aga2302 05.11.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witam was:)U mnie polacone czyli już nie bedzie się lalo na glowe, ale strasznie mi sie wszystko przeciąga aż mam dość budowy na ten rok, nie wstawiamy okien(oprócz dachowych oczywiście)Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.11.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witam wszystkich.Porady elektryka oferuję. Piszcie jak bedą problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 05.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witajcie, gratuluję Aga załacenia (widziałem) domek zaczyna przypominać domek. Dzięki retrofood za info. Będziemy pytać [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 05.11.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Witaj retrofood! W moim domku właśnie gości elektryk i kończy instalacje, powolutku mu to idzie ale mi się już nie śpieszy bo tynki odkładam na przyszły rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2302 06.11.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witajcie, gratuluję Aga załacenia (widziałem) domek zaczyna przypominać domek. Dzięki retrofood za info. Będziemy pytać [/b] a skąd wiedzialeś że to moja chalupka:)?Moim zdaniem idzie strasznie wolno ale tak to jest jak sie buduje pierwszy raz i nie ma sie bladego pojęcia o pewnych rzeczach, do krycia panowie wroca dopiero za dwa tygodnie, ale powiedzieli że śnieg im nie przeszkadza wiec ok:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 06.11.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witajcie, gratuluję Aga załacenia (widziałem) domek zaczyna przypominać domek. Dzięki retrofood za info. Będziemy pytać [/b] a skąd wiedzialeś że to moja chalupka:)?Moim zdaniem idzie strasznie wolno ale tak to jest jak sie buduje pierwszy raz i nie ma sie bladego pojęcia o pewnych rzeczach, do krycia panowie wroca dopiero za dwa tygodnie, ale powiedzieli że śnieg im nie przeszkadza wiec ok:)Pozdrawiam bo ja taki spostrzegawczy jestem, może dlatego, że buduję trochę podobny do Twojego , a włąściwie rozpoznała go po domach sąsiednich moja córka. Ja przykryłem i od jutra zaczynam ściąganie dachówki, tylko po to by ułożyć podobną ale inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 07.11.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja przykryłem i od jutra zaczynam ściąganie dachówki, tylko po to by ułożyć podobną ale inna. Tomasz,Ty po tej budowie to zostaniesz chyba mistrzem przeładunku!! Pozdrawiam rencistą ze schorzeniami stawów kolanowoo łokciowych i chroniczym lękiem przed betoniarką. A nerwicę już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 07.11.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 a ponadto na składy budowlane będę jeździł lupą i sprawdzał czy przypadkiem wszystko jest w tym samym odcieniu (tu piję do mojej pomiesznej dachówki grafitowej z szarą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 10.11.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 haloooooo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2302 11.11.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 mam nadzieje że mój dach jak w końcu bedzie usatysfakcjonuje mnie i męża:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 12.11.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 mam nadzieje że mój dach jak w końcu bedzie usatysfakcjonuje mnie i męża:) a czym będziecie kryć ?? bo widziałem, ze złacone macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2302 12.11.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 brass brązowy ma leżeć, ceramika byla troche za wysoką pólką dla nas ale mam nadzieje ze ladnie wyjdzie póki co czekam na poprawe pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 12.11.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 brass brązowy ma leżeć, ceramika byla troche za wysoką pólką dla nas ale mam nadzieje ze ladnie wyjdzie póki co czekam na poprawe pogody to tak jak u mnie. ja myślę że cementowa przetrwa równie długo jak ceramiczna, a w niektórych kwestiach jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 12.11.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam wszystkich. Porady elektryka oferuję. Piszcie jak bedą problemy. no poproszę: kto pokrywa koszty wykonania pomiaru geodezyjnego przyłącza przedlicznikowego ? kto ponosi koszt uziomu i pomiaru uziemienia tablicy licznikowej? zakład energetyczny na którego wniosek wykonuje go jakaś firma czy inwestor, kóry opłaca tzw. opłatę stała do zakładu, a pomimo to musi w/w opłaty uiścić wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.11.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 kto pokrywa koszty wykonania pomiaru geodezyjnego przyłącza przedlicznikowego ? kto ponosi koszt uziomu i pomiaru uziemienia tablicy licznikowej? zakład energetyczny na którego wniosek wykonuje go jakaś firma czy inwestor, kóry opłaca tzw. opłatę stała do zakładu, a pomimo to musi w/w opłaty uiścić wykonawcy. Ja tu bedę zaglądał, ale szybciej odpowiem, jak ktoś napisze na priv. 1. Nie wiem. Jestem elektrykiem, a nie geodetą, ani inwestorem. A poza tym u mnie tablice licznikowe wykonuje się w granicy działki, więc wszystko co na działce należy do inwestora i on za wszystko płaci. A za przyłącze zapłacił opłatą przyłączeniową. 2. W dzisiejszych czasach nalezy wykonywać uziom fundamentowy w czasie wykonywania fundamentów budynku, więc nie ma potrzeby później wykonywać drugiego, ani wykonywać jego pomiarów!!! A jak ZE chce se uziemić przylącze to niech se zapłaci. 3. Jeśli uziomu fundamentowego nie wykonano to uziom zewnętrzny (wraz z pomiarem) wykonuje się po zaciskach prądowych przyłącza, (po liczniku) a więc należy do inwestora i inwestor za niego płaci. Tylko należy uważać, bo mędrcy z ZE punkt podzialu PEN na PE i N (zacisk od uziomu) lubią zaplombować tak, że inwestor nie ma potem do niego dostępu. TO BŁĄD!!! Później nie można wykonywać pomiarów instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.11.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 To wrzucę Wam trochę do zastanowienia się. Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy Ważnym składnikiem układu wyrównywania potencjałów w budynku jest uziom fundamentowy. Spełnia on korzystną rolę w różnych systemach ochrony, nie tylko w ochronie przeciwporażeniowej. Sposób wykonania uziomu fundamentowego zależy od rodzaju fundamentu. W każdym przypadku powinien to być uziom sztuczny z taśmy stalowej o przekroju co najmniej 30×3,5 mm lub z pręta stalowego okrągłego o średnicy co najmniej 10 mm. Zaleca się wyroby ze stali gołej, bo ewentualna warstwa ochronna cynku i tak szybko znika wskutek procesów elektro-chemicznych. Stali cynkowanej używa się natomiast na połączenia uziomu z szyną wyrównawczą budynku i z ew. mostkiem dylatacyjnym. Nad podłożem fundamentu ławowego uziom umieszcza się tak, aby beton tworzył jego otulinę o grubości nie mniejszej niż 5 cm. W fundamencie wannowym uziom umieszcza się w spodniej warstwie betonu, wzdłuż zewnętrznej krawędzi płyty fundamentowej, poniżej warstwy izolacyjnej. Elementy uziomowe zatapia się w fundamentach ścian zewnętrznych budynku, tak by tworzyły zamknięty kontur. Jeśli jego wymiary są większe niż 20×20 m, to dodaje się dalsze elementy uziomowe, zwłaszcza w fundamentach ścian wewnętrznych, by poszczególne kontury miały wymiary nie przekraczające podanej wartości. Uziom powinien być sprawdzony przez elektryka przed wylaniem betonu. Sugerowane czasami wykonanie naturalnego uziomu fundamentowego, z wykorzystaniem samego zbrojenia fundamentu, jest już przeżytkiem. W takim przypadku trudno uzyskać niezawodną ciągłość elementów metalowych uziomu, trudniej to elektrykowi sprawdzić i trudniej elektrykowi wyegzekwować od budowlanych, że problem należy do jego kompetencji. Połączenia prętów drutem wiązałkowym i w podobny sposób wykonane, są wystarczające przy prądach piorunowych, ale mogą okazać się zawodne przy uszkodzeniach w instalacji lub sieci elektroenergetycznej. Ponadto najpewniej uniemożliwią objęcie uziomu fundamentowego ochroną katodową, która wymaga doskonałej ciągłości elektrycznej chronionego uziomu. Elektryk, który w Europie XXI wieku, zgadza się na wznoszenie budynku bez uziomu fundamentowego sztucznego i projektuje bądź wykonuje w tym budynku instalację elektryczną, powinien ze wstydu zapaść się pod ziemię, najlepiej pod tym wybrakowanym fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.11.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam,A u mnie męczą się jeszcze z dachem....tracę nadzieję, że w tym roku uda im sie skończyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.11.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam, A u mnie męczą się jeszcze z dachem....tracę nadzieję, że w tym roku uda im sie skończyć. Ale coś już jest http://foto2.m.onet.pl/_m/9c537303409786ca77441c53307e41d2,10,19,0.jpg A za oknem to już chyba wiosna? Mac - nie martw się od czwartku wiosna do połowy grudnai potem ponoć definitywnie koniec z budowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 20.11.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mac - nie martw się od czwartku wiosna do połowy grudnai potem ponoć definitywnie koniec z budowaniem Piękne rzeczy Sebo gadasz, oj piękne, oby to prawda była bo depresja mnie łapie że nie wszystko mam dokończone a już śniegiem przykryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.11.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Pędzel - znasz takie powiedzenie co nagle to po diable... Nie martw się i na Ciebie przyjdzie pora żeby sie Wykańczać... Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts