Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających na wiosnę 2007 z PODKARPACIA

Gość AAgnieszk@

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No pewnie, że spaliłabym, w końcu mam w tym wprawę, spaliłam mnóstwo gałęzi po tych drzewach, praktycznie działka była nimi przykryta... ale to jest mokre, bo wyjęte z ziemi i nawet w przyszłym roku by można było gdy przeschnie, ale też pewnie takie korzenie po topoli są trudne do palenia :evil: :o

Na razie niech sobie tam będą, przy budowie coś się wymyśli, może przy jakiejś okazji ktos nam wywiezie i będzie taniej...

Nie wszystko można od razu... ale ja jestem w gorącej wodzie kąpana i chciałabym już... budowa nauczy mnie cierpliwości... na pewno 8)

Kupiliśmy elektrykę na cały dom, tzn. przewody, skrzynki itp...teraz rozgladamy sie za pustakami (siporex) może będzie możliwość odbioru dopiero w kwietniu, kupilibyśmy też metal, ale na nieogrodzonej działce trzymać takie skarby, to spore ryzyko :o

Metalu nie polecam, zawsze to skup kusi niepracujących...własciwie nie tylko niepracujących...

Dobrze, ze już powoli kupujecie. Potem bedzie może mniej do zapamiętania. :lol:

Ja też jestem w gorącej wodzie kąpana i wkurzam się strasznie a cierpliwosci nie mam wcale więcej niż powinno być.. :-?

Hej,

Wiolasz: działkę mam w Kielnarowej, 6km od Rzeszowa. Studnię kopał mi jeden gość, ale badanie gruntu zlecałam innem, a inny "magik" szukała wody.

Mętlik!!! Daj znać czy doszedł adres na PRV do studniarza.

AAgnieszka-cieszę się, że podoba Ci się mój projekt. Mam nadzieję, że chałupa będzie szałowa.

Sebo , ja ciągle czytam, ale jestem na etapie planowania....

Studnia kopana, bo wiercona nie nazbiera mi tyle wody..Poza tym ziemia gliniasta strasznie i geolog, który ma robić mi badanie gruntu radził kopać. Zna tamte tereny i tamtą ziemię...Musimy chyba zrezygnować też z piwnicy bo sąsiadom woda stoi w piwnicy jak popada porządnie.

Jeszcze wszystkiego nie wiem na bank, bo dziś-jutro mapka od geodety, wczoraj dopiero rozmawialismy z firmą budowlaną i za tydzień dokładny koszt robót nam poda. Wczoraj podał w przybliżeniu 80-90 tys. razem z materiałami...czy to dużo?? Z drugiej strony wszystko sam załatwia, ma upusty itp...no i gdybysmy w marcu zaczęli to czerwiec-lipiec miałabym stan surowy otwarty...

Wiola piwnica jak najbardizej tak (takie jest moje zdanie) chociaz jedną by na kotłownię było. Drenaż sobie z tym poradzi. na 6m są już gliny piaszczyste :)na naszym terenie. Zastanów się już teraz na etapie planowania nad rodzajem POŚ-a - jeżli masz tak gliniasta dziąłkę jedynym rozwiązaniem chyba będize poś bezdrenażowy, zastanów się nad kotłem (na jakie paliwo) wg niego postawisz komin. co do kosztu przelicz to na m2 - tzn ile wychodzi Ci za 1m2 - wtedy Ci powiem czy tanio czy drogo - no i jaie wstawi Ci materiały.

I tak ogólnie to powodzenia i najważniejsze to cały czas do przodu :)

sebo8877

Z tą piwnicą to nie tak prosto. Wychodzi dośyc drogo w porównaniu z tym, do czego miała służyć. Chcieliśmy piwnicę najbardziej do ustawienia pieca. Z tego co pamietam to ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym ale też i piec chyba na paliwo stałe, a do tego nie potrzebna byłaby koniecznie piwnica. Zrobilibyśmy większy garaz z dodatkowym pomieszczeniem na węgiel czy drzewo.

Jakie materiały?? a czy ja się znam? NIc a nic kompletnie...nie wiem, które lepsze które gorsze. Jakczytam forum to tylko głowa mnie boli.. :-? :oops:

Jeżlei masz cenę za stan surowy rządaj

1. zastosowanych materiaów z dokładna ich specyfikacją - wtedy rzut na forum i my to tu juz dobrze przewertujemy :)

Poś - to przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Jeżeli planujecie kocioł na paliwo stałe - nie daj się zwieżć wykonawcom i zrób komin z cegły pełnej o przekroju 20x20 cm. Nie będziesz żalowała tego kroku - mówię Ci - osobny oczywiście dla kominka - osobny dla kotła na paliwo stałe.

Sebo8877

OOO juz mi coś świta

Kanalizacji nie ma- będzie POŚ.

Budujemy z takiej czerwonej ale nie mała cegła tylko chyba nazywa sie dziurawka...

komin będzie dodatkowy oprócz tego od kominka, to wiem. W projekcie jest ogrzewanie na gaz ale my gazu nie podłączamy.

Całość dostanę za tydzień to wtedy wrzucę wszystko i debatujcie...

Przyznam że mnie kusi, bo nie musiałabym martwić się o kolejne ekipy itp...A facet jest z moich przyszłych okolic, wiec jakby co będziemy ciut dalszymi sąsiadami...

OOO juz mi coś świta

Kanalizacji nie ma- będzie POŚ.

Budujemy z takiej czerwonej ale nie mała cegła tylko chyba nazywa sie dziurawka...

komin będzie dodatkowy oprócz tego od kominka, to wiem. W projekcie jest ogrzewanie na gaz ale my gazu nie podłączamy.

Całość dostanę za tydzień to wtedy wrzucę wszystko i debatujcie...

Przyznam że mnie kusi, bo nie musiałabym martwić się o kolejne ekipy itp...A facet jest z moich przyszłych okolic, wiec jakby co będziemy ciut dalszymi sąsiadami...

Jeżlei dobrze rozumiem - komin z dziurawki - BŁĄD !!! - mam tłumaczyć??

Tylko cegła pełna zwykła !!!!

Jak potrzebny będzie Ci POŚ, Instalcje - zapraszam do siebie :)

Sebo8877

Sebo, komin normalny, z pełnej cegły. Dom z dziurawki-to sie chyba nazywa pustak ceramiczny czy jakoś tak, wielkość jak pustak tylko czerwony i ....z dziurami :D

Co do POŚ na pewno skorzystam :lol:

Znaczy sie z POROTHERMA budowac będziecie :) :p

Fajnie - jaka grubość??? ściany zewnętrznej ??? 38 czy 44 cm??

Sebo8877