wykonawcą ( jak to się określa "fachowiec z polecenia").Gromy się sypią na wykonawców, może i słusznie tyle że ja nie mogę pojąć jak można dopuścić do takich sytuacji jak opisujecie. Nie na jednej budowie poprawiałem po partaczach choć inwestor mógł zareagować na początku danej partaniny i pogonić pseudo fachowca.Z drugiej stron, muszę bronić tych uczciwych fachowców. Kij ma zawsze dwa końce. A postawcie się w roli wykonawcy, dobrego wykonawcy, który pracuje przez pewien czas na budowie, nie bierze zaliczki i po zakończeniu swojej pracy zamiast zapłaty otrzymuje odpowiedż "nie zapłacę bo mi się nie chce i co mi zrobisz?". Piszę to, bo raz w życiu mi się to przytrafiło. Znam kilka przypadków wybudowania domu za friko w taki właśnie sposób. Trafiło mi się być u takich, co prosili o dokończenie roboty ("bo fachowiec uciekł lub pijak") Po oględzinach dobrze zaczętej i nienagannej roboty, już wiedziałem co w trawie piszczy i odmawiałem. W tej dziedzinie trzeba trochę wyczuci ze strony inwestora jak i fachowca. Na nic się zda dobrze podpisana umowa, jak jedna ze stron będzie nieuczciwa. Ja wolę trochę stracić w skrajnych wypadkach, niż ciągać się po sądach i tracić nerwy.I tu jest nowa nazwa w moim wypadku "inwestor z polecenia". To tyle na ten temat. Teraz co do porad. 1. Przed kupnem działki nie lekceważyć dobrego radiestety. 2. Robić b. dużo zdjęć w postępujących pracach (przyda się w 100%) 3. Dopóki fachowiec nie odszedł a Wam coś nie pasuje i chcielibyście to następnym razem zrobić inaczej, to jest właśnie ten moment by to zrobić już teraz. 4. Wstawiając okno w kuchni zwróć szczególną uwagę na poziom i wysokość parapetu. 5. Pod wypusty kabli na kinkiety i lampy sufitowe, stosuj puszki podtynkowe. Kinkiet czy żyrandol je zakryje a o wiele łatwiej z montażem lub ukrycia w razie rezygnacji. 6. Przed kupnem projektu warto pojeździć po budowach i zorientować się w układach pomieszczeń i różnych rozwiązań technicznych. 7. Ci co lubią przebywać w ogrodzie i urządzać gryla, powinni zrobić sobie gryla przed rozpoczęciem budowy w określonej porze dnia a nawet postawić namiot i się przespać. Zobaczyć jak i gdzie wschodzi i zachodzi słońce. To pomoże w usytuowaniu budynku na działce, tarasów, balkonów itp. To moim zdaniem jest najważniejsze. 8. Nie budować przy drodze tylko jak najdalej od niej. Jeśli dziś nie ma ruchu, to za dziesięć dwadzieścia lat będzie i będzie przeszkadzać. (wiem z autopsji) To tyle co mi przychodzi w tym momencie do głowy. Życzę powodzenia na budowach._________________Pozdrawia Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts