AAgnieszk 05.12.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Koparkowy spisał się na 5-tkę, szóstki mu nie dam, bo zamiast zabrać te korzenie, zostawił wielką górę, a teraz mam problem... dzwoniłam do firmy która mi wykopywała i owszem weżmie je, ale 140 zł będzie mnie to kosztowało... to już sama nie wiem co z tymi korzeniami zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 05.12.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 a spalic nie mozesz? oszczędzisz 140 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 05.12.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 No pewnie, że spaliłabym, w końcu mam w tym wprawę, spaliłam mnóstwo gałęzi po tych drzewach, praktycznie działka była nimi przykryta... ale to jest mokre, bo wyjęte z ziemi i nawet w przyszłym roku by można było gdy przeschnie, ale też pewnie takie korzenie po topoli są trudne do palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 05.12.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 A może znajdzie się jakiś chętny sąsiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 06.12.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Na razie niech sobie tam będą, przy budowie coś się wymyśli, może przy jakiejś okazji ktos nam wywiezie i będzie taniej... Nie wszystko można od razu... ale ja jestem w gorącej wodzie kąpana i chciałabym już... budowa nauczy mnie cierpliwości... na pewno Kupiliśmy elektrykę na cały dom, tzn. przewody, skrzynki itp...teraz rozgladamy sie za pustakami (siporex) może będzie możliwość odbioru dopiero w kwietniu, kupilibyśmy też metal, ale na nieogrodzonej działce trzymać takie skarby, to spore ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 06.12.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Metalu nie polecam, zawsze to skup kusi niepracujących...własciwie nie tylko niepracujących... Dobrze, ze już powoli kupujecie. Potem bedzie może mniej do zapamiętania. Ja też jestem w gorącej wodzie kąpana i wkurzam się strasznie a cierpliwosci nie mam wcale więcej niż powinno być.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 06.12.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 AAgnieszk@ gdzie kupowaliście stal? Moze gdzieś niedaleko mam...Mój tata dzis zadzwonił żeby kupować póki jest najtańsza, bo jak gaz pójdzie w górę ....I jeszcze pytanie, oni nie przetrzymają u siebie na składzie stali do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lena z Rzeszowa 06.12.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Hej,Wiolasz: działkę mam w Kielnarowej, 6km od Rzeszowa. Studnię kopał mi jeden gość, ale badanie gruntu zlecałam innem, a inny "magik" szukała wody.Mętlik!!! Daj znać czy doszedł adres na PRV do studniarza.AAgnieszka-cieszę się, że podoba Ci się mój projekt. Mam nadzieję, że chałupa będzie szałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 06.12.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 To witaj sąsiadko Gościa na badanie gruntu juz znalazłam, teraz tylko szukam studniarza, na adres poczekam jeszcze bo coś nie ma.. Lena, to juz ekipę do roboty od wiosny masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Nie mam adresu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 A studnia ma być kopana czy wiercona?? I taka i tak arobi facecik z Borku Nowego Kuk Jan Tel daję na PW - dzwonić zawsze wieczorem Szkoda ze mało Was widać na gr Podkarpackiej - niepotrzenie sie rozczłonkowaliśmy ... Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Sebo , ja ciągle czytam, ale jestem na etapie planowania.... Studnia kopana, bo wiercona nie nazbiera mi tyle wody..Poza tym ziemia gliniasta strasznie i geolog, który ma robić mi badanie gruntu radził kopać. Zna tamte tereny i tamtą ziemię...Musimy chyba zrezygnować też z piwnicy bo sąsiadom woda stoi w piwnicy jak popada porządnie. Jeszcze wszystkiego nie wiem na bank, bo dziś-jutro mapka od geodety, wczoraj dopiero rozmawialismy z firmą budowlaną i za tydzień dokładny koszt robót nam poda. Wczoraj podał w przybliżeniu 80-90 tys. razem z materiałami...czy to dużo?? Z drugiej strony wszystko sam załatwia, ma upusty itp...no i gdybysmy w marcu zaczęli to czerwiec-lipiec miałabym stan surowy otwarty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Wiola piwnica jak najbardizej tak (takie jest moje zdanie) chociaz jedną by na kotłownię było. Drenaż sobie z tym poradzi. na 6m są już gliny piaszczyste :)na naszym terenie. Zastanów się już teraz na etapie planowania nad rodzajem POŚ-a - jeżli masz tak gliniasta dziąłkę jedynym rozwiązaniem chyba będize poś bezdrenażowy, zastanów się nad kotłem (na jakie paliwo) wg niego postawisz komin. co do kosztu przelicz to na m2 - tzn ile wychodzi Ci za 1m2 - wtedy Ci powiem czy tanio czy drogo - no i jaie wstawi Ci materiały. I tak ogólnie to powodzenia i najważniejsze to cały czas do przodu sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Z tą piwnicą to nie tak prosto. Wychodzi dośyc drogo w porównaniu z tym, do czego miała służyć. Chcieliśmy piwnicę najbardziej do ustawienia pieca. Z tego co pamietam to ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym ale też i piec chyba na paliwo stałe, a do tego nie potrzebna byłaby koniecznie piwnica. Zrobilibyśmy większy garaz z dodatkowym pomieszczeniem na węgiel czy drzewo. Jakie materiały?? a czy ja się znam? NIc a nic kompletnie...nie wiem, które lepsze które gorsze. Jakczytam forum to tylko głowa mnie boli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 i co to jest POŚ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Jeżlei masz cenę za stan surowy rządaj 1. zastosowanych materiaów z dokładna ich specyfikacją - wtedy rzut na forum i my to tu juz dobrze przewertujemy Poś - to przydomowa oczyszczalnia ścieków. Jeżeli planujecie kocioł na paliwo stałe - nie daj się zwieżć wykonawcom i zrób komin z cegły pełnej o przekroju 20x20 cm. Nie będziesz żalowała tego kroku - mówię Ci - osobny oczywiście dla kominka - osobny dla kotła na paliwo stałe. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 OOO juz mi coś świtaKanalizacji nie ma- będzie POŚ. Budujemy z takiej czerwonej ale nie mała cegła tylko chyba nazywa sie dziurawka...komin będzie dodatkowy oprócz tego od kominka, to wiem. W projekcie jest ogrzewanie na gaz ale my gazu nie podłączamy. Całość dostanę za tydzień to wtedy wrzucę wszystko i debatujcie...Przyznam że mnie kusi, bo nie musiałabym martwić się o kolejne ekipy itp...A facet jest z moich przyszłych okolic, wiec jakby co będziemy ciut dalszymi sąsiadami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 OOO juz mi coś świta Kanalizacji nie ma- będzie POŚ. Budujemy z takiej czerwonej ale nie mała cegła tylko chyba nazywa sie dziurawka... komin będzie dodatkowy oprócz tego od kominka, to wiem. W projekcie jest ogrzewanie na gaz ale my gazu nie podłączamy. Całość dostanę za tydzień to wtedy wrzucę wszystko i debatujcie... Przyznam że mnie kusi, bo nie musiałabym martwić się o kolejne ekipy itp...A facet jest z moich przyszłych okolic, wiec jakby co będziemy ciut dalszymi sąsiadami... Jeżlei dobrze rozumiem - komin z dziurawki - BŁĄD !!! - mam tłumaczyć?? Tylko cegła pełna zwykła !!!! Jak potrzebny będzie Ci POŚ, Instalcje - zapraszam do siebie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Sebo, komin normalny, z pełnej cegły. Dom z dziurawki-to sie chyba nazywa pustak ceramiczny czy jakoś tak, wielkość jak pustak tylko czerwony i ....z dziurami Co do POŚ na pewno skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Sebo, komin normalny, z pełnej cegły. Dom z dziurawki-to sie chyba nazywa pustak ceramiczny czy jakoś tak, wielkość jak pustak tylko czerwony i ....z dziurami Co do POŚ na pewno skorzystam Znaczy sie z POROTHERMA budowac będziecie Fajnie - jaka grubość??? ściany zewnętrznej ??? 38 czy 44 cm?? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts