Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa SOCHACZEW i okolice

Recommended Posts

ja ci powiem jak sobie poradziłam z rozprowadzeniem wody,miałam gruz przyjechała koparka zamiast wywozic wykopałam dół,pan zepchnał cały gruz i rozne odpadki ceglane do dołu ,włozyłam rure z pcv i nadmiar wody w ten sposob sie pozbywam,oczywiscie oczyszczonej

jesli za blisko budynku lub zbyt gleboki dołek, to może grozić osuwaniem sie ziemi i pekaniem fundamentów.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

powiedzcie mi proszę, kto z Was ma już jakieś pojęcie: jakie są koszty pozałatwiania wszystkich formalności po wybudowaniu domu, a przed wprowadzeniem...??

Mam na myśli: geodetę i robioną przez niego "inwentaryzację na działce", odbiór przez kominiarza, zgłoszenie w energetyce i wod-kan, pomiary elektryczne...

Jaka to kasa, ile to wszystko trwa i dlaczego tak długo i drogo ?

z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Hmm... Nie wiem, na ile będzie się to miało do inwentaryzacji powykonawczej, ale wytyczanie to koszt 50 zł od punktu. Podejrzewam jednak, że przy inwentaryzacji jest znacznie taniej, gdyż i punktów dużo więcej.

Co do kominiarzy, szambiarzy i innych arzy, to nie mam, niestety zielonego pojęcia, ale też się z chęcią dowiem, bo też mnie to czeka w przyszłości i warto było by jakiekolwiek pojęcie w tym temacie mieć do porównań :)

w innym temacie dostałem takie info od pewnej użytkowniczki forum:

Geodeta zależy od miejsca zamieszkania. Ode mnie wziął bodajże 800 ale w tym robil też inwentaryzację wody i prądu na działce (jakbym miała wykonawcę, on by zrobił, a że kładlismy sami to ktos musial).

Podpisanie umów nie jest płatne, odbiór domu też nie. Kominiarz u nas 200 (dwa kominy). Pomiary elektryczne robi wykonawca elektryki albo ktoś, wtedy to coś koło 450 zł. Zależy od miejsca.

trwa... a co tu trwa? Kominarz jak wezwiesz, odbiór - zgłosisz i mają terminy ustawowe, może wcale nie przyjdą, elektryk jak kominiarz, płacisz- masz. Umowy - jak masz przyłącza odebrane to idziesz i podpisujesz, u nas trwało niedługo, a przeciez możesz sobie mieszkać i załatwiać..

zaczelismy malowanie, ale fajne uczucie

uczymy sie obslugi piec, dzis cos przekombinowalismy troche, ale jutro przyjedzie nasza zlota raczka i naprawi

ma byc tez juz podlaczona woda do instalacji, chyba jutro

drenaz zrobiony, rynny trzeba zakupic jeszcze (te rurki do ziemi idace)

dzis walczylismy z podjazdem bo nam sie zrobil malo przejezdny wiec lopata, piasek i taczka (a wlasciwie ich chyba 12) uratowaly podjazd

o drenazu to chyba maz musialby napisac, bo ja juz widzialam po robocie, tylko rynny jeszcze nie podczepione bo nie zdarzylismy zakupic (nawet nie zamowione jeszcze)

zrozumialam ze to specjalna rura drenazowa (z otworkami) wokol domu zasypana kamykami i doprowadzona do rowu, zeby woda miala gdzie odplywac

Z drenażem wokół domu mieliśmy niezłe przejścia. Na szczęście ten, ktory mamy - działa.

U nas woda odprowadzana jest do 2 studni chłonnych (głębokich na jakieś 20 m), ale tylko ta woda, która podsącza sięi z gruntu. Wodę opadowoą z rynien odprowadzają rury puszczone w gruncie. Dom jest sporo podwyższony, bo mamy piwnicę i trzeba było sporo ziemi nawieźć na nasyp. Rury odprowadzają opady na razie na jakieś 5 - 6 m od domu.