DanielP 30.10.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Moi Drodzy, szukam wykonawcy tynkow tradycyjnych. czy mozecie polecic kogos z okolicy Socho? dzieki za pomoc Witaj, Ja zdecydowałem się na gipsowe z agregatu po tym jak z panem Kowalskim z Karwowa k. Sochaczewa wylądowałem w sądzie. Nie polecam tego pana. Jeździ oplem kadetem. Mam prawomocny wyrok za nie wykonaną pracę i brak zwrotu zaliczki. A miały być piękne tradycyjne tynki:) Proszę uważać i dokładnie spisywać umowy. Na szczęście to nieduża kwota. Wykonawcę tynków z agregatu serdecznie polecam. Mogę udostępnić dom celem obejrzenia wykonania. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweelo 31.10.2008 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 WitamCzy przeliczał może ktoś ostatnio z jakiego materiału najtaniej wychodzi metr 2 postawienia ściany nośnej zew 24 cm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 31.10.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 my tez mamy z agregatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.11.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Witam Czy przeliczał może ktoś ostatnio z jakiego materiału najtaniej wychodzi metr 2 postawienia ściany nośnej zew 24 cm ??? paweelo: my budujemy ścianę 2 warstwową z pustaków Leier-a. Na metr wchodzi nominalnie 11 szt pustaka, natomiast faktycznie można zrobić to nawet na 10 szt. Grubość pustaka wynosi 25cm - 24 to z max-a, którego na metr wchodzi dużo więcej. Poza tym ogromna wręcz oszczędność (zarówno materiału, jak i czasu) jest na zaprawie. Przy maxie musisz stosować spoiny poziome i pionowe, a przy pustakach typu pióro-wpust robisz tylko poziomą. Wg obliczeń mojego szefa ekipy samej zaprawy zużywa się dzięki P+W ok. 2/3 mniej, niż przy max-ie. Aczkolwiek to Ty musisz zdecydować. No i ekipa też się liczy, bo jak fachowiec nie będzie zaznajomiony z technologią pióro-wpustów, to może Ci nawet Wienerbergera zepsuć Co do ceny metra - to musisz sam policzyć, bo wszystko zależy od ceny materiałów, jaką wynegocjujesz u dostawcy. Wlicz także koszta zaprawy, chociaż z tym to ciężko: piach kupujesz na tony, cement na palety, wodę na kubiki, a cholera wie, ile z tych składników potrzeba na połączenie 1m2 pustaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 01.11.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Martinezio nie za bardzo zrozumiałem twojego postu co do ilości materiału to się zgodzę że większość znajomych co się buduje to chce kupić max-a bo jest tańszy ale nie liczy tego że jego wchodzi więcej na metr jak porotherma, ale co do oszczędności czasu dla inwestora ??? przy czym ??? niektórzy budują z budulca a dopiero po zimie zamierzają ocieplać ! więc dla takich Totalnie Nie opłaca się budować z P+W Dlaczego ??? może dlatego że na ścianach pojawiają się "wykwity" czy jak to tam się nazywa. Co do oszczędności materiału się zgodzę ale nie do 2/3 ilości ! Dlaczego ??? dlatego że w budulec typu porotherm lub wynalazek Leier ma w sobie tzw dziurawkę, czyli zaprawa wpada w pustak (nie duże ilości) a w przypadku łączeń pionowych Nie! Sam robiłem eksperyment i wiem co mówię. Nie wiem jak to wyliczył twój wykonawca choć pewnie ma Większe doświadczenie. P+W to typowe Udogodnienie dla Wykonawcy nie dla Inwestora ! Dla uprzedzenia mojej wypowiedzi, czytałem mądrości techników budownictwa którzy się wypowiadali na temat "zawirowań powietrza" między łączeniami pionowymi. Oczywiście jak sam napisałeś są fachowcy którzy przy P+W robią np. łączenia pionowe "sam się zastanawiałem czy moi faHoFcy tak nie zrobią" bo miałem z Nimi nie lada przeżycia ale tak to jest w naszych przypadkach :-/ a zwłaszcza że to nasza pierwsza budowa i człowiek się uczy na błędach. Co do ilości składników to powiem że cement można a przynajmniej Ja kupowałem na tony (paleta ma 1,4 tony o ile się nie mylę) Jak obliczyć ilość potrzebną do wymurowania 1m2 ściany ??? banalnie prosto, tak jak ja to robiłem przy porównaniu z murowania ściany z P+W a standardowo, na workach cementu masz napisane proporcje i do nich się stosujesz, potem tylko mnożysz przez ilość metrów w budynku. A z doświadczenia wiem że i tak o wiele więcej tego wychodzi poza tym cement na budowie Nigdy się Nie zmarnuje!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.11.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Kogutos: przy czym oszczędność czasu? A chociażby na tym, że znacznie mniej zaprawy trzeba ukręcić I wiem, co piszę, bo moi fachowcy są na prawdę obeznani z tematem - poczytaj mój dziennik, a zobaczysz. Czy z maxa ktokolwiek postawiłby w takim samym czasie, co u mnie, budynek? Wątpię. Co do ilości zaprawy, to zważ fakt, że b. dużo zaprawy jednak się marnuje, gdy dociskasz pustak i poziomujesz go. Część zaprawy zawsze spadnie na ziemię, a tego już się nie wykorzystuje (chyba, że się nazbiera na prawdę sporo), bo jest zabrudzona gruzem i pyłem. Ponadto spoinę pionową nakłada się chlapnięciem, więc siłą rzeczy część zaprawy się i tak rozpryskuje. Być może nie ma tego dużo, ale i tak się uzbiera Zgadzam się z Tobą, że P+W jest ułatwieniem dla wykonawcy, a nie inwestora, bo tak na prawdę inwestora wcale nie musi obchodzić pot i łzy wylewane na budowie przez fachowców. Inwestor oczekuje wyniku końcowego Co do ilości cementu, to pisałem, że kupuje się paletami, bo inaczej to chyba nie ma sensu Owszem, na fakturze jest w tonach, ale kupujesz od razu całą paletę, bo cement, jak sam pisałeś, zawsze zejdzie: jak nie na murowanie, to na tynkowanie, czy inne wylewki - byle nie leżakował za długo. U mnie właśnie kończą drugą paletę, a trzecia czeka w odwodzie. Co do piachu, to u mnie na razie zeszło jakieś 12 ton. Kupiłem 20 ton i mój majster stwierdził, że powinno wystarczyć do końca murowania. Niech ktoś może się wypowie, ile piachu i cementu zeszło mu na postawienie z maxa budynku o kubaturze i konstrukcji adekwatnej do mojego, to będziemy mieć porównanie Przydało by się też trochę informacji nt. budowania z gazobetonu, bądź silikatów (aczkolwiek przelicznik będzie nieco inny, gdyż tam nie ma zaprawy cementowej, lecz klej do spoin cienkowarstwowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 02.11.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Martinezio ja mam postawiony dom z Porotherma P+W Przy okazji sprzedam Wapno hydryzowane, pozostałości po budowie 12szt 30kg Jest ktoś chętny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 05.11.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Helooo My też zaczynamy budowę pod sochaczewem zatem chciałabym dołączyć do grupy budującej. Nie ma to jak cenne rady tych którzy kończą budowę... Narazie załatwiamy okropną papierologię (fujj ) Mamy już warunki zabudowy, teraz pora na przyłącza... oraz projekt - zdecydowaliśmy się na Faworyta I z muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 05.11.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Coobah jakoś mi się znajomo kojarzysz hmmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 05.11.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Coobah jakoś mi się znajomo kojarzysz hmmm.... Siema Sylwia! Ja jestem na etapie praktycznie "przeprowadzki"... Jutro wpada ekipa montować kuchnię.... W którym miejscu będziecie się budować?? pozdr. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 05.11.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 heloł kupa lat zazdroszcze przeprowadzki, też już bym chciała ojjj bardzo bym chciała budujemy na konarach tylko ciut dalej i głębiej w szczerym polu niedaleko rzeki PS GRATULUJE syncia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 05.11.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 heloł kupa lat zazdroszcze przeprowadzki, też już bym chciała ojjj bardzo bym chciała budujemy na konarach tylko ciut dalej i głębiej w szczerym polu niedaleko rzeki PS GRATULUJE syncia No to teraz trochę "prywaty" zrobimy Ja też się już nie mogę doczekać przeprowadzki mimo tego, że do całkowitego wykończenia chałupki jeszcze wiele będzie brakować... No, ale damy radę Syncia też już nie mogę się doczekać, ale to już za 2 miesiące będzie z nami... Drzewa posadziłem, dom pobudowany, synek w drodze... Plan wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olyv 05.11.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 heloł kupa lat zazdroszcze przeprowadzki, też już bym chciała ojjj bardzo bym chciała budujemy na konarach tylko ciut dalej i głębiej w szczerym polu niedaleko rzeki PS GRATULUJE syncia No to teraz trochę "prywaty" zrobimy Ja też się już nie mogę doczekać przeprowadzki mimo tego, że do całkowitego wykończenia chałupki jeszcze wiele będzie brakować... No, ale damy radę Syncia też już nie mogę się doczekać, ale to już za 2 miesiące będzie z nami... Drzewa posadziłem, dom pobudowany, synek w drodze... Plan wykonany tiaaa to teraz na urlop hi hi hi nio tak, tylko teraz to trzeba na to wszystko zarobić ale dobrze wiedzieć, że tu jesteś jak coś to będę walić drzwiami i oknami pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 05.11.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 ale dobrze wiedzieć, że tu jesteś jak coś to będę walić drzwiami i oknami pozdrowionka w razie czego pytaj.. co będę wiedzieć to podpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 06.11.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 robiliscie juz kominek? szukam wykonawcy opozniaja nam sie izolacja budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.11.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 robiliscie juz kominek? szukam wykonawcy opozniaja nam sie izolacja budynku Mój kominek wraz z całą ścianką będzie robiła firma FUXKOM, zaczynaja za 2 tygodnie. A oto projekt: http://images38.fotosik.pl/15/4211488518896dd4med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielP 07.11.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Sain:Czy mógłbyś podać przybliżone koszty materiałów i robocizny od całości. Tu albo na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweelo 07.11.2008 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Pogoda dopisała fundamenty zalane czekam teraz do wiosny.zuzyto: 3 wywrotki pospółki (ok 3x10 t)3 palety cementu,3 tony zelastwa4 przyczepy kamieni,4,5 m3 wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eurydyka 07.11.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Sain, fajny projekt, dodzwonilam sie tam juz, terminy bardzo odlegle ale sprobujemy ponegocjowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.11.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Sain: Czy mógłbyś podać przybliżone koszty materiałów i robocizny od całości. Tu albo na priv. Pozdrawiam za całość 28 tyś pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts