Mac_G 19.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 AAgnieszk@ dzięki za info, masz rację z tymi schodami - nie zwróciłem na to uwagi... zmęczenie czasami daje o sobie znać Co do Ariel'a to faktycznie domek byłby prkatycznie w 100% do zaakceptowania, tylko okazuje się iż ogród wychodzi w części połnocno-wschodniej a ta będzie po południu mocno zacieniona i obaszar działki w tym miejscu będzie niewielki - planujemy ogród w części południowo-wschodniej czyli w przypadku Ariel'a dokładnie na odwrót - niestety lustra nie zrobimy, bo Nam wtedy garaż idzie na pierwszy plan - Ariel raczej odpada, a szkoda... Pewno można byłoby jakiąś adaptację zastosować, ale taras jest zadaszony, jak coś pokombinuję z innym układem okien to już nie wyjdzie to samo... A powiedź mi co myślisz o Prometeuszu http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1&lustro=1 bo na tą chwilę wraz z Librą mają największe szanse... Obydwa projkety muszą być w lustrze, ale z tym nie ma problemu, jak Ci się widzi układ funkcjonlany wewnątrz ? ten projkeky wręcz idealnie pasuje na Nasza działkę, tak zresztą jak Libra, chcemy jednak aby część pułudniowa, czyli kuchnia i jada;lnia były oświetlone światłem naturalnym, więc najlepiej aby było tam kilka okienek kltóre to światło dopuszczą... Oj mały mętlik mam w głowie, tyle tych różnych zalezności, to powinno być tam, a tamo tutaj, słońce tam, cień tu, drzewa gdzie indziej... ;-( Będę wdzięczny za słowo komentarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 20.03.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A ja jestem na etapie poszukiwania Kierownika budowy. Ze względu na to że pierwszy wycenił swoje usługi na 6000 zł to nie mając innego wyjścia szukałem dalej... Dzisiaj odbyłem spotkanie z kolejnym Kierbudem. Spotkanie przebiegło w bardzo przyjacielskiej atmosferze, Kierbud zrobił na mnie duże wrażenie swoją fachowością, bezpośredniością. Poopowiadał o swoich 39 latach kierowania dużymi budowami i przeszliśmy do ceny. Pan pomyślał chwilkę i mówi - "ze względu na to iż takie małe domki traktuję jako fuchy (na stałe zatrudniony jest w dużej firmie budowlanej) to przedział 1500-2000 zł mnie zadowoli i budowa będzie bardzo dobrze przypilnowana i żaden nadzór budowlany nam nie straszny". Nie czekałem długo, przybiłem "piątkę" i ustaliłem że połowa kasy przy zgłoszeniu budowy i połowa po jej odebraniu i... tym sposobem mam Kierbuda i wydaje mi się że "z prawdziwego zdarzenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANUTAAA 21.03.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No kochani, widze że co u niektórych prace ruszyły pełną parą. Agnieszka- masz super widoki Tomasz - piękna działeczka, aż szkoda jej" bombardować" pedzelito - muszę powiedzieć ,że pierwszy KB miał" fantazje" tyle zawołać za kierownictwo.Ja co prawda jeszcze nie mam, ale myślę że mi nikt tyle nie zaśpiewa. Kurcze, kiedyś stawiali domu bez KB , do tej pory stoją, nic się nie wali.A teraz takie cuda wymyślają. Dobrze że chociaż murarze nie muszą mieć uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.03.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Nie chcę Was straszyc ale juz za niedługo te 5000 - 6000 to będzie tanio. Nowelizacja prawa mówi o tym że kierownik może kierować max 3-ema budowami domów jednorodzinnych w roku !!! - ale za to musi być prawie cały czas. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 21.03.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Nie chcę Was straszyc ale juz za niedługo te 5000 - 6000 to będzie tanio. Nowelizacja prawa mówi o tym że kierownik może kierować max 3-ema budowami domów jednorodzinnych w roku !!! - ale za to musi być prawie cały czas. Sebo8877 No to przecież mieli ułatwiać inwestorom a jak na razie to tylko kłody pod nogi!!! Jesooo, jak ja nie cierpie kaczorów z tym ich całym podwórkiem. Wrrrrrrrr!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 21.03.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A ja jestem na etapie poszukiwania Kierownika budowy. Ze względu na to że pierwszy wycenił swoje usługi na 6000 zł to nie mając innego wyjścia szukałem dalej... Dzisiaj odbyłem spotkanie z kolejnym Kierbudem. Spotkanie przebiegło w bardzo przyjacielskiej atmosferze, Kierbud zrobił na mnie duże wrażenie swoją fachowością, bezpośredniością. Poopowiadał o swoich 39 latach kierowania dużymi budowami i przeszliśmy do ceny. Pan pomyślał chwilkę i mówi - "ze względu na to iż takie małe domki traktuję jako fuchy (na stałe zatrudniony jest w dużej firmie budowlanej) to przedział 1500-2000 zł mnie zadowoli i budowa będzie bardzo dobrze przypilnowana i żaden nadzór budowlany nam nie straszny". Nie czekałem długo, przybiłem "piątkę" i ustaliłem że połowa kasy przy zgłoszeniu budowy i połowa po jej odebraniu i... tym sposobem mam Kierbuda i wydaje mi się że "z prawdziwego zdarzenia". Noooo GRATULEJSZYN, jak rzecze Sebcio, sądzę, że cena jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 21.03.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A ja jestem na etapie poszukiwania Kierownika budowy. Ze względu na to że pierwszy wycenił swoje usługi na 6000 zł to nie mając innego wyjścia szukałem dalej... Dzisiaj odbyłem spotkanie z kolejnym Kierbudem. Spotkanie przebiegło w bardzo przyjacielskiej atmosferze, Kierbud zrobił na mnie duże wrażenie swoją fachowością, bezpośredniością. Poopowiadał o swoich 39 latach kierowania dużymi budowami i przeszliśmy do ceny. Pan pomyślał chwilkę i mówi - "ze względu na to iż takie małe domki traktuję jako fuchy (na stałe zatrudniony jest w dużej firmie budowlanej) to przedział 1500-2000 zł mnie zadowoli i budowa będzie bardzo dobrze przypilnowana i żaden nadzór budowlany nam nie straszny". Nie czekałem długo, przybiłem "piątkę" i ustaliłem że połowa kasy przy zgłoszeniu budowy i połowa po jej odebraniu i... tym sposobem mam Kierbuda i wydaje mi się że "z prawdziwego zdarzenia". Noooo GRATULEJSZYN, jak rzecze Sebcio, sądzę, że cena jest dobra Dzięki! Cena dobra i Kierbud naprawdę wydał się zaprawionym w bojach fachurą - tym bardziej się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 22.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 AAgnieszk@ dzięki za info, masz rację z tymi schodami - nie zwróciłem na to uwagi... zmęczenie czasami daje o sobie znać Co do Ariel'a to faktycznie domek byłby prkatycznie w 100% do zaakceptowania, tylko okazuje się iż ogród wychodzi w części połnocno-wschodniej a ta będzie po południu mocno zacieniona i obaszar działki w tym miejscu będzie niewielki - planujemy ogród w części południowo-wschodniej czyli w przypadku Ariel'a dokładnie na odwrót - niestety lustra nie zrobimy, bo Nam wtedy garaż idzie na pierwszy plan - Ariel raczej odpada, a szkoda... Pewno można byłoby jakiąś adaptację zastosować, ale taras jest zadaszony, jak coś pokombinuję z innym układem okien to już nie wyjdzie to samo... A powiedź mi co myślisz o Prometeuszu http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1&lustro=1 bo na tą chwilę wraz z Librą mają największe szanse... Obydwa projkety muszą być w lustrze, ale z tym nie ma problemu, jak Ci się widzi układ funkcjonlany wewnątrz ? ten projkeky wręcz idealnie pasuje na Nasza działkę, tak zresztą jak Libra, chcemy jednak aby część pułudniowa, czyli kuchnia i jada;lnia były oświetlone światłem naturalnym, więc najlepiej aby było tam kilka okienek kltóre to światło dopuszczą... Oj mały mętlik mam w głowie, tyle tych różnych zalezności, to powinno być tam, a tamo tutaj, słońce tam, cień tu, drzewa gdzie indziej... ;-( Będę wdzięczny za słowo komentarza... Mac_G obydwa domki piękne wizualnie, efektowne, bardzo mi sie podobały od zawsze, ale jak dla mnie to miały kilka wad które bym nie przełknęła dlatego zrobiłam projekt indywidualny... W prometeuszu nie podoba mi się to, że schody są w salonie, dla mnie nie do zaakceptowania, natomiast w librze kuchnia na tyłach domu... Czy zajrzałeś na stronę archon.pl? Mają piękne domki i moim zdaniem lepiej rozplanowane w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac_G 22.03.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mac_G obydwa domki piękne wizualnie, efektowne, bardzo mi sie podobały od zawsze, ale jak dla mnie to miały kilka wad które bym nie przełknęła dlatego zrobiłam projekt indywidualny... W prometeuszu nie podoba mi się to, że schody są w salonie, dla mnie nie do zaakceptowania, natomiast w librze kuchnia na tyłach domu... Czy zajrzałeś na stronę archon.pl? Mają piękne domki i moim zdaniem lepiej rozplanowane w środku Dzięki AAgnieszk@ za odpowiedź Dzięki za uwagi, są dla Nas bardzo cenne bo na tym etapie mamy jeszcze możliwość pełnego wyboru projektu. W Prometeuszu nie zwróciłem na to uwagi, jakoś tak ogólna fascynacja projektem przytłacza czasami takie sprawy... Myśli się już, jak ten domek będzie na działeczce wyglądał, czy się wpisze w otoczenie, jak go ustawić wzlędem stron świata itp. - dlatego też umknął mi ten szczegół i musimy to z żoncią przedyskutować... W Librze faktycznie kuchnia jest w głębi domu, też szukamy projektu gdzie kuchnia jest raczej zaraz przy wejściu, niestety czasami nie ma takich pasujących idealnie rozwiązań w oferowanych projektach... Tą kuchnię ogólnie możemy przecierpieć i na tle całego domku nie jest to aż tak straszny mankament. Archona'a juz przeglądalismy kilkukrotnie i powiem Ci iż jakoś żaden projekt nie zwrócił na nas większej uwagi... Być może jest ich za duzo na stronie i powodują oczopląs a może kiepsko szukaliśmy... Czy wpadło Ci coś w oko z podobnego typu projektów, widziałaś może coś ala Libra czy Prometeusz... ? Pojawił się jeszcze jeden, bardzo poważny gracz TYBERIUSZ http://www.nowydom.onet.pl/4314,projekt.html który również bardzo ciekawie ma rozplanowany układ pomieszczeń, jest troszkę mniejszy niz Prometeusz ale w identycznym stylu jak pozostałe projekty... Jedyny jego mankament to brak tego projektu w realizacjach, na stronach forum znalazłem raptem 2 posty o tym projekcie i trochę sie wahamy, czy ten wybrać. Opinie uzytkowników, cenne rady bardzo się przydają, dlatego też mając projekt popularny łatwiej coś podpatrzeć, skonsultować się z innymi ludźmi z forum, a w tym przypadku trzeba będzie "odkrywać Amerykę"... Co o tym sądzisz, jakie masz zdanie o tym projekcie...? PS. biegnę na archon.pl poszperać jeszcze troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 23.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Mac_G Masz rację, że można dostać oczopląsu na necie. Dlatego ja zamówiłam katalog i całkiem inne oglądanie było. Warto poszukać biura projektowego, które ma u siebie projekty. Dostaniesz kilka ładnych grubych tomiszczy i masz wybór.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.03.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witajcie Jesli moge sie wtracic,to tez mysle,ze lepiej sie przeglada katakogi.Czasem nie ma w nich wszystkich projektow z danej pracowni,ale to mozna uzupelnic zerkajac do internetu. Powodzenia Mac_G . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 23.03.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Tyberiusz jest świetny, nie dość, że piękny elewacyjnie to rozwiązania w środku są ciekawe i funkcjonalne. Ale musisz wiedzieć, że jest to spory dom, po podłogach ( pow.netto) ponad 200-220 m2. Byłam w podobnym domku, który ma prawie identyczne rozmieszczenie, natomiast znacznie różni się wyglądem zewnętrznym ( aps 115 archi-projekt.com.pl) Tyberiusz ma te dwa atuty, że jest ATRAKCYJNY w każdej z opcji... Poproś może pracownie o przesłanie mailowo rysunków (dokładnych wymiarów) projektu by przyjrzeć mu się bliżej, zobaczyć wysokość ścianki kolankowej, rozwiązania konstrukcyjne itp. póżniej pokaż projekt architektowi i niech oceni "czy się nadaje", czy nie ma w nim jakiś niebotycznie kosztownych rozwiązań itd. Mnie się projekt bardzo podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 23.03.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Zróbcie coś z tą pogodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.03.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Zróbcie coś z tą pogodą Na jak chcesz? . Moja sasiadka sie dzis wydziera okropnie co zapoowiada zmiane w pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 23.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Zróbcie coś z tą pogodą Na jak chcesz? . Moja sasiadka sie dzis wydziera okropnie co zapoowiada zmiane w pogodzie. Podziękuj sąsiadce - przestało padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 23.03.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A mnie już wszystko jedno czy pada czy nie, bo i tak nie mogę dalej działać...prądu jak nie było tak nie ma W poniedziałek coś w rodzaju wieńca i murujemy bloczki... na agregacie? Oby NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oba 26.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 czy ktos sie spotkal z czyms takim aby na dachowce rupp (konkretnie rubin czarny krysztal glazura )byl wytloczony napis Braas Rubin 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 29.03.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 "sie mury popły do góry" sie znaczy byłem już w kotłowni bez sufitu.... ale czad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 30.03.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A u mnie wczoraj było tak:http://images21.fotosik.pl/127/69dce17de0e9c9d0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 30.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A u mnie wczoraj było tak: Super, pozazdrościć. Widzę że biedronkowe Białe się leje, dlaczego nie piwko? Wiem, wiem, "ma być ład i porządek na mojej budowie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts