Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa SOCHACZEW i okolice

Recommended Posts

a macie juz adres?

hmmm...

z tego co mi wiadomo to adres otrzymuje się na końcu, już po załatwieniu tych wszystkich pierdół urzędowych...

nie zauważyłem wcześniej Twojego postu i reaguję z lekkim opóźnieniem :) nie jest tak jak piszesz; wręcz przeciwnie - jednym z dokumentów potrzbebnych do odbioru jest pismo z urzędu miasta/gminy o nadaniu adresu.

no tak, ale przed staraniem się o adres muszę mieć mapę inwentaryzacyjną działki... (którą już mam :) )

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

buduje sie w Woli Pasikonskiej okolice Sochaczewa.

Nie wiem od w jaki sposob podlaczyc zbiornik gazowy i jaki wybrac najtanszy.

hudraulik podpowiedzial mi ze najlepiej kupic uzywany zbiornik ale nikt nie ma na sprzedaz takich zbiornikow. Moge kupic nowy ale moze ktos wie od kogo i za ile mozna taki zbiornik kupic ?

pozdrawiam

krzysztof

Hurrrraaaaa! Będziemy mieli prąd! :D

Niestety nadal w taryfie budowlanej C11, bo budynek nieodebrany. Grrrrrrrrrrrrrrr! :evil: :evil: :evil: :evil:

Fajnie Ci. U mnie przyłącze położyli w grudniu, a do tej pory nie ma inwentaryzacji zrobionej i nie mogą przekazać mi papierów z odbioru :x Jak dzwoniłem do ZE, to dopiero za jakieś 2 tygodnie ma być zrobiona inwentarka :evil: I jeszcze misiek z drugiej strony telefonu mnie zdołował, że "za późno papiery złożyłem, a w ogóle to mogłem wszystko im zlecić, a nie robić projekt na własną rękę, bo oni by to szybciej zrobili sami"... Ciekawe tylko, czemu w umowie piszą, że mają 2 lata na wykonanie przyłącza... Zdążę dom wykończyć, zanim mi popłyną elektrony do mojego domku :roll:

violar: witamy nowicjusza(kę?) :) Życzymy dużo cierpliwości i powodzenia :)

Co do kierbuda-projektanta, to IMO lepiej unikać takich rzeczy. Lepiej, jak adaptację wykonuje osoba niezależna od kierbuda tej budowy, bo wtedy jest bardziej obiektywnie i bezpiecznie (więcej fachowych oczu ogląda projekt i więcej usterek tego projektu da się odnaleźć - a będą takie na pewno ;) u mnie np. było okno 120 szer., a opisane na proj. jako 150. I jeszcze parę innych "drobiazgów" się znalazło :)

Ciekawe tylko, czemu w umowie piszą, że mają 2 lata na wykonanie przyłącza...

U mnie w umowie wyznaczyli 1,5 roku. Wyrobili się akurat. Zresztą i tak nie mieliśmy kasy, żeby płacić za wszystko samemu.

Co do kierbuda-projektanta, to IMO lepiej unikać takich rzeczy. Lepiej, jak adaptację wykonuje osoba niezależna od kierbuda tej budowy, bo wtedy jest bardziej obiektywnie i bezpiecznie (więcej fachowych oczu ogląda projekt i więcej usterek tego projektu da się odnaleźć - a będą takie na pewno ;) u mnie np. było okno 120 szer., a opisane na proj. jako 150. I jeszcze parę innych "drobiazgów" się znalazło :)

Przyłączam się do Martinezio, lepiej, żeby to były dwie osoby.

U mnie w umowie wyznaczyli 1,5 roku. Wyrobili się akurat. Zresztą i tak nie mieliśmy kasy, żeby płacić za wszystko samemu.

Czekaliście te 1,5 roku?? Jiss... Mieliście cierpliwość, nie ma co... Budowa oczywiście "z generatora" od sąsiada? :lol:

Mi w umowie napisali, że mają 90 dni od daty uzyskania prawomocnej decyzji o pozwoleniu na budowę przyłącza. Tylko żebym jeszcze wiedział, kiedy takową dostali...

Co do kierbuda-projektanta, to IMO lepiej unikać takich rzeczy.

Zwłaszcza, że w kosztorysie budowy nie są to szczególnie znaczące pozycje 8)

witam sąsiadów

tak ja z tych co się już wprowadzają, domek odebrany, 30.12 .mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie.zainteresowana jestem staropolską

jest może w okolicy skład z dobrą ceną

pozdrawiam i życzę wytrwałości nowicjuszą

osobiście mogłabym zacząć drugi, allllllllllllllle kasy już brak

ps zostało mi 3 palety cegły kominowej, pozbędę się w rozsądnej cenie

witam sąsiadów

tak ja z tych co się już wprowadzają, domek odebrany, 30.12 .mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie.zainteresowana jestem staropolską

jest może w okolicy skład z dobrą ceną

pozdrawiam i życzę wytrwałości nowicjuszą

osobiście mogłabym zacząć drugi, allllllllllllllle kasy już brak

ps zostało mi 3 palety cegły kominowej, pozbędę się w rozsądnej cenie

witam. w jakiej cenie ta cegla i gdzie ona jest skladowana, jestem zainteresowany.

pozdrawiam

Czekaliście te 1,5 roku?? Jiss... Mieliście cierpliwość, nie ma co... Budowa oczywiście "z generatora" od sąsiada? :lol:

Czekaliśmy. Gdybyśmy mieli na własną rękę projektować i kłaść ok. 600 m kabla za własną kasę, to wyszłoby coś ca. 25 tys PLN extra. Zwyczajnie nie było nas na to stać, a poza tym nie pali nam się, mamy gdzie mieszkać.

Prąd owszem, ciągnęliśmy od sąsiada :) .

Czekaliśmy. Gdybyśmy mieli na własną rękę projektować i kłaść ok. 600 m kabla za własną kasę, to wyszłoby coś ca. 25 tys PLN extra. Zwyczajnie nie było nas na to stać, a poza tym nie pali nam się, mamy gdzie mieszkać.

Prąd owszem, ciągnęliśmy od sąsiada :) .

No tak, 600m to kawał drogi... My na szczęście mamy bliżej, bo tylko do drogi i wzdłuż drogi do najbliższego słupa (razem będzie może ze 100m, chociaż pewnie i tych 100 by nie było).

Najgorzej z tym czekaniem - im bliżej teoretycznie do odbioru przyłącza, tym czas coraz to wolniej płynie :lol:

Niecierpliwym trochę :lol: :roll:

Hej,

w takim razie możesz mi pomóc ;-)

Jak wyglądał odbiór domku. Jakie są potrzebne dokumenty oraz co jest spradzane podczas kontroli.

Dzięki Pzdr.

myślę, że co do listy dokumentów to najlepiej pogadaj ze swoim kierbudem, niechże zarobi na swoją część łupów :) i tak musi uzupełnić dziennik budowy i podpisać oświadczenie o zgodności wybudowanego obiektu z projektem.

Do tego m.in. kwity z wodociągów (lub badanie wody z sanepidu), pomiary elektryczne, odbiór kominiarski, powykonawcza mapka geodezyjna, od tego roku również certyfikat energetyczny. jak znajdę w domu listę dokumentów to wkleję, myślę że znajdziesz ją też na forum w działce "prawo i finanse", sporo tam o odbiorach pisali.

co do kontroli - z tego co wiem są one wyrywkowe, nie jest tak, że na każdą budowę ktoś się rusza z PINB. jak nie masz nieżyczliwych sąsiadów, którzy chcieliby cię wrobić, to oddając rzetelny komplet dokumentów raczej nikt Cię nie będzie nachodził...

A co mogliby sprawdzać? Hm, to chyba w zależności od osoby inspektora i czy jest to rutynowa kontrola czy właśnie efekt donosu. mogą sprawdzać zgodność z projektem i położeniem budynku (linia zabudowy, odległość od granicy), zabezpieczenia (np. barierki na balkonach), obecność elementarnego wymaganego przepisami wyposażenia (WC, kran etc)

Hej,

w takim razie możesz mi pomóc ;-)

Jak wyglądał odbiór domku. Jakie są potrzebne dokumenty oraz co jest spradzane podczas kontroli.

Dzięki Pzdr.

myślę, że co do listy dokumentów to najlepiej pogadaj ze swoim kierbudem, niechże zarobi na swoją część łupów :) i tak musi uzupełnić dziennik budowy i podpisać oświadczenie o zgodności wybudowanego obiektu z projektem.

Do tego m.in. kwity z wodociągów (lub badanie wody z sanepidu), pomiary elektryczne, odbiór kominiarski, powykonawcza mapka geodezyjna, od tego roku również certyfikat energetyczny. jak znajdę w domu listę dokumentów to wkleję, myślę że znajdziesz ją też na forum w działce "prawo i finanse", sporo tam o odbiorach pisali.

co do kontroli - z tego co wiem są one wyrywkowe, nie jest tak, że na każdą budowę ktoś się rusza z PINB. jak nie masz nieżyczliwych sąsiadów, którzy chcieliby cię wrobić, to oddając rzetelny komplet dokumentów raczej nikt Cię nie będzie nachodził...

A co mogliby sprawdzać? Hm, to chyba w zależności od osoby inspektora i czy jest to rutynowa kontrola czy właśnie efekt donosu. mogą sprawdzać zgodność z projektem i położeniem budynku (linia zabudowy, odległość od granicy), zabezpieczenia (np. barierki na balkonach), obecność elementarnego wymaganego przepisami wyposażenia (WC, kran etc)

Super dzięki:-)

mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie.

Przyłączam sie do pytania. Też chętnie kupiłabym kostkę, szukam też kogoś, kto przyzwoicie i niedrogo ją ułoży.

GO-TRANS, mam 4 palety pustaków stropowych porotherma i kilka szyn na zbyciu. Jesteś zainteresowany?

szukam tyko cegly na kominy i u220 oraz gruzu, a wiec dziekuje

pozdrawiam

Dawno mnie tu nie było :-?

monikagrabska - witaj kuzynko :wink: :lol: :lol: :lol:

Martinezio - nie wiem dlaczego koleś z ZE powiedział Ci, że szybciej by Ci to zrobili - jak w czerwcu podpisywałam umowę z ZE to mi od razu powiedzieli - albo sama robię projekt (ale szkoda mi było te parę stówek) i zrobią w 90 dni albo czekam rok.