BCS 13.01.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 ... Zależy mi na jak najbardziej bezobsługowym. ... Z groszkiem i jego bezobsługowością to się nie da, po pierwsze dobre paliwo i ustawienia, im lepiej dobrane tym mniej syfu i popiołu, po drugie regularne czyszczenie daje lepsze odprowadzenie ciepła ze spalin- mniejsze zużycie paliwa. Jak kupisz za dużej mocy to przy lekkiej zimie duże straty na biegu jałowy, a trzeba wysokawą temperaturę trzymać coby nie zardzewiał (dolna powrotna rura min 52st warto zastosować mieszacz czterodrożny), pół sukcesu to suchy węgiel - kompromisu brak, ale więcej zależy nie od pieca tylko od zewnętrznych czynników. Ja mam Markusa z Marek, można kupić u Szatkowskich w Teresinie- jedna z zalet jaka zadecydowała u nie o zakupie, to że serwis blisko, a tu (odpukać) 5 lat bez awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 13.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Artur-69, dziekuje za szybką i wyczerpujacą odpowiedź. Czy ten Markus ma dwie komory spalania i duzy zasobnik ? Kupowałam w Teresinie u Szatkowskich materiały do hydrauliki i widziałam tam taki kocioł za coś ok. 10 000zł. Nie spisałam sobie niestety nazwy. Czy to taki kocioł? Najchetniej kupiłabym kocioł, który wystarczy zasypac raz na kilka dni... Ale też żeby był bezawaryjny lub prawie bezawaryjny... Dlatego tak wazne sa dla mnie opinie uzytkowników, którzy je juz eksploatują. Napisałeś, że "... więcej zalezy nie od pieca tylko od zewnętrznych czynników..." Możesz rozwinąć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 14.01.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Dawno nie bylem u Szatkowskich (ze 3lata) to nie wiem co tam jest, czynniki zewnętrzne -niezależne od producenta pieca, jakość węgla, jego ustawienie do węgla który co roku się zmienia, czyszczenie pieca,- jak ktoś nie lubi prac w kotłowni, to może się okazać, że groszek nie jest najtańszy, czyszczenie/ładowanie/konserwacja jest kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 14.01.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No tak, oczywiście, że to jest związane z tego rodzaju ogrzewaniem, niestety... Chyba mało jest osób, które lubią prace w kotłowni a na pewno nikt nie lubi kłopotów związanych z awariami. Nie miałam czasu ale popatrzę na kocioł, który Ty masz. Całe szczęście, nie jest to decycja na już, mam jeszcze chwilkę na szukanie. Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jeszcze mam pytanie odnośnie oczyszczalni ścieków, miała być - na przełomie roku - prowadzona kanalizacja ciśnieniowa w miejscu, gdzie się buduję. Niestety, w gminie powiedziano mi, że otrzymali dotację z UE, jednak jest "mały" poślizg i prace zaczną się dopiero w przyszłym roku. Ja muszę niestety zamieszkać już w tym, więc nie mam w tej chwili wyboru. Czy ktoś z Was użytkuje jakąś niedrogą ale niekłopotliwą oczyszczalnię, którą może polecić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 15.01.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam, dawno nie pisałam na forum, bo i budowa moja rozciągnęła się w czasie ... Dom mój wreszcie nabiera wyglądu ale do konca jeszcze daleka droga... Mam pytanie odnośnie wylewek do Atsyruta - czy masz to za sobą i czy poleciłbyś ekipę, o której pisałeś? Poza tym mam pytanie do Wszystkich, którzy ogrzewają domy ekogroszkiem - jakie macie kotły i czy jestescie z nich zadowoleni ? Nie wiem zupełnie jaki wybrać, choć jakieś typy juz mam- a Wasza pomoc w tym temacie byłaby bezcenna... Zależy mi na jak najbardziej bezobsługowym. Tak samo szukam usilnie niedrogiej a mało kłopotliwej oczyszczalni ścieków. Niestety, nie doczekam się szybko kanalizacji, bo jej budowa może ruszy dopiero w przyszłym roku a znając życie- może jeszcze być dalszy poślizg. Za wszystkie odpowiedzi będe bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Witaj. 1. Wylewki robiła mi firma ELMAR-BIS z Kuznocina. Powiem szczerze ze jedna z bardziej słonych i dokładnych ekip jakie miałem na budowie. Dwa dni i robota zrobiona - równo - szybko - cena standardowa 11 zł metr kwadratowy. 2. Co do pieca - nie pomogę bo mam wszystkopalny Zębiec. Postawiłem na ekonomię nad bezobsługowość. Z tego co sprawdzałem to każdy na ekogroszek jest mało obsługowy - ustawiasz raz - zasypujesz podajnik i tyle. Im większy podajnik tym dłużej nie zaglądasz do kotłowni. 3. Oczyszczalnia ścieków - co mas zna myśli pisząc "małokłopotliwa"? ja mam kupione szambo betonowe i przerobiona na przydomową oczyszczalnie ścieków. Wyszło taniej i można po tym spokojnie jeździć samochodem - nie ma obawy że wypłynie jak jest puste itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 15.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dziękuje za odpowiedź. Muszę spytać mojej inspektor czy tak mogę zrobić. W pozwoleniu mam oczyszczalnię ścieków ( której juz nie ma w sprzedazy), ale pozwolenie jest sprzed kilku lat (buduję etapami)... kanalizacja miała byc na przełomie 2012/2013r, gmina sama wystapiła o moja zgodę, więc powinni teraz pójść na rękę z tym szambem przerabianym na oczyszczalnię,,, Zwłaszcza, że nadal obiecują budowę kanalizacji na przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Dziękuje za odpowiedź. Muszę spytać mojej inspektor czy tak mogę zrobić. W pozwoleniu mam oczyszczalnię ścieków ( której juz nie ma w sprzedazy), ale pozwolenie jest sprzed kilku lat (buduję etapami)... kanalizacja miała byc na przełomie 2012/2013r, gmina sama wystapiła o moja zgodę, więc powinni teraz pójść na rękę z tym szambem przerabianym na oczyszczalnię,,, Zwłaszcza, że nadal obiecują budowę kanalizacji na przyszły rok. co do przerobienia szamba na oczyszczalnie to problemu nie ma. musisz mieć tylko deklarację szczelności zbiornika ( wydawaną przy zakupie) reszta to popis hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 17.01.2013 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Inspektor nadzoru powiedziała mi, że aby mieć szambo zamiast oczyszczalni, muszę wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę. Pomyslałam, ze zadzownię do Starostwa i do mojego urzędu gminy i postaram dokładnie się wypytać, co mam w obecnej sytuacji zrobić- bo przecież jestem ujęta w projekcie przyszłej kanalizacji.W razie czego, czy będę mogła liczyć na kontakt na priv z Tobą, Atsyrut, byś mi udzielił konkretnych rad nt przeróbki szamba na oczyszczalnię, kosztu tego rozwiązania i ew. namiary na tego hydraulika? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.01.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Inspektor nadzoru powiedziała mi, że aby mieć szambo zamiast oczyszczalni, muszę wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę. Pomyslałam, ze zadzownię do Starostwa i do mojego urzędu gminy i postaram dokładnie się wypytać, co mam w obecnej sytuacji zrobić- bo przecież jestem ujęta w projekcie przyszłej kanalizacji. W razie czego, czy będę mogła liczyć na kontakt na priv z Tobą, Atsyrut, byś mi udzielił konkretnych rad nt przeróbki szamba na oczyszczalnię, kosztu tego rozwiązania i ew. namiary na tego hydraulika? Pozdrawiam Nie ma problemu - tylko nie na priv - piszmy o tym na forum - może komuś się przyda skoro sprawdzone. może szambo zamiast oczyszczalni jak powiedziała Inspektor podyktowane jest rodzajem gruntu? np na glinie nie ma szans na wchłanianie się wody z oczyszczalni.... skoro jesteś ujęta w projekcie przyszłej kanalizacji to mogą nie wydać Ci zgody na oczyszczalnię... bo kanlizacja to złoty interes dla miasta/gminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.01.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Inspektor nadzoru powiedziała mi, że aby mieć szambo zamiast oczyszczalni, muszę wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę. Pomyslałam, ze zadzownię do Starostwa i do mojego urzędu gminy i postaram dokładnie się wypytać, co mam w obecnej sytuacji zrobić- bo przecież jestem ujęta w projekcie przyszłej kanalizacji. W razie czego, czy będę mogła liczyć na kontakt na priv z Tobą, Atsyrut, byś mi udzielił konkretnych rad nt przeróbki szamba na oczyszczalnię, kosztu tego rozwiązania i ew. namiary na tego hydraulika? Pozdrawiam pochwal się proszę jaki projekt budujesz i mniej więcej gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 17.01.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Nie ma problemu - tylko nie na priv - piszmy o tym na forum - może komuś się przyda skoro sprawdzone. może szambo zamiast oczyszczalni jak powiedziała Inspektor podyktowane jest rodzajem gruntu? np na glinie nie ma szans na wchłanianie się wody z oczyszczalni.... skoro jesteś ujęta w projekcie przyszłej kanalizacji to mogą nie wydać Ci zgody na oczyszczalnię... bo kanlizacja to złoty interes dla miasta/gminy... Atsyrut, po pierwsze, to nie mam nic przeciwko kanalizacji, bo mimo kosztów, chyba jest najmniej kłopotliwa. Mam nadzieję, ze będzie bezawaryjna. Ja sama o przyłącze nie wystepowałam ani się nie prosiłam, to gmina wyszła z propozycją a ja wyraziłam zgodę i nie moja wina, że akurat nastapił poślizg a ja musze się w tym roku wprowadzić. Muszę więc gdzieś odprowadzać ścieki zanim ta kanalizacja powstanie. Ciesze sie, ze mozemy pisać na forum, bo to nawet dla mnie wygodniejsze. Prawdopodobnie wystapimy o zmianę pozwolenia na budowe, dołączajac kopie pism z gminy odnośnie kanalizacji łącznie z naszą zgodą na jej podłączenie. Jeszcze jednak nie dzwoniłam do starostwa ani do gminy w tej sprawie. Twoja pomoc i rady na pewno będą nieocenione. Możesz napisać ile takie szambo przerobione na oczyszczalnię Ciebie kosztowało? Co do mojej budowy, to buduję dom "Koral 2" z mtm styl ale z wprowadzonymi zmianami, więc mój dom się jednak trochę różni od pierwowzoru. Powiekszyłam salon przenosząc schody w inne miejsce, zamiast garazu mam część mieszkalną... Buduję w otulinie puszczy Kampinoskiej, kilka km od Żelazowej Woli, Działka siedliskowa powyżej ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.01.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Atsyrut, po pierwsze, to nie mam nic przeciwko kanalizacji, bo mimo kosztów, chyba jest najmniej kłopotliwa. Mam nadzieję, ze będzie bezawaryjna. Ja sama o przyłącze nie wystepowałam ani się nie prosiłam, to gmina wyszła z propozycją a ja wyraziłam zgodę i nie moja wina, że akurat nastapił poślizg a ja musze się w tym roku wprowadzić. Muszę więc gdzieś odprowadzać ścieki zanim ta kanalizacja powstanie. Ciesze sie, ze mozemy pisać na forum, bo to nawet dla mnie wygodniejsze. Prawdopodobnie wystapimy o zmianę pozwolenia na budowe, dołączajac kopie pism z gminy odnośnie kanalizacji łącznie z naszą zgodą na jej podłączenie. Jeszcze jednak nie dzwoniłam do starostwa ani do gminy w tej sprawie. Twoja pomoc i rady na pewno będą nieocenione. Możesz napisać ile takie szambo przerobione na oczyszczalnię Ciebie kosztowało? Co do mojej budowy, to buduję dom "Koral 2" z mtm styl ale z wprowadzonymi zmianami, więc mój dom się jednak trochę różni od pierwowzoru. Powiekszyłam salon przenosząc schody w inne miejsce, zamiast garazu mam część mieszkalną... Buduję w otulinie puszczy Kampinoskiej, kilka km od Żelazowej Woli, Działka siedliskowa powyżej ha. Hej nie neguję że kanaliza to coś złego Co do kosztów szamba to 4420 zł całość łącznie z robocizną kosztem koparki i całym materiałem. Można koszt zredukować jeszcze szukając tańszego zbiornika - ale tu akurat czas mnie gonił. Dodatkowo brałem zbrojona płytę żeby można było po nim jeździć. teraz po nim spokojnie ciężarówka w węglem przejeżdżą - i jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 18.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dzieki, Atsyrut, za szybka odpowiedź. Jutro jadę na dzialkę i porozmawiam ze swoim hydraulikiem, czy mi to ewentualnie zrobi. Ale gdybyś mi jeszcze napisał, jak to spełnia rolę oczyszczalini? Domyślam się, że jest to zamknięty, szczelny zbiornik a Ty coś tam wrzucasz, czy tak? A może działa na zupełnie innej zasadzie. Póki co jestem zielona w tym temacie... I nie mialam czasu popytać w urzędach, co mam robić.Kocioł jeszcze tez pozostaje do wybrania. Najbardziej się martwię, że jak czytam opinie czy o oczyszczalniach czy o kotłach, często ludzie mają z nimi problemy już po zainstalowaniu...W razie czego będę mogła nadal liczyć na Twoje wskazówki i pomoc?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojka 19.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 dorzucę też swoje pięć groszy:)co do pieca mamy w domu piec z podajnikiem firmy ekocenter. jest fajny, bo jak nie ma jakiś strasznych mrozów, to wystarczy do niego dorzucic raz na 2-3 dni. Co do czyszczenia to się nie wypowiem, bo robi to mój mąż, i szczerze mówiąc nie wiem nawet jak często:) na poczatku było trochę zabawy z ustawieniami, ale jak się już załapie o co chodzi i dopasuje te wszystkie parametry, to jest prawie bezobsługowy. U nas tez był problem z kanalizacją. Gmina obiecała, że będą nas podłączać, ale co roku przekładali termin. Też na czas gonił, wiec zdecydowaliśmy się na oczyszczalnię z drenażem. mamy ją już prawie rok, i tez jesteśmy zadowoleni, bo jedyne o czym musimy pamiętać, to o wsypywaniu bakterii co miesiąc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 20.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 To i ja grosika dorzucę, póki są Mam piec na groszek z podajnikiem tłokowym, minusem jego jest, że jest mniej ekonomiczny oraz lekko się brudzi (sypie miał z groszku a i czasami zadymi). Natomiast jego plusem jest bezawaryjność (kamienie łupie bez problemu, a często! się trafiają), oraz palenisko z nadmuchem na którym można wszystko spalić. Niestety, eko-groszek jest coraz droższy i zajmuje dużo miejsca, jak i sam piec. Moja oczyszczalnia kosztowała 2,5tyś + 1tyś materiał (kamienie, koparka itp) wykonałem ją sam, bo robota jest banalnie prosta. Użytkuje ja już ponad 4 lata i nie mam żadnych problemów. Staram się raz na 1-2 lata opróżniać i zalewam spowrotem wodą (nie słyszałem aby komuś wypłynęło szambo) PAMIĘTAJ! aby nie kupować szamba z tzw. filtrem. Mam znajomych co to zrobili i powiem że chyba nikt nie polubi tej "Obsługi" :/ (łącznie z sąsiadami ) Jak już zamontujesz sobie oczyszczalnie to chyba już nie podłączysz się do kanalizacji bo po co ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.01.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dzieki, Atsyrut, za szybka odpowiedź. Jutro jadę na dzialkę i porozmawiam ze swoim hydraulikiem, czy mi to ewentualnie zrobi. Ale gdybyś mi jeszcze napisał, jak to spełnia rolę oczyszczalini? Domyślam się, że jest to zamknięty, szczelny zbiornik a Ty coś tam wrzucasz, czy tak? A może działa na zupełnie innej zasadzie. Póki co jestem zielona w tym temacie... I nie mialam czasu popytać w urzędach, co mam robić. Kocioł jeszcze tez pozostaje do wybrania. Najbardziej się martwię, że jak czytam opinie czy o oczyszczalniach czy o kotłach, często ludzie mają z nimi problemy już po zainstalowaniu... W razie czego będę mogła nadal liczyć na Twoje wskazówki i pomoc? Pozdrawiam niezapominajka - po to jest forum żeby ludzie sobie pomagali i służyli radą. 1. Oczyszczalnia - W zbiorniku robisz dwa otwory - tamtędy wychodzą dwie rury drenażowe. Wyjście rur ze zbiornika jest uszczelnione - żeby nieczystości płynęły rurą a nie połączeniem rury ze zbiornikiem. Rury drenażowe to zwykłe rury kanalizacyjne ponacinane szlifierką od dołu. Pod rurami wyłożony jest żwir żeby lepiej odprowadzać wodę do gruntu. Ot i cała filozofia oczyszczalni. Cały sekret w bakteriach które przerabiają nieczystości na wodę. 2. Piec - faktycznie to trudny wybór... teraz już trzeba się zastanowić co chcesz mieć, czym palić, ile to kosztuje. Jak wybierzesz już rodzaj paliwa i rodzaj pieca - wtedy pozostaje wybranie firmy... to też nie lada wyzwanie - bo im więcej się czyta tym mniej się wie.... pytaj ludzi zanim dokonasz wybory - sprzedawca zaproponuje i zachwala to z czego ma największą prowizję.... jak zacznie Ci się sypać to sprzedawca odeśle Cię do serwisu.... Odnośnie piecy znalazłem dwa fajne sklepu internetowe "Piecolandia" i "FUEGO" pooglądaj sobie piece i poczytaj opinie użytkowników.... ceny mają na prawdę konkurencyjne. Jeśli chcesz zobaczyć tą oczyszczalnie czy piec to zapraszam - daj znać na priv umówimy się i zobaczysz jak to wygląda. Zawsze zobaczyć coś działającego u użytkownika to co innego niż "marketingowa paplanina" sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.01.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 To i ja grosika dorzucę, póki są Mam piec na groszek z podajnikiem tłokowym, minusem jego jest, że jest mniej ekonomiczny oraz lekko się brudzi (sypie miał z groszku a i czasami zadymi). Natomiast jego plusem jest bezawaryjność (kamienie łupie bez problemu, a często! się trafiają), oraz palenisko z nadmuchem na którym można wszystko spalić. Niestety, eko-groszek jest coraz droższy i zajmuje dużo miejsca, jak i sam piec. Moja oczyszczalnia kosztowała 2,5tyś + 1tyś materiał (kamienie, koparka itp) wykonałem ją sam, bo robota jest banalnie prosta. Użytkuje ja już ponad 4 lata i nie mam żadnych problemów. Staram się raz na 1-2 lata opróżniać i zalewam spowrotem wodą (nie słyszałem aby komuś wypłynęło szambo) PAMIĘTAJ! aby nie kupować szamba z tzw. filtrem. Mam znajomych co to zrobili i powiem że chyba nikt nie polubi tej "Obsługi" :/ (łącznie z sąsiadami ) Jak już zamontujesz sobie oczyszczalnie to chyba już nie podłączysz się do kanalizacji bo po co ?? Pozdrawiam Jak widać można jeszcze obniżyć koszty szamba ekologicznego teraz też sam bym to zrobił. Nie ma w tym filozofii. Tysiąc w kieszeni by został. Jak widzę gdzieś w marketach jakieś "eko oczyszczalenie" za kilka tysięcy to śmiać mi się chce... takie ścianki cieniutkie - rury drenażowe można w ręku złamać, zbiornik trzeba kotwiczyć w ziemi bo jak popada to potrafii wypłynąć na powierzchnie. oczywiście nie można po nim jeździć.... Sąsiad takie zamontował bo małe, zgrabne, i ładne... zmieściło się przed domem. pierwsza przygoda - popadało i pusty zbiornik wypłynął.... znów kopanie i kotwiczeni go - oraz od góry zalanie betonem. Przyszła zima i kolejny dylemat - przywieźli mu ekogroszek 3 tony na zimę. Samochodem ciężarowym nie mógł wjechać na podwórko bo oczyszczalnie miał przed domem.... Chłopina 3 tony na taczkach woził sprzed domu na tył bo tam ma wejście do kotłowni... Wtedy powiedział mi swoje przygody i postanowiłem właśnie z betonowym zbiornikiem i jego przeróbką... taniej, i pewniej. Co do pieca - ja tez uważam że "tłokowce" są lepsze od "ślimaków" - ale to moje subiektywne zdanie. Poda wszystko co idzie z podajnika bez względu na wielkość czy wilgotność. też się nad takim zastanawiałem - ale popatrzyłem na ceny groszu jak idą w górę i zrezygnowałem. Wiem ze to wygoda bo do kotłowni schodzi się raz na dwa dni jak dobrze jest wszystko ustawione i wyregulowane. Ale mimo wszystko wolę wejść do kotłowni 2 razy dziennie przed praca i po pracy i kilkaset złoty zaoszczędzić. Mam piec KWKD 22 KW Zębiec kupiony u Szatkowskich. Wszystkopalany bez elektroniki , podajników itd. po budowie mam od dużo drewna - deski, stare palety itd. wszystko pociąłem i tym palę. zamówiłem tonę węgla workowanego i jak jest mróz to zasypuję kocioł węglem. na 8 godzin spokój. Poczytałem też trochę na forum "podrasowałem" bo jak się okazuje że poczyta się o konkretnym modelu to użytkownicy wyłapują błędy producentów i opisują jak jej poprawić. Ja tak zrobiłem korzystając z wątku "Jak ekonomicznie spalać węgiel kamienny" na tym forum. teraz piec trzyma temperaturę do 10 godzin. potem dorzucam węgiel i znów mam spokój na 10 godzin. Wiem, że to nie to samo co podajnik bo tam raz na dwa dni się schodzi do kotłowni, ale jak policzę ile płaci się za ekogroszek i ile go się spala - to wygoda idzie na drugi plan. Nie wiem ile jest w tym prawdy - ale podobno w okresie letnim ( podgrzanie wody) piec na ekogroszek z podajnikiem zużywa 30% mocy na ogrzanie wody i aż 70% mocy na utrzymanie swojej pracy... trochę mało ekonomiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 dorzucę też swoje pięć groszy:) co do pieca mamy w domu piec z podajnikiem firmy ekocenter. jest fajny, bo jak nie ma jakiś strasznych mrozów, to wystarczy do niego dorzucic raz na 2-3 dni. Co do czyszczenia to się nie wypowiem, bo robi to mój mąż, i szczerze mówiąc nie wiem nawet jak często:) na poczatku było trochę zabawy z ustawieniami, ale jak się już załapie o co chodzi i dopasuje te wszystkie parametry, to jest prawie bezobsługowy. U nas tez był problem z kanalizacją. Gmina obiecała, że będą nas podłączać, ale co roku przekładali termin. Też na czas gonił, wiec zdecydowaliśmy się na oczyszczalnię z drenażem. mamy ją już prawie rok, i tez jesteśmy zadowoleni, bo jedyne o czym musimy pamiętać, to o wsypywaniu bakterii co miesiąc. pozdrawiam Bakterie raz w miesiącu - i raz na dwa lata wybrać nieczystości zalać woda i dalej użytkować. i cały problem rozwiazany... Kanaliza jak jest płaci się słone koszty korzystania... mało ekonomiczne rozwiązanie. z piecem na ekogroszek - trzeba rozracować ustawienia elektroniki, pomp, nadmuchów - jak to się załapie to tylko dorzuca się do podajnika SUCHY opał bo inaczej ślimak może się zatrzymać. Super rozwiązanie tylko żeby ten ekogroszek był tańszy to tak jak z gazem w samochodach... był po złotówce - ludzie masowo zakładali instalacje w samochodach. wtedy gaz masowo skoczył w górę cenowo.... paranoja - po prostu każdy patrzy jak wyrwać pieniądze od ludzi tak robią z ekogroszkiem - piece są coraz tańsze ale paliwo do nich coraz droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belek12 22.01.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 1. Oczyszczalnia - W zbiorniku robisz dwa otwory - tamtędy wychodzą dwie rury drenażowe. Wyjście rur ze zbiornika jest uszczelnione - żeby nieczystości płynęły rurą a nie połączeniem rury ze zbiornikiem. Rury drenażowe to zwykłe rury kanalizacyjne ponacinane szlifierką od dołu. Pod rurami wyłożony jest żwir żeby lepiej odprowadzać wodę do gruntu. Ot i cała filozofia oczyszczalni. Cały sekret w bakteriach które przerabiają nieczystości na wodę. Nie wiem czy wiesz ale w budownictwie istnieje coś takiego jak atest dopuszczenia wyrobu. A robiąc takie samoróbki raczej robisz to na własną rękę i odpowiedzialność. Poza tym mogą być potem problemy z odbiorem takiego ustrojstwa, bo brak atestu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 22.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 1. Oczyszczalnia - W zbiorniku robisz dwa otwory - tamtędy wychodzą dwie rury drenażowe. Wyjście rur ze zbiornika jest uszczelnione - żeby nieczystości płynęły rurą a nie połączeniem rury ze zbiornikiem. Rury drenażowe to zwykłe rury kanalizacyjne ponacinane szlifierką od dołu. Pod rurami wyłożony jest żwir żeby lepiej odprowadzać wodę do gruntu. Ot i cała filozofia oczyszczalni. Cały sekret w bakteriach które przerabiają nieczystości na wodę. Nie wiem czy wiesz ale w budownictwie istnieje coś takiego jak atest dopuszczenia wyrobu. A robiąc takie samoróbki raczej robisz to na własną rękę i odpowiedzialność. Poza tym mogą być potem problemy z odbiorem takiego ustrojstwa, bo brak atestu. Sporo osób ma takie "ustrojstwa" jak to nazywasz i nei było problemu z odbiorem... Jak kupujesz zbiornik od producenta to dostajesz deklarację szczelności ( lub jak Ty to nazywasz atsest dopuszczenia wyrobu) - i ten dokument jest podstawą do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts