Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających na wiosnę 2007 z PODKARPACIA

Gość AAgnieszk@

Recommended Posts

U mnie jest taka sytuacja - działkę mamy od teściów w okolicach Zagórza. Na razie musimy załatwić sprawy "przejęcia działki", a to potrwa do wiosny (są problemyz ustaleniem granic, nie ma mapek, więc geodeta ma trochę pracy). Z budową pewno ruszymy w 2008 roku, ale póki co nie powstała jeszcze Grupa Budujących w 2008 więc postanowiłam dołączyć do Was :) Może się przy Was czegoś nauczę...

A działkę mamy bardzo wąską i długą co ogranicza wybór gotowego projektu. Mam kilka pomysłów własnych i potrzebuję architekta, który by to wszystko ogarnął :)

AAgnieszk@ - mogłabyś mi przesłać jakieś namiary na Twojego architekta?

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj Pedzelito ja tez z usteskieniem czekam na wiosnę, choć pogoda teraz wiosenna i gdybym sie uparła, to może fundamenty bysmy wylali, ale wole nie ryzykować, w każdej chwili może przyjść zima...

Na jakim jesteś etapie z tego co wyczytałam, to już tylko czekasz na pozwolenie...? :p

Motylku to chyba mogę Ci polecić mojego architekta który mieszka właśnie w Zagórzu, może niedaleko twojej działki. Jak wąska jest Twoja działka? :o

Mąż sam ten humus ściagnie, ale to dopiero na wiosnę, od kwietnia zaczynamy, umowy z wykonawcami podpisane, mamy dwóch wykonawców na stan surowy otwarty i do końca wakacji powinniśmy miec domek przykryty :p

Elu ciekawa jestem jaki domek ci sie spodobał, podaj link do projektu... musisz jednak miec na uwadze to, że jeśli zamierzasz wprowadzac jakies wieksze zmiany to nie radze kupowac gotowego projektu, tylko zrobic na zamówienie, wychodzi o wiele taniej i solidniej :p

Niestety projekt który jest najbliższy naszym oczekiwaniom znaleźliśmy w najnowszym katalogu wydawnictwa Koncept (jest to domek Alpinia) ale nie ma go w internecie. Jest szeroki na 7,6 m więc idealny na naszą działkę. Niestety ma bardzo brzydki wygląd z zewnątrz - pasowałabym nam inna stylistyka i do tego potrzebujemy fachowej opinii.

Poniżej wklejam linki domków które nam się podobają (z zewnątrz)

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m400bb221eb9fc

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4497ce9bb36e7

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43a167a5ad04c

Z uwagi na gabaryty naszej działki pewnie wybierzemy dom z dachem dwuspadowym (taki jak w tym trzecim linku) ale nie ukrywam, ze bardziej podobają nam się dachy czterospadowe. Ech życie to trudne wybory...

witaj Pedzelito

Na jakim jesteś etapie z tego co wyczytałam, to już tylko czekasz na pozwolenie...? :p

Tylko? :) Dla mnie to dopiero. Na warunki zabudowy czekałem 5 miesięcy i to mi opóźniło budowę o rok. :evil:

Ale może wyjdzie mi to na dobre - mam całą zimę na czytanie forum. ;)

Jutro podpisuję umowę z ekipą która mi wybuduję chałupkę.

A buduję Niewielkiego - http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=337&IdKolekcji=

a dla zainteresowanych nim zapraszam do tematu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62107&postdays=0&postorder=asc&start=0

Motylku sliczne te domki, które wybraliście, dokładnie w moim typie, mam zreszta podobny, od zawsze podobały mi sie czterospadowe ale bałam się niskich skosów na poddaszu i dlatego miedzy innymi wybrałam sie do architekta i w końcu zrobilismy projekt indywidualny, ścianke kolankowa mamy 140 cm więc będzie funkcjonalnie, przy tym proporcje domu zostały zachowane.

Jakiej wielkości dom zamierzacie zbudować?

Pedzelito podoba mi sie Twój projekt nie tylko na zewnatrz, srodek rowniez ok., zmieniałeś cos?

Faktycznie, droga do pozolenia na budowę w twoim przypadku to droga przez ciernie... tym wieksza czeka cie radość, kiedy otrzymasz decyzje ze starostwa.Ja sie cieszyłam przez chwilkę, ale moja radość i tak przesłonięta jest przerożnymi obawami dotyczącymi budowy,..,.

Ekipe mamy, umowy podpisane, teraz matrwię sie prądem, bo nie wiem czy zdaża go podłączyć (wykonujemy dokumentację projektowo-prawną u elektryka) i bedę musiała kupić agregat, ceny szaleją, a tu nie ma gdzie składowac materiałów, które ewentualnie moglibyśmy juz kupić..itd.. :-? :wink:

Pedzelito podoba mi sie Twój projekt nie tylko na zewnatrz, srodek rowniez ok., zmieniałeś cos?

quote]

Zmieniałem:

- z dwóch stron poszerzyłem po 75cm

- zamiast szaf zrobię saunę

- lewa ściana łazienki przesunięta o 75 cm

- przez w/w zmiany pokoje na poddaszu będą większe

Wszystko wg rysunku:

http://img221.imageshack.us/img221/6366/niewielkizmianynaprojekvv3.jpg

Fajnie to wszystko wykombinowałeś na parterze, pokoje na górze zwiększą swoja powierzchnię, to tez duzy plus,ale jak jest u ciebie ze ścianką kolankową, nie za nisko?

Niewielki to taki specyficzny domek że taj ścianki to nie ma :) ale ja zdecydowałem sie dać jednego pustaczka przez co powiększę pomieszczenia na górze.

To nie domek, ale całkiem spory DOM! U mnie netto jest 180m2 i tak liczę, liczę by zorientować sie w kosztach jakie czekają mnie w przyszłym roku :o I tak robocizna stanu surowego otwartego to 23 tys., ściany bk, dach dachówka ceramiczna...Całość stan sur.otwarty..nie mam pojęcia, a jak to u ciebie wyglada, masz jakiś rzeczywisty kosztorys?

To nie domek, ale całkiem spory DOM! U mnie netto jest 180m2 i tak liczę, liczę by zorientować sie w kosztach jakie czekają mnie w przyszłym roku :o I tak robocizna stanu surowego otwartego to 23 tys., ściany bk, dach dachówka ceramiczna...Całość stan sur.otwarty..nie mam pojęcia, a jak to u ciebie wyglada, masz jakiś rzeczywisty kosztorys?

Fakt, miał być Niewielki ale po zmianach jakie wspólnie z budującymi go zrobiliśmy to Niewielki będzie tylko z nazwy. Oczywiście kosztorysu nie mam ale zakładam że zmieszczę się w 300 tysiakach. Wiem że nie będzie łatwo ale mam nadzieje... ;)

Pedzelito na pewno sie zmieścisz zbytnio nie szalejąc, na naszym podkarpaciu ceny, zwłaszcza robocizny jednak znacznie niższe niz gdzies w centum dlatego koszty trudno porownywać z budującym w innym zakątku Polski... Ale na pewno szacujesz jakoś stan surowy, jestem ciekawa za ile zamierzasz postawic ten domek?

Pedzelito na pewno sie zmieścisz zbytnio nie szalejąc, na naszym podkarpaciu ceny, zwłaszcza robocizny jednak znacznie niższe niz gdzies w centum dlatego koszty trudno porownywać z budującym w innym zakątku Polski... Ale na pewno szacujesz jakoś stan surowy, jestem ciekawa za ile zamierzasz postawic ten domek?

Hmmm, myślę o ok. 120 tys. za surowy z dachem. Ale naprawdę mogę sie mylić bo do budowy podchodzę na zasadzie "i tak muszę ją zrobić" więc założyłem sensownie podchodzić do kwestii wszelkich decyzji (matriał, robocizna) i cena nie powinna wyjść bardzo wysoka.