Coobah 17.01.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 a macie juz adres? hmmm... z tego co mi wiadomo to adres otrzymuje się na końcu, już po załatwieniu tych wszystkich pierdół urzędowych... nie zauważyłem wcześniej Twojego postu i reaguję z lekkim opóźnieniem nie jest tak jak piszesz; wręcz przeciwnie - jednym z dokumentów potrzbebnych do odbioru jest pismo z urzędu miasta/gminy o nadaniu adresu. no tak, ale przed staraniem się o adres muszę mieć mapę inwentaryzacyjną działki... (którą już mam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 19.01.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Może orientujecie się czy za elektryka za 55 zł za punkt z materiałem to dużo czy mało? moimz daniem cena ok. Ja płaciłem więcej jeżeli ten elektryk nie musi się wstydzić swojej pracy i znasz kogoś u kogo robił instalację to ja bym brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 22.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Ha ha, a my juz mamy nazwę ulicy. Sami ją zaproponowaliśmy nawet, bo tam jeszcze nikt nie mieszka. Ale poza nazwą niestety nie ma jeszcze nic . Muszę się przypominać wójtowi co jakiś czas, żeby tą trochę posypali leszem czy czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola78 25.01.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam buduje sie w Woli Pasikonskiej okolice Sochaczewa. Nie wiem od w jaki sposob podlaczyc zbiornik gazowy i jaki wybrac najtanszy. hudraulik podpowiedzial mi ze najlepiej kupic uzywany zbiornik ale nikt nie ma na sprzedaz takich zbiornikow. Moge kupic nowy ale moze ktos wie od kogo i za ile mozna taki zbiornik kupic ? pozdrawiamkrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jobberwalker 26.01.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam, sprzedam stemple budowlane uzywane raz w Sochaczewie , dl ok ~2.9m ok. 200szt. odbior wlasny. Cena 5pln. Pozdr, Jr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 27.01.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Hurrrraaaaa! Będziemy mieli prąd! Niestety nadal w taryfie budowlanej C11, bo budynek nieodebrany. Grrrrrrrrrrrrrrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violar 28.01.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam Wszystkich! Będziemy budować domek w okolicach Sochaczewa... Mam prośbę czy ktoś mógłby podać mi namiary na kierownika budowy, który jest równocześnie architektem i ma uprawnienia do adaptacji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.01.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Hurrrraaaaa! Będziemy mieli prąd! Niestety nadal w taryfie budowlanej C11, bo budynek nieodebrany. Grrrrrrrrrrrrrrr! Fajnie Ci. U mnie przyłącze położyli w grudniu, a do tej pory nie ma inwentaryzacji zrobionej i nie mogą przekazać mi papierów z odbioru Jak dzwoniłem do ZE, to dopiero za jakieś 2 tygodnie ma być zrobiona inwentarka I jeszcze misiek z drugiej strony telefonu mnie zdołował, że "za późno papiery złożyłem, a w ogóle to mogłem wszystko im zlecić, a nie robić projekt na własną rękę, bo oni by to szybciej zrobili sami"... Ciekawe tylko, czemu w umowie piszą, że mają 2 lata na wykonanie przyłącza... Zdążę dom wykończyć, zanim mi popłyną elektrony do mojego domku violar: witamy nowicjusza(kę?) Życzymy dużo cierpliwości i powodzenia Co do kierbuda-projektanta, to IMO lepiej unikać takich rzeczy. Lepiej, jak adaptację wykonuje osoba niezależna od kierbuda tej budowy, bo wtedy jest bardziej obiektywnie i bezpiecznie (więcej fachowych oczu ogląda projekt i więcej usterek tego projektu da się odnaleźć - a będą takie na pewno u mnie np. było okno 120 szer., a opisane na proj. jako 150. I jeszcze parę innych "drobiazgów" się znalazło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 29.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ciekawe tylko, czemu w umowie piszą, że mają 2 lata na wykonanie przyłącza... U mnie w umowie wyznaczyli 1,5 roku. Wyrobili się akurat. Zresztą i tak nie mieliśmy kasy, żeby płacić za wszystko samemu. Co do kierbuda-projektanta, to IMO lepiej unikać takich rzeczy. Lepiej, jak adaptację wykonuje osoba niezależna od kierbuda tej budowy, bo wtedy jest bardziej obiektywnie i bezpiecznie (więcej fachowych oczu ogląda projekt i więcej usterek tego projektu da się odnaleźć - a będą takie na pewno u mnie np. było okno 120 szer., a opisane na proj. jako 150. I jeszcze parę innych "drobiazgów" się znalazło Przyłączam się do Martinezio, lepiej, żeby to były dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.01.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 U mnie w umowie wyznaczyli 1,5 roku. Wyrobili się akurat. Zresztą i tak nie mieliśmy kasy, żeby płacić za wszystko samemu. Czekaliście te 1,5 roku?? Jiss... Mieliście cierpliwość, nie ma co... Budowa oczywiście "z generatora" od sąsiada? Mi w umowie napisali, że mają 90 dni od daty uzyskania prawomocnej decyzji o pozwoleniu na budowę przyłącza. Tylko żebym jeszcze wiedział, kiedy takową dostali... Co do kierbuda-projektanta, to IMO lepiej unikać takich rzeczy. Zwłaszcza, że w kosztorysie budowy nie są to szczególnie znaczące pozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikagrabska 29.01.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 witam sąsiadówtak ja z tych co się już wprowadzają, domek odebrany, 30.12 .mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie.zainteresowana jestem staropolskąjest może w okolicy skład z dobrą cenąpozdrawiam i życzę wytrwałości nowicjusząosobiście mogłabym zacząć drugi, allllllllllllllle kasy już brakps zostało mi 3 palety cegły kominowej, pozbędę się w rozsądnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GO-TRANS 29.01.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 witam sąsiadów tak ja z tych co się już wprowadzają, domek odebrany, 30.12 .mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie.zainteresowana jestem staropolską jest może w okolicy skład z dobrą ceną pozdrawiam i życzę wytrwałości nowicjuszą osobiście mogłabym zacząć drugi, allllllllllllllle kasy już brak ps zostało mi 3 palety cegły kominowej, pozbędę się w rozsądnej cenie witam. w jakiej cenie ta cegla i gdzie ona jest skladowana, jestem zainteresowany. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula8122 30.01.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 witam sąsiadów tak ja z tych co się już wprowadzają, domek odebrany, 30.12 . Hej, w takim razie możesz mi pomóc Jak wyglądał odbiór domku. Jakie są potrzebne dokumenty oraz co jest spradzane podczas kontroli. Dzięki Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 30.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 U mnie w umowie wyznaczyli 1,5 roku. Wyrobili się akurat. Zresztą i tak nie mieliśmy kasy, żeby płacić za wszystko samemu. Czekaliście te 1,5 roku?? Jiss... Mieliście cierpliwość, nie ma co... Budowa oczywiście "z generatora" od sąsiada? Czekaliśmy. Gdybyśmy mieli na własną rękę projektować i kłaść ok. 600 m kabla za własną kasę, to wyszłoby coś ca. 25 tys PLN extra. Zwyczajnie nie było nas na to stać, a poza tym nie pali nam się, mamy gdzie mieszkać. Prąd owszem, ciągnęliśmy od sąsiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareba 30.01.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie. Przyłączam sie do pytania. Też chętnie kupiłabym kostkę, szukam też kogoś, kto przyzwoicie i niedrogo ją ułoży. GO-TRANS, mam 4 palety pustaków stropowych porotherma i kilka szyn na zbyciu. Jesteś zainteresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 30.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Czekaliśmy. Gdybyśmy mieli na własną rękę projektować i kłaść ok. 600 m kabla za własną kasę, to wyszłoby coś ca. 25 tys PLN extra. Zwyczajnie nie było nas na to stać, a poza tym nie pali nam się, mamy gdzie mieszkać. Prąd owszem, ciągnęliśmy od sąsiada . No tak, 600m to kawał drogi... My na szczęście mamy bliżej, bo tylko do drogi i wzdłuż drogi do najbliższego słupa (razem będzie może ze 100m, chociaż pewnie i tych 100 by nie było). Najgorzej z tym czekaniem - im bliżej teoretycznie do odbioru przyłącza, tym czas coraz to wolniej płynie Niecierpliwym trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 30.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Hej, w takim razie możesz mi pomóc Jak wyglądał odbiór domku. Jakie są potrzebne dokumenty oraz co jest spradzane podczas kontroli. Dzięki Pzdr. myślę, że co do listy dokumentów to najlepiej pogadaj ze swoim kierbudem, niechże zarobi na swoją część łupów i tak musi uzupełnić dziennik budowy i podpisać oświadczenie o zgodności wybudowanego obiektu z projektem. Do tego m.in. kwity z wodociągów (lub badanie wody z sanepidu), pomiary elektryczne, odbiór kominiarski, powykonawcza mapka geodezyjna, od tego roku również certyfikat energetyczny. jak znajdę w domu listę dokumentów to wkleję, myślę że znajdziesz ją też na forum w działce "prawo i finanse", sporo tam o odbiorach pisali. co do kontroli - z tego co wiem są one wyrywkowe, nie jest tak, że na każdą budowę ktoś się rusza z PINB. jak nie masz nieżyczliwych sąsiadów, którzy chcieliby cię wrobić, to oddając rzetelny komplet dokumentów raczej nikt Cię nie będzie nachodził... A co mogliby sprawdzać? Hm, to chyba w zależności od osoby inspektora i czy jest to rutynowa kontrola czy właśnie efekt donosu. mogą sprawdzać zgodność z projektem i położeniem budynku (linia zabudowy, odległość od granicy), zabezpieczenia (np. barierki na balkonach), obecność elementarnego wymaganego przepisami wyposażenia (WC, kran etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula8122 30.01.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Hej, w takim razie możesz mi pomóc Jak wyglądał odbiór domku. Jakie są potrzebne dokumenty oraz co jest spradzane podczas kontroli. Dzięki Pzdr. myślę, że co do listy dokumentów to najlepiej pogadaj ze swoim kierbudem, niechże zarobi na swoją część łupów i tak musi uzupełnić dziennik budowy i podpisać oświadczenie o zgodności wybudowanego obiektu z projektem. Do tego m.in. kwity z wodociągów (lub badanie wody z sanepidu), pomiary elektryczne, odbiór kominiarski, powykonawcza mapka geodezyjna, od tego roku również certyfikat energetyczny. jak znajdę w domu listę dokumentów to wkleję, myślę że znajdziesz ją też na forum w działce "prawo i finanse", sporo tam o odbiorach pisali. co do kontroli - z tego co wiem są one wyrywkowe, nie jest tak, że na każdą budowę ktoś się rusza z PINB. jak nie masz nieżyczliwych sąsiadów, którzy chcieliby cię wrobić, to oddając rzetelny komplet dokumentów raczej nikt Cię nie będzie nachodził... A co mogliby sprawdzać? Hm, to chyba w zależności od osoby inspektora i czy jest to rutynowa kontrola czy właśnie efekt donosu. mogą sprawdzać zgodność z projektem i położeniem budynku (linia zabudowy, odległość od granicy), zabezpieczenia (np. barierki na balkonach), obecność elementarnego wymaganego przepisami wyposażenia (WC, kran etc) Super dzięki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GO-TRANS 30.01.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 mam pytanie , gdzie w okolicy znajdę kostkę w dobrej cenie. Przyłączam sie do pytania. Też chętnie kupiłabym kostkę, szukam też kogoś, kto przyzwoicie i niedrogo ją ułoży. GO-TRANS, mam 4 palety pustaków stropowych porotherma i kilka szyn na zbyciu. Jesteś zainteresowany? szukam tyko cegly na kominy i u220 oraz gruzu, a wiec dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninjacorps 30.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dawno mnie tu nie było monikagrabska - witaj kuzynko Martinezio - nie wiem dlaczego koleś z ZE powiedział Ci, że szybciej by Ci to zrobili - jak w czerwcu podpisywałam umowę z ZE to mi od razu powiedzieli - albo sama robię projekt (ale szkoda mi było te parę stówek) i zrobią w 90 dni albo czekam rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts