Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam,

trochę z opóźnieniem postaram się opisać co działo się w końcówce kwietnia na budowie.

Kontynuowaliśmy murowanie ścian, otworów okiennych i drzwiowych (nadproża) i ścian działowych parteru. Wszystko szło w kierunku przygotowania pod założenie stropu.

Tu mała zmiana w stosunku do projektu - zdecydowałem sie na strop Teriva w miejsce filgrana. Raz, że musiałbym ściągać ten strop aż ze Słupska, płacić koszty transportu gabarytowego i najmować dźwig na budowie. Teriva jest dostępna na miejscu , położy ją moja ekipa w ramach ceny no i wyszło taniej.

Wylaliśmy też podest spocznika, filary i łuki przed wejściem do domu.

Po długim weekendzie przyjechał też komin systemowy i już go postawiliśmy - nawet nie jest specjalnie duży. To dobrze bo będziemy budować kominek minimalistyczny i nie zależy mi na przytłoczeniu salonu kominem.

Dzisiaj w południe przyjechał transport ze stropem i ekipa przystępuje do jego ułożenia.

Mam też dobry namiar na studniarza - jak ktoś jest zainteresowany to prosze o wiadomość na priv.

• 3 weeks później...

Trochę tytułem żartu ale fakt - po podstęplowaniu stropu trochę się ściemniło ;)

Zgodnie z planem, w ostatni dzień maja zalewaliśmy położony wcześniej strop Teriva.

Bloczki i belki wykonane perfekcyjnie w MARSBUD-zie pasują jak ulał do naszego Tymianka. Ekipa murarska, jak zwykle, szybko i sprawnie ułożyła wszystko zgodnie ze sztuką i możemy już oglądać sufit lub podłogę piętra - zależy od punktu spojrzenia. Trochę się obawialiśmy pogody bo piątek i sobota (29 i 30 maja) zapowiadał się deszczowo ale udało się i 9 m3 betonu pokryło całe 150 m2 powierzchni stropu.

Założone też zostały kotwy do więźby dachowej w niektórych miejscach i czekamy aż wszystko dobrze zwiąże.

Teraz zostanie tylko postawić ściany kolankowe i mury poddasza - potem już więźba, dachówka i będziemy świętować stan surowy otwarty.

Jak na razie prace na budowie idą zgodnie za planem i listopadowy termin zamieszkania wydaje się być aktualny.

Trzymajcie kciuki!

Relacja fotograficzna w galerii na blogu.

Zapraszam do oglądania.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Podobnie ....znajomy ma do sprzedania :

- wełnę mineralną.Cześć w rolkach, część w prostokątach. Rolek bodaj 16 szt, prostokątów 34 szt. Warta w sklepie ok 1750 zł, oddam za 1000 zł.

Mam też duzą płytę gipsową, stelaże do ścianek działowych, drzwi łazienkowe.

Zainteresowani prosze o odpowiedz na prv

• 1 month później...

witam,

Trochę milczałem ale roboty mam w bród, praca dyplomowa i jeszcze budowa, to się trochę deaktywowałem.

Jutro wrzucę trochę zdjęć na bloga.

Co do postępów na budowie:

- dach piękny gotowy ;)

- instalacje (woda, kanaliza, biały montaż, grzanie, wentylacja, odkurzacz) gotowe,

- posadzki wylane,

- u mnie z uwagi na ogrzewanie podłogowe trochę nietypowo to poszło, bo musiałem zalać przewody na obu kondygnacjach.

Teraz jeszcze 10 dni na podsuszenie posadzek i będzie można stawiać rusztowanie do tynkowania.

Przyszły już pierwsze kafle do łazienki na parterze i rozglądamy się za resztą kafli i podłogami.

Schody udało się zamówić za naprawdę dobrą cenę - mam z sapeli taniej niż u niektórych z sosny bejcowane. I do tego piękne balustrady w cenie.

Kominek sobie na razie odpuszczam - zacznę wiosną - budżet nie wytrzyma, ale swój typ już mamy - skromny, minimalistyczny narożny , z delikatnym wykończeniem/obramowaniem marmurowym - reszta w płycie GK.

Ogrzewanie podłogowe będzie gotowe do wygrzewania za 20 dni. Rekuperacją też włączymy na maksa. W sumie to nie spieszy się nam bardzo ale cały czas celujemy w końcówkę grudnia, może nie jeszcze na stałe ale już meble będziemy wnosić i kartony przeprowadzkowe ( a mamy ich 100) powoli rozpakowywać.

I to będzie najbardziej oczekiwany moment - na razie żyjemy na kartonach i zestawie ratunkowym ciuchów.

Ale jakoś dajemy radę. :)

Zapraszam od jutra na bloga - będą nowe zdjęcia.

pozdrawiam,

hiromi

PS

gdyby ktoś ze znajomych poszukiwał ciekawie położonych działek budowlanych w Białuniu o pow. 1505 m.kw., z warunkami zabudowy i dobrą ceną - zapraszam na priv.

• 1 month później...

Sprzedam dom według projektu Dandys (kilka przeróbek na wzór Tyberiusza i Dandysa1) w malowniczej miejscowości Kliniska Wielkie pod Szczecinem. Oferta godna uwagi, gdyż chcę sprzedać dom budowany dla siebie, dopracowany, dopieszczony. Nie buduj sam, nie czekaj dwa lata na moment kiedy wniesiesz meble. Wprowadź się za 3 miesiące a czas zamiast na budowę poświęć przyjemnościom i rodzinie. Cena bardzo atrakcyjna. Szczegóły znajdziesz na stronie http://kliniska.info.pl/

http://lh6.ggpht.com/_rO4TfoxBKEs/SvRZKtPPWrI/AAAAAAAACgw/Z88uiuRPAvg/s720/276.JPG

• 1 month później...
  • 2 months później...
Sprzedam dom według projektu Dandys (kilka przeróbek na wzór Tyberiusza i Dandysa1) w malowniczej miejscowości Kliniska Wielkie pod Szczecinem. Oferta godna uwagi, gdyż chcę sprzedać dom budowany dla siebie, dopracowany, dopieszczony. Nie buduj sam, nie czekaj dwa lata na moment kiedy wniesiesz meble. Wprowadź się za 3 miesiące a czas zamiast na budowę poświęć przyjemnościom i rodzinie. Cena bardzo atrakcyjna. Szczegóły znajdziesz na stronie http://kliniska.info.pl/

Na pewno dopieszczony ? Patrzac na budowe balkonu, wydaje mi sie, ze jest tam maly mostek termiczny ;)

Fantom

Masz rację ... wydaje Ci się ;-)

Jakbyś się lepiej przyjrzał to byś dojrzał, że balkon jest obłożony styropianem z każdej możliwej strony, od dołu, od góry i po bokach. Na styropianie jest położona wylewka a pomiędzy nią a posadzką w domu jest 5cm styropianu uszczelnionego pianką. I że niby gdzie ten mostek ma się tworzyć?

• 10 months później...